?>

TBMM Filistin Alt Komisyonu toplandı

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ulutaş, "İsrail'i iyi bilmediğimiz gerçeğini kabul etmemiz gerekir. İsrail'i, Orta Doğu'daki herhangi bir devlet gibi okumak doğru değil. İsrail salt bir Orta Doğu devleti değil." dedi.

Siyaset - 3 yıl önce

TBMM

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "İsrail'in İşgal Altında Tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Abluka Altındaki Gazze'de Yaşayanlar ile Bir Bütün Halinde Filistinlilere Uyguladığı Ayrımcılık Politikaları, İnsan Hakları ve Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonu" AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplandı.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ufuk Ulutaş, "İsrail İç Siyaseti"ne ilişkin komisyon üyelerine sunum yaptı.

Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, İsrail'deki siyasi bloklara değinerek, İsrail'in kendi içerisinde siyasi, inanç ve düşünce olarak homojen bir yapıya sahip olmadığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ufuk Ulutaş ise İsrail'de yaşanan olayların ve hak ihlallerinin tarihsel kökeninin bulunduğuna dikkati çekerek, "İsrail'in siyasi tarih psikolojisini anlamadan, devletin üzerine oturduğu köşe taşlarını ve İsrail devletinin kurulmasından önce yaşananları bilmeden, daha sonra yaşananları anlamlandırmak mümkün değil." diye konuştu.

İsrail'de birçok dini grubun olduğuna işaret eden Ulutaş, bu grupların devletle olan ilişkilerinin de birbirine benzemediğini belirtti.

Ulutaş, "İsrail'i iyi bilmediğimiz gerçeğini kabul etmemiz gerekir. İsrail'i, Orta Doğu'daki herhangi bir devlet gibi okumak doğru değil. Çünkü İsrail salt bir Orta Doğu devleti değil. Diğer bölge devletlerini analiz ettiğimiz gibi İsrail'i analiz etmememiz gerekir." ifadesini kullandı.

İsrail'in 1967 savaşlarına kadar her an Arap ülkelerinin saldırısıyla yıkılma korkusu yaşadığını ifade eden Ulutaş, bu durumun 1967-1973 savaşlarındaki kesin zaferleriyle değiştiğini ve kendilerine olan güvenlerinin arttığını dile getirdi.

Ulutaş, ABD'nin de İsrail'in bu savaşlardaki başarısından sonra İsrail'i Orta Doğu'daki en önemli müttefiki olarak görmeye başladığını kaydetti.

İsrail'de dini grupların askere gitmediğini belirten Ulutaş, "Bunun yasal altyapısı da var. Bu kesimler, birtakım medreselerde okuyorlar ve aileleriyle birlikte askere gitmiyor. Devletten yardım alarak geçiniyorlar. Hepsinin çok çocuğu var ve küçük evlerde nispeten mütevazi şartlarda yaşıyorlar. Ülkede bunların devlete yük olduğunu düşünüp eleştiren siyasi partileri de var." değerlendirmesinde bulundu.

Ulutaş, İsrail'in şu anda normal şartlarda bir araya gelmeyecek 8 partinin dahil olduğu bir koalisyonla yönetildiğini ve bunların ortak noktasının ise Binyamin Netanyahu karşıtlığı olduğunu aktardı.

Ufuk Ulutaş, İsrail devletinin kuruluş dönemindeki psikolojisinin, daha sonraki politikalarında etkili olduğunu ancak yeni jenerasyonun etkisiyle bir dönüşüm içerisine girmesinin de söz konusu olabileceğini ifade etti.

İsrail- Filistin meselesine değinen Ulutaş, uzun vadede iki devletli çözümün gittikçe zorlaştığını İsrail'in "iki devletli çözüm" kavramının ve önerisinin içini boşalttığını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk dizileri uluslararası kültürel köprü kuruyor

2021-07-08 15:48 - Magazin

Fenerbahçe’de Hedefte Yerli Oyuncular Var

2021-07-08 05:51 - İnsan&Hayat

“Toyota Hayalimdeki Araba“ resim yarışmasının sonuçları belli oldu

2021-07-02 20:08 - Genel

Mübariz Mansimov, işinin başına geçti

2021-07-05 18:18 - Özel Haber

Çizgi film 'Nils ve Uçan Kaz' ekranlara dönüyor

2021-07-03 13:20 - Medya

İstanbul Opera Festivali'nde Tenor Murat Karahan sürprizi

2021-07-02 17:21 - Kültür Sanat

MTV ve gelir vergisinde ikinci taksit dönemi bugün başladı

2021-07-01 19:46 - Ekonomi

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda dünyaya gelen yavru fil ilk kez bahçeye çıkarıldı

2021-07-04 14:51 - Çevre-Hayat

İran dünyada en fazla kripto para üreten 7 ülkeden biri oldu

2021-07-03 22:11 - Ekonomi

Kemaliye'nin asırlık kültürü kapı tokmakları, 5 kuşaktır aynı ailenin elinde şekilleniyor

2021-07-03 17:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bakan Fidan New York'ta temaslarını sürdürdü

17:13 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SDA Genel Başkanı İzetbegoviç'i kabul etti

16:02 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan: İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz

04:08 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya, canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

01:52 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla New York'ta görüştü

01:27 - Siyaset

Günün Manşetleri

Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda F-16 hazırlık eğitimi mezuniyet töreni yapıldı

18:58 - Gündem

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

18:47 - Dünya

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

18:38 - Dünya

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyesinden Türkiye’nin çabalarına övgü

18:28 - Gündem

ABD, Bangladeş'in yeniden inşası için Dakka yönetimi ile çalışacak

18:18 - Dünya