?>

Tedbir alınmazsa bu deniz canlıları yok olacak!

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, aralarında ada martısı, kum köpekbalığı, şişe burun yunus, orfoz ve yumuşakçaların bulunduğu deniz canlılarının neslinin, çevresel faktörler nedeniyle...

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, aralarında ada martısı, kum köpekbalığı, şişe burun yunus, orfoz ve yumuşakçaların bulunduğu deniz canlılarının neslinin, çevresel faktörler nedeniyle tükenme tehlikesi yaşadığını belitti.

İzmir’de SAD Koordinasyonu’nda düzenlenen “ÇED ve Bilirkişi Raporlarında Tespit Edilen Sorunlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri” paneli, çok sayıda akademisyen, bağımsız uzman, mühendis ve bürokratları bir araya getirdi. “Canlıları tek tek korumak hiçbir anlam ifade etmiyor. Kıyılardaki yatırım kararlarına yön veren ÇED raporlarında niteliksiz olanların önüne geçilerek, el değmemiş kıyılar korunmazsa çok sayıda canlı yok olacak” diyen SAD Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, aralarında ada martısı, kum köpekbalığı, şişe burun yunus, orfoz ve yumuşakçaların bulunduğu deniz canlılarının neslinin, çevresel faktörler nedeniyle tükenme tehlikesi yaşadığını söyledi.

"BÜYÜK UĞRAŞ VERİYORUZ"

Düzenlenen panelin odak noktasında hedef alınmış kişi ve kurumlar olmadığını vurgulayan Nesimi Ozan Veryeri, önemli olanın Akdeniz ve ülke ölçeğinde son derece değerli kıyı ve denizlerin akılcı kullanımında bilim ve mevzuat birikiminin samimi ve adil şekilde değerlendirilmesi olduğunu kaydetti. Ülkemizde kıyı ve deniz alanları yönetimi konusunun, enerji, sanayi, turizm ve gıda endüstrisi geliştikçe daha da önem kazandığını bildiren Veryeri, şunları söyledi: “Geçmişi 30 milyon yıl ve daha öncesi zamanlara dayanan biyolojik çeşitlilik ve yaşam alanlarının korunması çok önemli. Deniz ve kıyı memeli canlıları, balıklar, deniz bitkileri ve kuşlar ülkemizdeki muhteşem kıyılara bağımlılar. Ancak ülkemizdeki endişe verici kıyı tahribatı yaşam alanlarının hızla yok olmasına neden oluyor. Canlılar ya alanı terk ediyor ya da doğal davranışları dışında davranarak liman ve benzeri yapay alanlara sığınıyor. Biz SAD olarak ‘Türkiye Kıyılarında Önemli Doğa Alanlarının Korunması ve Savunulması’ hareketi olarak bilinen ve kısa adı ‘ÖDA SAVUN’ olan projemizle resmi kurumlarla irtibat içerisinde kalarak, kıyı tahribatını ve suistimalini engellemek için büyük uğraş veriyoruz.”

“BU SENARYONUN KAZANANI OLMAZ”

Veryeri, panelin amacının da yatırım kararlarında mekan belirleme hassasiyetinin önemine dikkati çekmek olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “ÇED süreçleri bir taahhüt niteliğinde değil, yatırımcıyı kamuyla karşı karşıya getirmeyecek şekilde kamu yüksek çıkarlarını gerçekçi bir şekilde koruyan bilime bağlı raporlar olmalıdır. Yanlış ÇED süreçlerinin en büyük mağduru yatırımcının kendisi. Yanlış yere yapılan yatırımlar yatırımcının kamu nezdinde prestij ve saygı kaybına neden oluyor. Yatırımın gerekliliğini ifade eden yüksek kamu çıkarı birçok açıdan elde edilemiyor. Bu senaryonun kazananı olamaz. Bu panel çalışmasında birbirimizin gözlerinin içine bakarak ne kadar samimi olduğumuzu tartışacağız. Nihayetinde bu süreçleri tasarlayan ve yürüten resmi kurumlar, yatırımcılar ve uzmanların bağlı olması gereken standartları ve yeni mevzuat önerilerini masaya yatıracağız. ÇED süreçlerinde yaratılan kaotik karmaşanın yükünü mahkemelerin omzuna yüklemek haksızlık. Biz yatırımların karşısında değiliz, kalkınmaya da korumaya da varız. Birbirimizi anlayarak ortak noktada bu sorunu çözeceğimize olan inancımız tam.”
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medyanın yeni fenomeni: Köksal Baba

2016-01-20 14:11 - Genel

Ünlü işadamı Mustafa Koç vefat etti

2016-01-21 15:05 - Gündem

Pakistan Başbakanı ile görüştü

2016-01-20 20:43 - Politika

Nazlı Hamarat darp edildi mi!

2016-01-19 12:01 - Magazin

Tedbir alınmazsa bu deniz canlıları yok olacak!

2016-01-23 17:45 - Çevre-Hayat

Çevre'de 2023 eylem planı hazır

2016-01-19 14:58 - Çevre-Hayat

Biden İstanbul’da milletvekilleriyle görüştü

2016-01-22 17:38 - Politika

Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge'in ekran boyutları sızdı

2016-01-23 05:57 - Teknoloji

Yunus Emre Aşkın Yolculuğu’ndan olay zikir sahnesi

2016-01-20 18:05 - Medya

Çatıda otomobil var!

2016-01-21 13:00 - Asayiş

İlgili Haberler

Rum cemaatinin Yorgo hocası, çocukluğundaki Moda'ya özlem duyuyor

15:02 - Çevre-Hayat

Arazi aracıyla buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde gezinti yaptı

13:42 - Çevre-Hayat

Öğrenciler "Komşum Projesi" ile fazla yemekleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Yaylabaşı köyü doğan her bebek için dikilen fidanlarla güzelleşiyor

13:33 - Çevre-Hayat

Yaptıkları yöresel ürünler beğenilen anne ile kızı bileziklerini satarak iş yeri açtı

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul Havalimanı 2024'te de Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

17:37 - Ekonomi

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde yeni konutların, dükkanların tamamının inşa faaliyetini başlattık

17:28 - Gündem

Sultanbeyli'de bir binanın çatı katında çıkan yangına müdahale ediliyor

17:12 - Gündem

Trump'ın başkanlığı devralmasının ardından AB ile ABD arasında temas kurulmadı

17:03 - Dünya

Rusya Güvenlik Konseyi: 2024'te yaklaşık 450 bin kişi Rus ordusuyla sözleşme imzaladı

16:58 - Dünya