?>

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 49 askeri hava aracı ve 26 gemi görüldü

Çin'in Tayvan Adası ve bağlı adaları kuşatan askeri tatbikatı sırasında Ada çevresinde Çin'e ait 49 askeri hava aracı ve 26 gemi tespit edildiği bildirildi.

Dünya - 8 ay önce

Pekin

Tayvan Savunma Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, son 24 saatte 49 askeri hava aracının Ada çevresinde uçtuğu, bunlardan 35'inin Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu kaydedildi.

Bakanlığın yayımladığı haritada hava araçlarının Tayvan'ın kuzey ucundaki Keelung iline 40 deniz mili (74,08 kilometre), güney ucundaki Pingtung iline ise 57 deniz mili (105,5 kilometre) kadar yaklaştığı görüldü.

Öte yandan Ada çevresinde 19'u Çin donanmasına, 7'si Çin sahil güvenliğine ait 26 geminin de tespit edildiği kaydedildi.

Tayvan Boğazı'nda "orta çizgi", tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını ifade ediyor.

Çin, Ada'yı ablukaya alan askeri tatbikat yapıyor

Uçuşlar ve gemi devriyeleri, Çin'in dün Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatın parçasını oluşturuyor.

Pekin yönetimi, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından 3 gün sonra Ada çevresinde askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen 2 gün sürecek tatbikatın, Tayvan Boğazı, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile ana kara yakınındaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adaları çevresinde yürütüleceğini bildirmişti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı tatbikatın, "bağımsızlığa yönelik eylemleri cezalandırma" ve "dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı" amaçlı olduğu vurgulanmıştı.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise yayımladığı açıklamada, tatbikatı kınayarak, bunun, "Çin'in saldırgan askeri zihniyetini gözler önüne serdiğini", "bölgesel barış ve istikrara zarar vereceğini" ifade etmişti.

Lai'nin yemin töreninin ardından geldi

Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından geldi.

Tayvan'da 13 Ocak'taki başkanlık seçimini kazanan iktidardaki Demokrat İlerici Partinin (DPP) adayı Lai Ching-te, bu hafta başında yemin ederek görevine başlamıştı.

Pekin yönetimi, Tayvan'daki iktidar partisi DPP'yi "bağımsızlık yanlısı", partinin lideri Lai'yi ise "iflah olmaz bir ayrılıkçı" olarak görüyor.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum, Ali Koç hakkında suç duyurusunda bulundu

2024-05-20 19:37 - Spor

Tahran'da halk, Reisi ve diğer yetkililerin sağ bulunması için dua ediyor

2024-05-19 23:57 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Zengilan'da yeni inşa edilen caminin açılışını yaptı

2024-05-18 22:03 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Giresun'da otomobilin su kanalına devrildiği kazada kaybolan 2 kişinin cesedine ulaşıldı

2024-05-19 10:02 - Gündem

Azerbaycan'da Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla doğa etkinliği düzenlend

2024-05-19 20:18 - Çevre-Hayat

Milli tekvandocu Sude Yaren Uzunçavdar ile babasının olimpiyat üzüntüsü

2024-05-19 14:03 - Spor

'Narkoçelik-18' operasyonlarında 1 ton 57 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

2024-05-21 08:23 - Asayiş

Atatürk'ü temsil eden bayrak Samsun'da karaya çıkarıldı

2024-05-19 10:47 - Gündem

"Filenin Sultanları" Milletler Ligi'nde ilk haftada 7 puan topladı

2024-05-20 02:08 - Spor

Rus mahkemesi, Deutsche Bank ve Commerzbank'ın varlığına ihtiyati tedbir koydu

2024-05-18 20:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gazze Şeridi'ndeki Refah Belediyesi'nden "acil 40 bin çadır" talebi

22:27 - Dünya

Gazze'de 226 arkeolojik alan İsrail saldırıları nedeniyle zarar gördü

22:18 - Dünya

New York'ta gardiyanlar tarafından dövülen mahkumun ölümü "cinayet" olarak nitelendir

22:12 - Dünya

Hamas'tan Filistinlilerin yerlerinden edilmesini reddetmek için 'acil Arap zirvesi' çağrısı

21:34 - Dünya

Trump'ın Özel Temsilcisi Kellogg, Ukrayna-Rusya barışının 'aylar içinde' sağlanabileceğini söyledi

21:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Alanyaspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda evinde rahat kazandı

22:32 - Spor

Gazze Şeridi'ndeki Refah Belediyesi'nden "acil 40 bin çadır" talebi

22:27 - Dünya

MHP'den Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin açıklama

22:22 - Siyaset

Gazze'de 226 arkeolojik alan İsrail saldırıları nedeniyle zarar gördü

22:18 - Dünya

New York'ta gardiyanlar tarafından dövülen mahkumun ölümü "cinayet" olarak nitelendir

22:12 - Dünya