?>

Taşköprü sarımsağının fiyatında bu yıl istikrar hakim

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen coğrafi işaret belgeli "Taşköprü sarımsağı"nın fiyatı bu yıl istikrarlı seyrediyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Kastamonu

Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde şubat ve mart aylarında ekilen sarımsağın hasadı, temmuz ayında gerçekleştiriliyor.

Taşköprü'de geçen yıl 25 bin dekar alanda yapılan sarımsak üretimi, bu yıl 22 bin dekara geriledi. Geçen yıl 25 bin ton olan rekolte ise bu yıl 27 bin ton civarında gerçekleşti.

Geçen yıl hasadın ardından fiyatı sürekli yükselerek kilogramı 55 liraya kadar satılan Taşköprü sarımsağı bu yıl 15 ila 30 liradan alıcı buluyor.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü'de yetiştirilen sarımsağın tadı ve aromasıyla diğer sarımsaklardan ayrıldığını kaydetti.

Taşköprü sarımsağına "doğal antibiyotik" ve "beyaz altın" dediklerini ifade eden Butur, "Geçen yıl fiyatlar biraz tırmandı. Fiyatlar geçen yıl 55 liralara kadar çıktı. Bu yıl da 15 ile 30 lira arasında seyrediyor. Sarımsak fiyatlarında bu yıl hasat tarihinden bu tarafa çok fazla bir değişiklik olmadı." dedi.

"Sarımsak çok el değiştirdikçe fiyatlar artıyor"

Sarımsak fiyatında istikrar istediklerini belirten Butur, şunları dile getirdi:

"Ne çok zirve yapsın ne de dip yapsın. Belirli bir fiyat üzerinde kalması, istikrarın oluşması çok önemli. Üretici için de istikrar önemli. Üretici önümüzdeki yıl ürününü kaça satabileceğini bilmek ister. 5 liralık düşüş ve yükseliş olabilir ama çok fazla oynamaması lazım. Fiyatların bu şeklide devam edeceğini düşünüyorum. Fiyatlar bundan aşağı inmemeli. El emeği var. Makineli tarımla sarımsak işlenmiyor. Çok büyük emek var. Sarımsak çok el değiştirdikçe fiyatlar artıyor. Üreticinin cebine bu paralar girmiyor. Bunun yarısı giriyor. Aracılar ne üreticiye ne tüketiciye acıyorlar."

Sarımsak üreticisi Murat Başkan ise ilçenin geçim kaynağının sarımsak olduğunu belirtti.

Taşköprü sarımsağının diğer sarımsaklara göre çok daha kaliteli olduğunu belirten Başkan, "Sarımsakta fiyatlar 15 liradan başlıyor iriliğine göre kilogramı 30 liraya kadar çıkıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da eğitim uçağı düştü

2020-10-22 14:51 - Genel

İspanyol meclisi hükümeti düşürme önergesini reddetti

2020-10-22 19:26 - Dünya

KKTC halkı yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan umutlu

2020-10-21 15:03 - Genel

TÜBİTAK desteğiyle Antep fıstığı kabuğundan süper kapasitör yapmayı hedefliyor

2020-10-23 15:16 - Teknoloji

Doğru aşılama politikalarıyla dünyada çocuk felci görülme sıklığı yüzde 99,9 azaldı

2020-10-23 22:35 - Genel

Hollanda'da 'kuş gribi' paniği

2020-10-23 11:51 - Dünya

Ihlara'nın giriş kapısı Selime, tarihi ve doğallığıyla büyülüyor

2020-10-23 15:06 - Çevre-Hayat

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatta Trabzon başı çekti

2020-10-21 23:55 - Ekonomi

'Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri' 6 Kasım'da başlayacak

2020-10-22 23:26 - Kültür Sanat

Dizel ve benzinle farkı kapatan elektrikli araçlar, Avrupa'da rekabeti kızıştırıyor

2020-10-25 16:29 - Genel

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor