?>

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1 yıllık parlamenter diplomasiyle Filistin'in sesini dünyaya duyurdu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Gazze'deki insani felaketi durdurmak, barışı tesis edebilmek ve Filistinlilerin mağduriyetini giderebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde verilen mücadelede, parlamenter diplomasiyle yoğun çaba sarf etti.

Siyaset - 2 saat önce

TBMM

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parlamenter diplomasi çalışmaları kapsamında Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne iki kez olmak üzere 19 farklı ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Uluslararası meselelerin çok boyutlu olarak ele alındığı ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu 3 uluslararası toplantıya katılan Kurtulmuş, diğer parlamentolar veya uluslararası parlamenter asambleler tarafından düzenlenen toplam 9 genel kurul toplantısı, konferans ve sempozyuma iştirak etti.

Kurtulmuş, göreve geldiği günden bu yana dış ilişkiler faaliyetleri çerçevesinde; 12 cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 3 devlet başkanı yardımcısı, 59 meclis/senato başkanı, 5 meclis/senato başkan yardımcısı, 6 başbakan, 1 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 6 uluslararası örgüt ve parlamenter asamble başkanı, 4 parlamentolar arası dostluk grubu başkanı ve komisyon başkanı, 41 büyükelçi ve 15 farklı heyetle görüşme gerçekleştirdi.

İsrail'in başta Gazze olmak üzere Filistin'e yönelik bir yıldır gerçekleştirdiği soykırımın durdurulması, insanlık cephesinin güçlendirilmesi ve uluslararası camianın siyonist rejime karşı harekete geçirilmesi için her platformda girişimde bulunan Kurtulmuş, bu çerçevede 7 Ekim 2023'ten bu yana aralarında devlet ve hükümet başkanları ile meclis başkanlarının da bulunduğu yaklaşık 200 isimle görüşme yaptı.

Numan Kurtulmuş, insanlık dışı katliamlara karşı devlet ve millet olarak Gazze halkının, mazlum ve masum Filistin milletinin yanında ortak bir duruş sergileyen dünyadaki ender ülkelerden biri olan Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü çalışmalara "parlamenter diplomasi" aracılığıyla güçlü destek sağlayarak, resmi yurt dışı ziyaretlerinde muhataplarıyla yaptığı her görüşmede Gazze'yi gündeme getirdi, İsrail'in bölgedeki saldırgan tavrına dikkati çekti.

Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze üzerinden yakın tarihi hatırlattı

Meclis Başkanı Kurtulmuş, 2-4 Kasım'da ziyaret ettiği Bosna Hersek'teki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, modern çağların en büyük katliam ve soykırımlarının yaşandığı Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze üzerinden yakın tarihe ışık tutarak, "Nasıl Auschwitz ve Srebrenitsa için oradaki kasaplar uluslararası mahkemelere çıkmış ve bunun bedelini ödemişlerse; bugün Gazze'deki katliamın sorumluları da mutlaka Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkacak, bu yaptıklarının bedelini ödeyeceklerdir. Bu katliama sesini çıkarmayanlar da göz yumanlar da hesap vereceklerdir." mesajını dile getirmişti.

Muhataplarına işbirliği çağrısında bulundu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, söz konusu yurt dışı ziyaretlerinde Gazze'de acil ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için yoğun barış diplomasisi yürüttü, İslam coğrafyalarındaki ülke ve milletlerin birlik içerisinde hareket etmesini sağlamak amacıyla da çok yönlü görüşmeler gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, katıldığı zirveler ve ziyaret ettiği ülkelerde yaptığı görüşmelerin yanı sıra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan devlet ve hükümet başkanları, meclis başkanları, bakanlar, uluslararası kuruluşların başkanları ve çok sayıda heyet başkanıyla bir araya geldi.

Gazze'deki katliam boyutlarını aşan soykırımın bir an evvel durdurulması için yoğun telefon diplomasisi de yürüten Kurtulmuş, görüşmelerinde, mutlaka iki devletli çözüm vizyonunun hayata geçirilmesi, 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerekliliğini vurguladı.

Numan Kurtulmuş, ayrıca yasa dışı yerleşimciler ve buna bağlı olarak İsrail'in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesi ile başta Mescid-i Aksa olmak üzere Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin kutsal mekanlarının masuniyetinin korunmasının, barışın önünü açacak önemli gelişmelerden olacağını bildirdi.

Görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" mesajına sıkça işaret eden Kurtulmuş, yeni, adil, etkin, barışı esas alan, çifte standarttan uzak bir uluslararası sistemin kurulabilmesi konusunda muhataplarına işbirliği çağrısında bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda ortak bildiriler yayımlandı, tezkereler kabul edildi

TBMM Genel Kurulu da İsrail'in saldırılarına karşı birçok inisiyatif alarak Netanyahu hükümetinin işlediği insanlık suçlarına tepkisini dile getirdi.

Genel Kurul'da ortak bildiriler ve tezkere kararlarına imza atıldı.

Bunlardan ikisinde siyasi parti gruplarının ortak imzalarıyla Filistin'de yaşanan katliamlar, savaş suçları ve insanlık dışı uygulamalar nefretle lanetlenirken, TBMM Başkanı Kurtulmuş'un imzasını taşıyan iki "Başkanlık Tezkeresi" ile de Gazze halkının yanında olunduğu bütün dünyaya oy birliğiyle ilan edildi.

TBMM hukuk heyeti İsrail aleyhine açılan soykırım davasını takip ediyor

TBMM, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı "soykırım" davasını da yakından takip ediyor.

TBMM hukuk heyeti, Türkiye'nin davaya müdahillik başvuru sürecinde önemli katkıda bulundu.

TBMM Başkanlığına bağlı ve kamu tüzel kişiliğini haiz Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından hazırlanan "Gazze: İnsanlığın Felaketi" başlıklı raporla da İsrail'in sebep olduğu ağır insani suçlar, belgeler ve tanıklıklar eşliğinde kayıt altına alındı, uluslararası hukuk düzlemi adına aydınlatıcı delillere dönüştürüldü.

- Mahmud Abbas, olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'na hitap etti

Öte yandan İsrail'in saldırıları altındaki Filistin'de yaşananların tüm dünyaya duyurulması için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'na davet edildi.

Abbas'ın, 15 Ağustos'ta olağanüstü toplanan Genel Kurul'da yaptığı konuşma, uluslararası kamuoyu tarafından da dikkatle takip edildi.

TBMM'nin titizlikle takip ettiği gelişmeler ile insanlık, adalet ve barış cephesinde olunduğu ilan edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenciler "METATIP" yazılımıyla eğitim simülasyonlarına ücretsiz kavuşacak

2024-10-05 12:38 - Teknoloji

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk, yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

2024-10-06 00:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'de bir okul ve camiye düzenlediği bombardımanda 24 Filistinli öldü

2024-10-06 10:58 - Dünya

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlat

2024-10-06 13:13 - Dünya

Sulak alan kayıpları dünyanın geleceğini tehdit ediyor

2024-10-05 13:08 - Çevre-Hayat

Tarihi kervan yolundaki "Ağaçbaşı Turbalığı"nda sonbahar

2024-10-05 12:58 - Çevre-Hayat

OECD Sermaye Piyasaları ve Finansal Kuruluşlar Dairesi Başkanı Çelik'ten sürdürülebilirlik vurg

2024-10-04 16:02 - Ekonomi

AB orman tahrip kurallarını 1 yıl erteleyecek

2024-10-02 16:58 - Dünya

Enerji Bakanı Bayraktar, elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını açıkladı

2024-10-07 21:22 - Ekonomi

Galatasaray'da 119. kuruluş yıl dönümü kutlandı

2024-10-05 13:07 - Spor

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulunda çocukların korunmasına yönelik Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi

01:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Şerif'i kabul etti

20:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Milli Lideri Berdimuhammedov ile telefonda görüştü

18:53 - Siyaset

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muş, Iraklı parlamenter Dosaki ile görüştü

17:12 - Siyaset

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Slovenyalı mevkidaşı Bakovic ile görüştü

14:52 - Siyaset

Günün Manşetleri

TCMB'nin TL depo alım ihalesine 14 milyar 850 milyon liralık teklif geldi

13:18 - Ekonomi

Çin'in elektrikli araçlarına karşı gümrük duvarları yükseliyor

13:13 - Ekonomi

İsrail, fanatik Yahudilere açmak için Harem-i İbrahim Camisini 4 gün süreyle kapatıyor

13:08 - Dünya

AP Genel Kurulu, Orban ve von der Leyen'in atışmasına sahne oldu

13:02 - Dünya

Borsa İstanbul'da gong BinBin için çaldı

12:58 - Ekonomi