?>

Tayvan lideri Tsai, adayı ziyaret eden Pelosi'ye şeref madalyası verdi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Tayvan'ı ziyaretinde, ada otoriteleri tarafından "Şeref Madalyası" tevdi edildi.

Dünya - 3 yıl önce

Pekin

Pelosi, ziyareti kapsamında, bu sabah beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Çin'in tehditlerine rağmen Tayvan'a ulaştıÇin'den Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki: Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeliPelosi'nin ziyareti öncesi Okinawa'daki ABD üssünden savaş uçakları kalktıABD ve Çin, Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti nedeniyle çatışmanın eşiğine gelebilirPelosi'nin olası ziyareti öncesi Tayvan çevresinde askeri hareketlilik artıyor

Tsai, görüşmede, Pelosi'ye, Tayvan'daki hükümetin devamı olduğunu öne sürdüğü Çin Cumhuriyeti'nin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" adı verilen şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti.

Tayvan lideri, Pelosi ve heyetine kritik bir dönemde Tayvan'ın yayında olduklarını somut olarak gösterdikleri ve ABD'nin Tayvan'ın kendini savunmasına desteğini ifade ettikleri için teşekkür etti.

Tayvan'ın Çin'in artan askeri tehditlerine boyun eğmeyeceğini vurgulayan Tsai, "Ülkemizin egemenliğini kararlılıkla koruyacak, aynı zamanda demokrasi adına hattı müdafaayı sürdüreceğiz." dedi.

Pelosi de Kongre adına kendisine tevdi edilen onur için Tsai'ye teşekkür ederken, "ABD'nin Tayvan ile dayanışması hayatidir. Tayvan'da ve dünyanın geri kalanında demokrasiyi koruma kararlılığımız değişmemiştir. Ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'a destek sözünü terk etmediğini açıkça göstermiştir." dedi.

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetini taşıyan dün gece Tayvan'a ulaşmıştı. İki haftadır hakkında spekülasyon yapılan, ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret, Pekin'in tepkisini çekmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Nisanda planlanan ziyaret iptal edilmişti

82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Ziyarette Pelosi'ye, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Gazi İşleri Komitesi Başkanı Mark Takano, Yollar ve Araçlar Komitesi Başkan Yardımcısı Suzan DelBene, İstihbarat Daimi Özel Komitesi üyesi Raja Krishnamoorthi ve Silahlı Kuvvetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi üyesi Andy Kim eşlik ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'in gol raporu

2022-08-02 15:59 - Spor

İtalya'daki hükümet krizinde Salvini ile Rusya arasında bağ iddiası

2022-07-28 20:08 - Dünya

Galatasaray yeni sezon öncesi son sınavına çıkıyor

2022-07-30 10:41 - Spor

Fenerbahçe Kulübü, Dinamo Kiev maçıyla ilgili UEFA'ya gönderilecek beyannameyi hazırladı

2022-07-30 16:07 - Spor

Filistin Dışişlerinden Doğu Kudüs'teki arazilerin Yahudiler adına kaydedilmesine tepki

2022-07-27 10:08 - Dünya

Muşlu berivanlar hayvanlarını sağmak için her gün kilometrelerce yol kat ediyor

2022-07-30 14:06 - Çevre-Hayat

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kovid-19 testi tekrar 'pozitif' çıktı

2022-07-30 22:34 - Dünya

Tayvan lideri Tsai, adayı ziyaret eden Pelosi'ye şeref madalyası verdi

2022-08-03 09:22 - Dünya

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Türk takımlarının muhtemel rakipleri belli oldu

2022-08-02 15:46 - Spor

İstanbul merkezli terör operasyonunda yakalanan 12 şüpheliden 5'i tutuklandı

2022-08-02 01:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Amerika'da yaşayan Suriyeli bilişim mühendisleri, Şam'da öğrenciler ve sektör çalışanlarıyla buluştu

23:47 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, dışarıdan destekli bazı STK'lerin hükümeti devirmeye çalıştığını söyledi

23:46 - Dünya

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya

İsrail saldırısında öldürülen Kassam Tugayları Komutan Yardımcısı Mervan İsa toprağa verildi

01:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya