?>

TBMM Başkanı Kurtulmuş, temaslarda bulundu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10'uncu G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20) dolayısıyla bulunduğu Brezilya'nın başkenti Brazilya'da temaslarda bulundu.

Siyaset - 5 ay önce

TBMM

Kurtulmuş, Endonezya Temsilciler Meclisinde gerçekleşen görüşmede, Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı seçilen Woo'yu yeni görevinden dolayı tebrik etti ve başarı diledi.

Türkiye ve Güney Kore'nin mesafe olarak çok uzak olmakla birlikte birbirlerini çok yakın hisseden iki millete sahip olduğunu ifade eden Kurtulmuş, halklar arasındaki bu kardeşliğin Türkiye ve Güney Kore arasındaki ikili ilişkilere de olumlu katkı sağladığını belirtti.

2012 yılından bu yana Türkiye-Güney Kore arasında stratejik ortaklık seviyesinde ilişkilerinin bulunduğunu ve bu ilişkilerin sürekli gelişme istidadında olduğunu söyleyen Kurtulmuş, ülkeler arasındaki karşılıklı ziyaretlerin de ikili ilişkileri çok daha güçlü hale getireceğini belirtti.

Kurtulmuş, Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Woo Won-Shik'i Türkiye'ye davet etti.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefinin bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, savunma sanayisi, enerji ve turizm alanlarının yanı sıra her alanda ortak çalışmanın iki ülkenin de yararına olacağını söyledi.

Görüşmede AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, TBMM İdare Amiri ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sibel Suiçmez, Türkiye’nin Brazilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da yer aldı.

Brezilya Federal Senatosu Başkanı Rodrigo Pacheco ile görüşme

Kurtulmuş, Brezilya Federal Senatosu Başkanı Rodrigo Pacheco ile yaptığı görüşmede, Türkiye ve Brezilya devlet başkanları arasındaki dostluğun iki ülke ilişkilerine olumlu yönde yansıdığını söyledi.

İki ülkenin, hem nüfus hem ekonomik büyüklükleri hem de jeostratejik konumları itibarıyla çok önemli bölgesel güçler olduğuna işaret eden Kurtulmuş, her iki ülkenin de hem bölgelerinde hem dünyada barışın sağlanması için kuvvetli bir şekilde fikirlerini gündeme taşıdığını, bunun da iki ülkeyi yakınlaştıran önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Özellikle bir yılı aşkın süredir devam eden Netanyahu hükümetinin saldırgan tavrının, Filistin'in ötesinde Lübnan, Suriye ve İran'a da taştığını anımsatan Kurtulmuş, İsrail'in saldırgan politikasının bir an evvel sonlandırılması, barışın sağlanması için Brezilya hükümetinin de güçlü bir tavır içinde olduğunu bildiklerini söyledi.

Kurtulmuş, ayrıca Brezilya'nın, İsrail'in soykırımı karşısında bir tavır aldığını ve güçlü bir şekilde her platformda bu konunun takipçisi olduğunu kaydetti.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın, İsrail tarafından istenmeyen adam ilan edilmesinin Brezilya halkı için onurla taşınacak bir durum olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, esasında Brezilya halkının, Netanyahu ve çetesini istenmeyen adam ilan ettiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkileri artırmak için parlamentolara da büyük sorumluluk düştüğünü belirten Kurtulmuş, hem Brezilya Senatosu hem de Brezilya Temsilciler Meclisi ile çok yakın ilişkiler geliştirme arzusunda olduklarını ifade etti.

Uluslararası camiada barışı isteyenlerin ortak çalışması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, dünyada bütün insanların yaratılışta, bütün ülkelerin de egemenlikte eşitliğini esas alan yeni bir küresel sisteme ihtiyaç olduğunu; Türkiye ve Brezilya'nın bu alanda ortak çalışmasıyla çok mesafe alınacağını kaydetti.

Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Lira ile görüşme

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Cesar Pereira De Lira ile yaptığı görüşmede ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine en kısa sürede çıkarılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Küresel ve bölgesel gelişmelere işaret eden Kurtulmuş, Türkiye ve Brezilya gibi güçlü, dünyada gerçekten barış ve yeni bir dünya düzeni kurulmasını isteyen ülkelerin siyasetçilerinin ve entelektüel çevrelerinin bir araya gelerek, yeni bir dünya sisteminin kurulması konusunda ortak çalışma yapması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ile Brezilya arasında var olan ilişkileri parlamentolar düzeyinde de devam ettirme arzusunda olduklarını dile getiren Kurtulmuş, Brezilya Senato Başkanı Pacheco ve Temsilciler Meclisi Başkanı Lira'yı Türkiye'ye davet etti.

Görüşmelerde, Türkiye-Brezilya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, TBMM İdare Amiri ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Sibel Suiçmez, Türkiye'nin Brazilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da yer aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanal gerçeklik müzesi "Müzeverse", 19 Kasım'da İstanbul'da açılacak

2024-11-07 16:23 - Teknoloji

Netanyahu ile Trump "İran'ı" görüştü

2024-11-06 20:58 - Dünya

Verint, Sistaş ve Genesys'ten müşteri temsilciliğinde yapay zekanın rolüne ilişkin değerlendirm

2024-11-05 16:27 - Ekonomi

AK Parti Grup Başkanı Güler: Ruhsatsız silah kullananlara uygulanacak müeyyideyi arttırıyoruz

2024-11-04 16:48 - Siyaset

BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi

2024-11-05 09:13 - Ekonomi

Türkiye yeni sezonun ilk iki ayında yaklaşık 519,8 milyon dolarlık fındık ihraç etti

2024-11-04 14:53 - Ekonomi

Gençler ulaştırma projeleri için yarışacak

2024-11-05 16:04 - Ekonomi

Organ nakliyle hayata tutunup memur oldu, şimdi topluma hizmet ediyor

2024-11-05 12:08 - Çevre-Hayat

Balışeyh Belediye Başkanı Hilmi Şen ile şoförü silahlı saldırıda hayatını kaybetti

2024-11-04 13:02 - Gündem

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, kırmızı mercanları tanıtmak için Ayvalık'ta dalış yaptı

2024-11-04 11:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bakan Kacır: Milli markaları boykot çağrılarıyla zayıflatmaya çabalamak Türkiye’nin ortak geleceğine zarar vermektir

00:31 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Toplumsal huzuru ve ekonomik istikrarı hedef alan bir muhalefet kaybetmeye mahkumdur

23:19 - Siyaset

Bakan Kurum: Huzurumuzu ve ekonomimizi hedef alarak attığınız her adımda hep kaybetmeye mahkumsunuz

01:53 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP Genel Başkanı Özel'e tepki

00:22 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'ni programımıza aldık

00:17 - Siyaset

Günün Manşetleri

Trump'ın politikalarını protesto eden Demokrat senatörün kürsüdeki konuşması 20 saati geçti

03:47 - Dünya

Konyaspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarı finale yükseldi

03:43 - Spor

Trabzonspor UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale yükseldi

03:38 - Spor

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Galatasaray derbisi açıklaması

03:32 - Spor

Yollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu yaşanıyor

01:57 - Çevre & Seyahat