?>

TBMM heyeti, İsrail'e karşı açılan 'soykırım' davasını takip için Lahey'e geldi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki heyet, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında açtığı "soykırım" davasını takip etmek üzere Lahey’e geldi

Siyaset - 1 yıl önce

Lahey

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki heyet, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı "soykırım" davasındaki duruşmaları takip etmek üzere Lahey’e geldi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, ICJ’deki duruşmaları takip etmek ve temaslarda bulunmak üzere, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile Hollanda'nın idari başkenti Lahey'e ulaştı.

Yüksel, yaptığı açıklamada, ICJ’de yarın başlayacak duruşmaların Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin olduğunu ve 2 gün süreceğini belirterek, bu süre zarfında dünyanın birçok yerinden davayı takip edecek hükümet yetkilileri, diplomatlar, insan hakları kurumlarından temsilciler ve hukukçularla da temaslarda bulunacaklarını kaydetti.

"Güney Afrika'nın İsrail aleyhine yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Yüksel, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerinin artarak devam ettiğini kaydetti. Yüksel, Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde dava açarak ihlallerin durdurulmasına yönelik attığı adımın önemli olduğunu dile getirdi.

"Sorumluların uluslararası hukuk önünde hesap vermeleri gerekiyor"

İsrail'in, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni birçok noktadan ihlal ettiğini dile getiren Yüksel, "İsrail'in üç ayı geçen bu süre zarfında, Gazze'de büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 23 bini aşkın Filistinliyi katletmesinin hiçbir şekilde karşılıksız kalmaması ve bunun sorumlularının uluslararası hukuk önünde hesap vermeleri gerekiyor." diye konuştu.

Yüksel, dava süreci devam ederken bu soykırımın durması ve durumun daha da kötüleşmemesi için Divanın geçici tedbir kararlarına hükmetmesini beklediklerini belirterek, "Divandan dokuz başlık altında İsrail aleyhine geçici tedbirlere hükmetmesi talep ediliyor. Bizler de, cuma günü tamamlanacak tedbir duruşmaları neticesinde, hakimlerin en hızlı sürede kararlarını açıklayarak, talep edilen geçici tedbirlere hükmetmesi bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kararların takipçisi olacağız"

Yüksel, İsrail’in saldırıların sonlanmasının uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için zorunlu olduğunu anlatarak, ICJ'de başlayan dava sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk günlerden itibaren hem insani yardımın geçişine hem de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürdüğüne değinen Yüksel, "Bu ve diğer uluslararası mahkemelerde alınan kararların uygulanmasının da takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz." dedi.

İsrail'in Gazze'deki "soykırımı" bugün Uluslararası Adalet Divanında görüşülecek

İsrail'e açılan soykırım davasında Güney Afrikalı heyete Adalet Bakanı başkanlık edecek

Belçika Başbakan Yardımcısı De Sutter'den İsrail'i soykırımla suçlayan Güney Afrika'ya destek

Maldivler, İsrail hakkında soykırım davası açılmasından memnun

İngiliz Bakan Cameron, "İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmiş olabileceğini" söyledi

İnsan hakları avukatı Boyle: Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasını kazanma ihtimali yüksek

İngiliz siyasetçi, hükümetten İsrail aleyhindeki soykırım davasını desteklemesini istedi

Uzmanlar, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasındaki delillerini güçlü buluyor

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Togg'un T10F fastback modeli CES 2024'te dünya sahnesine çıktı

2024-01-09 22:57 - Teknoloji

Göztepe Üst Yöneticisi Kerem Ertan, yeni dönem hedeflerini açıkladı

2024-01-09 14:48 - Spor

BM, Gazze Şeridi'nde kötüleşen sağlık sistemi hakkında uyardı

2024-01-10 23:03 - Dünya

Yurt dışında yerleşiklerin portföy girişi 9. haftaya taşındı

2024-01-05 16:27 - Ekonomi

Yüzme milli takım seçmeleri Edirne'de başladı

2024-01-05 21:17 - Spor

Savunma ve havacılıkta 2023'e 10 milyar doları aşan yeni iş sığdırıldı

2024-01-05 23:57 - Ekonomi

Genç milli curlingciler, Güney Kore'deki olimpiyatlarda madalya almak istiyor

2024-01-07 11:33 - Spor

Alanya'da seyir halindeyken alev alan otomobil yandı

2024-01-04 16:53 - Asayiş

TBMM heyeti, İsrail'e karşı açılan 'soykırım' davasını takip için Lahey'e geldi

2024-01-11 10:17 - Siyaset

TPAO'ya 14 ilde 18 saha için petrol arama ruhsatı verildi

2024-01-09 09:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan kuvvet komutanlarını kabul etti

19:52 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'yi hiç kimse Filistinlilerin elinden alamaz

19:22 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanlık ittifakının bu kritik süreçte Gazzelileri yalnız ve sahipsiz bırakmayacağına inanıyorum

16:16 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari ile görüştü

17:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif'le görüştü

10:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde iki dakika arayla 4,6 büyüklüğünde deprem

19:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan kuvvet komutanlarını kabul etti

19:52 - Siyaset

Cezayir'den, Fransa'ya "nükleer suçlarını itiraf etmesi" çağrısı

19:42 - Dünya

Bakan Tekin: Eğitimde kalite ve erişim konularında önemli adımlar atmayı hedefliyoruz

19:38 - Gündem

İsrail Hükümet Sözcüsü, Hamas cumartesi 3 esiri serbest bırakmazsa ateşkesin sona ereceğini söyledi

19:32 - Dünya