?>

TBB "Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu"nu hazırladı

Türkiye Bankalar Birliği tarafından Türkiye'de finans ve bankacılık sektörünün izlediği gelişmeleri ve gelecek dönem hedeflerini ortaya koymak amacıyla "Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu" hazırlandı.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

TBB'den yapılan açıklamaya göre, finans ve bankacılık sektörü, sürdürülebilir kalkınma odaklı yatırımların gerçekleştirilmesi, farklı sek­törlerin yeşil dönüşüm süreçlerinin teşvik edilmesi, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uygulamaların benimsenmesi ve teknolojik gelişmelerin hayat bulması için öncü ve sürükleyici bir rol oynuyor.

TBB, dünyada takip edilen sürdürülebilirlik temalarına paralel olarak, Türkiye'de finans ve bankacılık sektörünün izlediği gelişmeleri, gelecek dönem hedeflerini ve iyi uygulama örneklerini ortaya koymak amacıyla "Bankacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu"nu hazırladı.

Sektörün sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımını içeren rapor ile TBB, bankaların faaliyetleri için yön belirlemesini, iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin ve fırsatların daha etkin yönetilmesini, düşük karbon ekonomisine geçişin desteklenmesini ve sürdürülebilir bir gelecek için sektöre bilgi sunmayı hedefliyor.

Rapora göre, finans ve bankacılık sektörü, sürdürülebilir bir dünyanın gelişmesi için kritik öneme sahip. Sürdürülebilir kalkınma odaklı yatırımların gerçekleştirilmesi, farklı sektörlerin yeşil dönüşüm süreçlerinin teşvik edilmesi, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uygulamaların benimsenmesi ve teknolojik gelişmelerin hayat bulması için finans kurumları sürükleyici bir rol oynuyor.

Üstlendikleri bilinçlendirici ve yönlendirici rol ile müşterilerini, toplumu ve tüm paydaşlarını bu konuda farkındalık sahibi olmaya yönelten finans kurumları, sundukları ürün ve hizmetlerle de tüm kesimlerin sürdürülebilirlik konusunda adım atmasını teşvik ediyor.

"Bankacılık sektörü hem dünya hem Türkiye'de evriliyor"

Finans sektöründe karbonsuzlaşma, karbondan çıkış politikaları, uluslararası kalkınma perspektifinde sürdürülebilir kalkınma finansmanı uygulamaları ve benzeri ile finans sektörü sürdürülebilirlik gündeminde önemli bir yerde.

İlave olarak, Yeşil Mutabakat ve AB Taksonomisi gibi gelişmeler sürdürülebilir finansman tanımının standartlaşması yolunda bir çerçeve çizmekte ve sürdürülebilir finansmanı tanımlayıcı kriterleri somutlaştırıyor. Bu gelişmeler ışığında bankacılık sektörü hem dünya hem Türkiye'de evriliyor.

İklim değişikliğiyle mücadele, karbonsuz bankacılık, dijitalleşme ve etki yatırımı gibi alanlar bankaların yeni strateji ve uygulamalar geliştirdiği alanların başında geliyor.

Türkiye'de bankalar sürdürülebilirlik uygulamalarını sadece ürün ve hizmetleriyle değil, kurumsal yapılanmaları ve stratejileriyle de destekliyor.

Bankaların çevresel konulara ilave olarak, sosyal kalkınma odaklı finansman paketleri geliştirdiğini, ayrıca etki finansmanı ve dijitalleşmeye yönelik çalışmaları da yakından takip ettiğini söylemek mümkün.

Dijitalleşme, bankacılık süreçlerinin dijitalleşmesinin yanında blok zinciri uygulamaları, finteklerin desteklenmesi gibi inovatif yaklaşımları da destekleyen bir olgu. Gelecek dönemde bu alandaki çalışmaların daha da çeşitlenmesi ve Türk bankacılık sektöründeki etki alanını genişletmesi beklenmekte.

Türkiye bankacılık sektörü, dünyadaki sürdürülebilirlik uygulamaları ile uyumlu bir gelişim gösteriyor. İklim finansmanı ve yeşil finansman, mavi finansman, etki yatırımı, dijitalleşme ve kurumsal sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmalar sektörün mevcut durumunun temelini oluşturuyor.

Bankaların gelecek dönemde bu konuda yaptıkları çalışmaları daha da geliştirerek sektörü bir adım öteye taşımaları, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma patikasına önemli bir katkı sağlayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman’da İttifak denklemi! Akşener’in ziyareti ne anlama geliyor?

2023-04-01 20:56 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Azerbaycan kahramanlarını beyazperdeye taşıyor

2023-04-04 11:37 - Magazin

Kamudaki 700 bin işçinin zam pazarlığında kritik buluşma

2023-04-03 17:13 - Ekonomi

5 Türk markası Rusya pazarına girdi, 4 marka daha geliyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-03-30 21:06 - Özel Haber

Rusya'da ayakkabı satışları 2022'de yüzde 10'dan fazla düştü

2023-04-03 05:12 - Özel Haber

Avlanması yasak olan ur keklikleri Erzurum'da görüntülendi

2023-04-02 13:32 - Çevre-Hayat

Rus işadamı Amelin: Rusya'ya daha fazla Türk markası gelebilir

2023-04-02 05:43 - Özel Haber

Samsun ve Tokat'ta kar yağışı etkili oldu

2023-03-29 11:38 - Gündem

Merkez Bankasından döviz yükümlülüğü olan şirketlere yeni KKM uygulaması

2023-03-30 10:14 - Ekonomi

Rus uzman İmamkuliyeva: Rus girişimciler Türkiye'de işlerini daha aktif bir şekilde açıyor

2023-03-31 06:29 - Özel Haber

İlgili Haberler

Deriner Barajı'nda yılda 1,4 milyar liralık su ürünleri üretimi hedefleniyor

23:07 - Ekonomi

Fed, ticari gayrimenkul kredilerinde yükselen temerrüt oranına dikkati çekti

21:17 - Ekonomi

Çiftçilere 252,8 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldı

18:33 - Ekonomi

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, küresel petrol talebinin zayıfladığını söyledi

18:23 - Ekonomi

Üçüncü geçici vergi dönemine ait beyanname verme ve ödeme süreleri uzatıldı

16:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hollanda'da güvenlik birimleri İsrail'in ülke siyasetine müdahalesinden rahatsız

09:07 - Dünya

Konser… -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

09:06 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Biden, APEC Zirvesi'nde Peru Devlet Başkanı Boluarte ile görüştü

09:03 - Dünya

Kütahya'da tırlar çarpıştı 2 kişi yaralandı

08:47 - Asayiş

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok

01:21 - Siyaset