?>

TCMB blog yazısına göre parasal sıkılaşma kamu maliyesine 6,8 milyar TL katkı sağladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının "Para Politikası Duruşu ve Hazine İhaleleri" başlıklı analizde, Para politikasının, kamu borçlanma maliyetlerini getiri eğrisinin şekli ve borçlanma ihalelerine yönelik talep üzerinden etkileyebildiği bildirildi.

Ekonomi - 1 ay önce

İstanbul

TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımlanan analiz, Piyasalar Genel Müdürlüğü Türk Lirası Piyasaları Müdürü Ali Gencay Özbekler ve Uzman Yardımcıları Ali İzzeddin Çelebi, Alper Tunga Demir tarafından hazırlandı

Analizde, para politikası, kamu borçlanma maliyetlerini getiri eğrisinin şekli ve borçlanma ihalelerine yönelik talep üzerinden etkileyebileceği belirtilerek, sıkı para politikasının uygulandığı dönemlerde kısa vadeli faizler politika faiziyle birlikte yükselirken, enflasyonda düşüş beklentisinin uzun vadeli faizleri düşürebildiği kaydedildi.

Benzer şekilde enflasyon ile mücadelenin, öngörülebilirliği artırarak bankaların borçlanma araçlarına yönelik risk iştahını ve risk taşıma kapasitesini güçlendirdiği bildirilen analizde, böylelikle, tahvilin yeniden ihraç edildiği ihalelerde talep eğrisinin esnekliği arttığı ve ikincil piyasadaki faiz değişimin sınırlı kaldığı aktarıldı.

Analizde, Hazine ve Maliye Bakanlığı yeniden ihraç ihaleleri bağlamında, sıkı para politikası duruşunun borçlanma maliyetlerini azaltıcı etkisinin incelendiği ifade edildi.

"Talep eğrisi, Hazine ihalelerinde oluşan borçlanma miktarı ve maliyeti arasındaki ilişkiyi gösteriyor"

Hazine borçlanma ihalelerinde oluşan talep eğrisinin, ihale kesim noktasına kadar gerçekleşen fiyat-miktar verileri kullanılarak hesaplanabildiği belirtilen analizde, Talep eğrisinin, hazine ihalelerinde oluşan borçlanma miktarı ve maliyeti arasındaki ilişkiyi gösterdiğini kaydedildi.

Analizde, talep eğrisinin daha yatay konuma gelmesinin fiyat esnekliğinin artması anlamına geldiği aktarılırken, tahvil fiyatlarıyla faizleri arasındaki negatif ilişkiyi de göz önüne alındığında, daha esnek (yatay) bir eğrinin, aynı miktarda borçlanma için Hazine’nin maliyetini azalttığı belirtildi.

Talep eğrisinin esnekliğinin şekillenmesinde, para politikası duruşu destekleyici bir rol oynadığı, nitekim Hazine borçlanma ihalelerinde oluşan miktar ve fiyat değerlerine dönemsel bakıldığında, sıkı para politikası uygulanan dönemlerde daha esnek bir talep eğrisi oluştuğu aktarılan analizde, buradaki temel hususun, ihalelerde gözlenen talep eğrisinin yataylaşmasının bankaların risk taşıma kapasitesinin artmasıyla ilişkilendirilmesi olduğu kaydedildi.

Analizde, sıkı para politikasının olduğu ortamda, eğrinin uzak ucunun yukarı yönlü kaydığı ve böylece miktarın fiyat üzerindeki etkisinin azaldığı ifade edilerek, eğrideki yataylaşmanın ihalede gerçekleşen talep koşullarının iyileştiğini ve Hazine’nin daha düşük maliyetle borç alabildiğini gösterdiği işaret edildi.

"Hazine yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalamada 40 baz puan düştüğü görülüyor"

Analiz sonuçlarının, sıkı para politikasının birincil piyasadaki söz konusu olumlu etkisine işaret ettiği belirtilirken, sıkı para politikası duruşu çerçevesinde esnekliklerdeki artış kanalıyla borçlanma maliyetinde azalış olduğu kaydedildi.

TCMB’nin son parasal sıkılaşma döngüsüne odaklanıldığında, Hazine yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalamada 40 baz puan düştüğü ifade edilen analizde, bunun kamu maliyesine yaklaşık 6,8 milyar TL katkıda bulunduğunun hesaplandığı aktarıldı.

Analizde, sıkı para politikasının parasal aktarım kanalı üzerinden tahvil piyasalarında getiri oranlarını artırırken, öngörülebilirlik ve beklentiler kanalı üzerinden yeniden ihraç ihalelerinde gerçekleşen talep esnekliğini desteklediği bildirildi.

Analizde, "Öngörülebilirlik ve kredibilite katkısıyla artan esneklik bankaların risk taşıma kapasitesinin yükselişine işaret ediyor. Böylece, TCMB’nin politika duruşu ile finansal sistemi desteklediğini ve Hazine ihaleleri üzerinden kamu maliyesine katkıda bulunduğunu değerlendiriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

Rus Argumentı i Faktı: Türk markaları, Rusya pazarını fethediyor

2025-01-12 08:56 - Özel Haber

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı

2025-01-10 18:13 - Teknoloji

Los Angeles'taki yangınlarda can kaybı 10'a çıktı

2025-01-10 10:32 - Dünya

Kapadokya'da gazeteciler, atlı tur etkinliğine katıldı

2025-01-09 12:17 - Medya

"Ateş hattındaki" Hatayspor çıkış arayışında

2025-01-09 14:27 - Spor

Suriye'de kadınlar, yeni hükümette aktif rol almak için çalışmalarını sürdürüyor

2025-01-09 00:12 - Dünya

Biden, görev süresi sona ermeden af ilan edip etmeyeceğine henüz karar vermedi

2025-01-09 11:42 - Dünya

Barcelona, Real Madrid'i 5-2 yenerek İspanya Süper Kupası'nı kazandı

2025-01-13 01:07 - Spor

Trafik kazaları bir yılda 2 bin 713 cana maloldu

2025-01-08 12:29 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'nin en büyük 50 düşünce kuruluşu yabancı ülkelerden 110 milyon dolardan fazla fon aldı

16:58 - Ekonomi

Bakan Kacır, sınai mülkiyet portföyünü 22 yılda 2 milyona çıkardıklarını bildirdi

16:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı

15:28 - Ekonomi

Türkiye'nin tarımsal alet ve makine varlığı 2024'te 13,1 milyona yükseldi

14:58 - Ekonomi

8. SUGİAD En İyiler Ödülleri sahiplerini buldu

14:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin en büyük 50 düşünce kuruluşu yabancı ülkelerden 110 milyon dolardan fazla fon aldı

16:58 - Ekonomi

Türk Kızılay ramazanda 7 milyondan fazla ihtiyaç sahibine ulaşacak

16:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mevlana Camisi Diyanet Gençlik Merkezini ziyaret etti

16:48 - Gündem

Narin Güran cinayetiyle ilgili 6'sı tutuklu 12 şüpheliye ilişkin iddianame kabul edildi

16:43 - Gündem

Samsun'da olumsuz hava şartları nedeniyle bazı merkezlerde hafta sonu eğitime ara verildi

16:37 - Gündem