?>

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, FETÖ orijinli küresel bir proje olan 15 Temmuz'un, milletin kararlılığı karşısında mahvolduğunu belirterek "Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Gazi Meclisimiz de asrın ihanetine direndi." dedi.

Siyaset - 4 yıl önce

TBMM

Genel Kurulda partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ve 5. yıl dönümünde 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 15 Temmuz'da Türkiye'nin tarihinin karanlık günlerinden birini yaşadığını ve bir demokrasi sınavından geçtiğini belirterek "Kendi tanklarımızın, kendi tüfeklerimizin namluları asker kıyafeti giymiş hainler tarafından halkımıza ve milletimize doğrultulmuştur. FETÖ giriştiği darbe kalkışmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin milleti ve devleti ile egemenliğine, TBMM'ye, anayasal düzenimize ve devletimizin kurum ve kuruluşlarına hain amaçları ve emelleri doğrultusunda saldırdı ancak milletimiz demokrasi tanımaz darbeci hainlere karşı tek ses, tek yürek oldu, canı pahasına bu kalkışmaya da sonuna kadar direndi, ülkesi ve milleti için canını feda etti." diye konuştu.

Askeri veya sivil darbeyi haklı kılacak hiçbir sebep olmadığını vurgulayan Türkkan, demokrasinin her zaman birinci öncelikleri olması gerektiğini söyledi.

Türkkan, TÜİK verilerine göre Mayıs 2016'da çalışabilir nüfus 58,6 milyon, çalışan sayısının ise 27,2 milyon kişi olduğunu, 2021 yılında ise çalışabilir nüfus sayısı yaklaşık 63,6 milyon kişi olurken, çalışan sayısının 27,8 milyona çıktığını belirterek, "Aradan geçen beş yılda çalışabilir insan sayısı nüfusumuz tam 4 milyon 951 bin kişi artmış. Buna karşın çalışan sayısında sadece 623 bin kişi artış var." diye konuştu.

"Kahrolsun FETÖ, lanet olsun hainlere"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz'un Türkiye tarihinin en alçak teşebbüslerinden biri olduğunu vurguladı.

15 Temmuz 2016 akşamı, devşirilmiş FETÖ'cü ajanların darbe yaparak Türkiye'yi işgal girişimine kalkıştığını anlatan Akçay, "Uzun yıllar boyunca istismar ve istilayla devletin ve toplumun en kılcal damarlarına sinsice sızan emperyalist uşağı FETÖ, 15 Temmuz gecesi bozguna uğratılmıştır. Türk milleti, 251 şehidi ve 2 bin 194 gazisiyle devlet-millet el ele destanlaşan bir mücadele vermiş, ülkeyi emperyalistlere teslim etme girişimine geçit vermemiştir. 15 Temmuz, Türkiye'yi topyekun işgal etme senaryolarının son perdesidir. 15 Temmuz, Türk milletinin kendi iradesine cansiperane sahip çıktığı, tarihimizin 21. yüzyıldaki kahramanlık destanıdır. 15 Temmuz, ülkeye sadakatin ihanete galip geldiği gündür." değerlendirmesinde bulundu.

Akçay, tarihinde ilk kez bombalanan ve kurşunlanan Gazi Meclisin, milletin şanına yaraşır bir şekilde, şahlanan birlik ruhuyla direnerek FETÖ'cü alçakların ve efendilerinin oyunlarını bozduğunu ve Meclisin işgalini önlediğini kaydederek "Yüz bir yıl önce Polatlı'dan gelen top sesleri karşısında yılmayan Gazi Meclis, 15 Temmuz 2016 gecesi aynı duruşu göstermiş ve yeniden Gazi olmuştur." dedi.

Uzun yıllar sinsi ve sistematik şekilde, devlet ve toplum hayatına ahtapot gibi sızan FETÖ ile mücadelenin 15 Temmuz akşamı sona ermediğini, devam ettiğini de belirten Akçay, Silahlı Kuvvetler, Emniyet, bürokrasi, iş dünyası, eğitim, sivil toplum, yargı ve medya gibi alanlarda FETÖ ile yoğun ve kararlı bir mücadelenin sürdürüldüğüne işaret etti. Akçay, siyasi, hukuki, diplomatik ve güvenlik araçlarıyla yürütülen bu mücadelenin takdir edilecek sonuçlara ulaştığını, Türk milletinin beka ve onur meselesi olan FETÖ'nün kökünün kazınması için atılan adımları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

MHP'li Akçay, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü kutladı, darbecilerin bombalarına, kurşunlarına göğsünü siper eden, tankların önüne çıkarak darbe girişimine direnen şehit ve gazilere, darbeye karşı Türkiye'ye sahip çıkan vatandaşlara şükran ve saygılarını sundu. Akçay, "Kahrolsun FETÖ, lanet olsun hainlere." ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "15 Temmuz darbe girişimini kınıyoruz. HDP olarak kuruluşumuzdan bu yana bütün darbelere karşıyız, karşı olacağız ve bu konuda hiçbir tartışma yaratmayız. Ama 15 Temmuz darbe girişiminin karşısında olurken, kınarken bugün şahsım devletinin siyasi darbesinin de karşısındayız ve ona karşı da mücadele ediyoruz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Marmaris ilçe örgütüne yönelik saldırıyı kınayarak "Deniz Poyraz'ın yaşamını yitirdiği saldırının bir devamı olarak algılanan bu saldırının son olmasını temenni ediyor, tüm siyasileri kullandıkları dil konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

15 Temmuz gecesi Meclis'te olduğunu anlatan Özel, darbe girişiminin 5. yılında 251 şehide ve 2 bin 196 gaziye minnetlerini sundu. Özel, "O gece kapalı Meclisin açılış çağrısını yapıp, buraya gelip 'olağanüstünün olağanüstüsü' diye nitelendirilen o oturumu yapıp, darbeye karşı ışıkları kapalı olduğu için hedef olmayan Meclisin hedef haline getiren ve kendi canlarını yok sayan bütün milletvekillerimizi, burada birlikte bulunduğumuz arkadaşları bir kez daha saygıyla selamlıyoruz." diye konuştu.

Meclis'in 15 Temmuz'da özel oturumla toplanmayacağını söyleyen ve TBMM Darbe Araştırma Komisyonu raporunun ortadan kaldırıldığını savunan Özel, bu konunun sis perdesinin arkasında kaldığını öne sürdü. Özel, "Gelecek seçimlerde seçmen kabine girecek, perdeyi çekecek, bu sis perdesini de açacak. Hep birlikte o zaman gerçekleri öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, hangi partiye olursa olsun, Türkiye'deki demokrasi yarışında partilere karşı silah kullanan, şiddet kullanan kim varsa karşısında olduklarını, kınadıklarını da ifade etti.

15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıl dönümü olduğunu anımsatan Turan, 15 Temmuz'un Türk milletinin sonsuza kadar büyük bir gururla taşıyacağı bir şeref nişanesi, darbecilere geçit vermeyen bir demokrasi mücadelesi olduğunu vurguladı.

Bülent Turan, 15 Temmuz'da teslim alınmak istenen milli iradeyken darbecilerin teslim alındığını dile getirerek "FETÖ orijinli küresel bir proje olan 15 Temmuz, milletin kararlılığı karşısında mahvoldu. Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Gazi Meclisimiz de asrın ihanetine direndi. Meclisimizi 11 kez bombaladılar, tanklarla Meclise girmeye çalıştılar. Gazi Meclisin açılması, Meclisimizin görevinin başında olduğunu, milli iradeyi temsil etmeye devam ettiğini ve teslim olunmayacağına yönelik önemli bir mesaj oldu. O gece tüm partilerden Gazi Meclis'e gelen vekillerimize tekrar yürekten teşekkür ediyorum. 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminden sonra geçen beş yılın ardından milletimizin istiklali, istikbali ve istikrarı adına gösterdiği kararlılığın devamını diliyoruz, bekliyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, FETÖ ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadelenin partiler üstü bir mesele olması gerektiğine işaret ederek "FETÖ'yü cesaretlendiren, 15 Temmuz'u itibarsızlaştıran adımlardan, ifadelerden uzak durmak gerekir." diye konuştu.

Diğer terör örgütleriyle olduğu gibi, FETÖ ile de sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Turan, 15 Temmuz şehit ve gazileri ile vatan uğruna can veren tüm kahramanları rahmetle, saygıyla yad etti.

Bu arada Azerbaycan Milli Meclisi Dışişleri ve Parlamentolar Arası İlişkiler Komitesi Başkanı Samad Seyidov ve beraberindeki heyet bir süre Genel Kurul çalışmalarını izledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin finalinde İsmail Koç ile Ali Gürbüz karşılaşacak

2021-07-11 19:56 - Spor

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlık birinci tur müsabakaları yapıldı

2021-07-10 18:17 - Spor

Opet mobil uygulamasına yeni özellikler eklendi

2021-07-13 15:44 - Yerel haber-Şirket Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali'yi kabul etti

2021-07-14 19:11 - Siyaset

Elon Musk, Tesla’nın patronu olmaktan 'oldukça nefret ettiğini' açıkladı

2021-07-13 17:06 - Teknoloji

EURO 2020'nin en iyi 11'i belli oldu

2021-07-13 16:17 - Spor

Libya'nın toplu mezarlar kenti Terhune'de üç ceset daha bulundu

2021-07-13 18:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Abbas görüştü

2021-07-11 03:29 - Siyaset

Geçen yıl 2 milyondan fazla kişi kamu kurumlarına bilgi edinme başvurusunda bulundu

2021-07-11 17:02 - Gündem

Kene popülasyonundaki artış endişelendiriyor

2021-07-13 14:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mutlaka birlik beraberlik içerisinde ortak hedeflere doğru yönelmemiz lazım

17:22 - Siyaset

Kamu Denetçiliği Kurumu 2024 Yılı Yıllık Raporu'nu inceleyecek Karma Alt Komisyon toplandı

15:52 - Siyaset

Bakan Yumaklı'dan virüslü domates tohumuna ilişkin açıklama: Mahrecine iade edildi

14:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu ziyaretimizle Türk-Japon ilişkileri daha da kuvvetlendirilecektir

14:13 - Siyaset

Günün Manşetleri

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya