Taş şehrin yönetildiği binada geleceğin mimarları yetişiyor

Mardin'de 17. yüzyılda inşa edilen, yıkıldıktan sonra aynı taşlardan 19. yüzyılda yeniden yaptırılan, bir süre Hükümet Konağı olarak hizmet veren ve 8 yıl önce Mimarlık Fakültesine dönüştürülen tarihi binada her yıl onlarca öğrenci eğitim görüyor.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

Mardin

Taş işçiliği ve hoşgörünün kenti Mardin'de, bir dönem kentin yönetildiği tarihi binada geleceğin mimarları yetişiyor.

Camileri, medreseleri, kiliseleri, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tescilli yapılarıyla açık hava müzesini andıran Mardin'de kentte görevlendirilen Yakup Paşa tarafından 17. yüzyılda inşa edilen, yıkıldıktan sonra aynı taşlardan 19. yüzyılda yeniden yaptırılan tarihi bina 1996 yılına kadar özgün işlevi olan Hükümet Konağı olarak hizmet verdi. Valiliğin 2002 yılında Yenişehir Mahallesi’ne taşınması ile metruk durumda kalan, 2007 yılında Mardin Artuklu Üniversitesinin kurulmasıyla Mimarlık Fakültesi olarak kullanılmak üzere üniversiteye tahsis edilen yapı, Türkiye Tekstil ve Sanayi İşverenleri Sendikası sponsorluğunda 2010 yılında restore edildi.

Geleneksel malzeme ve yapım tekniklerinin modern restorasyon teknikleri ile harmanlandığı, birinci katı kütüphane, bilgisayar odası gibi ortak kullanım alanı olarak, orta katı akademisyenlere ait ofisler, derslikler ve seminer odaları, son katı ise ara duvarları boşluklu biçimde atölyeler olarak tasarlanan tarihi yapıda artık her yıl onlarca mimar adayı eğitim görüyor.

"Her mimarlık öğrencisine burada okumak nasip olmaz"

Binaya yeniden işlev kazandırırken zemin katı kütüphane, bilgisayar atölyesi gibi ortak kullanım alanlarına ayırdıklarını ifade eden Çağlayan, öğrenci sayısındaki artışla bazı seminer odalarını da atölyelere dönüştürdüklerini söyledi. Çağlayan, yapının mimari önemine ilişkin şöyle konuştu:

"Mümkün olduğu kadar en az duvarla tümel bir mekan oluşturulmaya çalışıldı çünkü mimarlıkta atölye alanları geniş olmalı. Öğrenciler bu yapının kendilerine önemli katkı sağladığını belirtiyorlar. Mezun olan öğrencilerimiz de bu yapının kıymetini çok iyi anlıyor. Her mimarlık öğrencisine burada okumak nasip olmaz. Özellikle koruma ve restorasyon derslerinde bire bir yerinde görüş oluyor. İçinde yaşadığı için örneklere birinci elden ulaşıyor. Bu nedenle bölgemizde okuyan öğrencilerimiz kısmen daha şanslı."

"Her bir taş bizi farklı hikayelere götürüyor"

Kocaeli'den gelen Mimarlık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Muhammed Talip Özeldem, ilk tercihi olan MAÜ Mimarlık Fakültesinde okumaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Bölgede önemli bir üniversitede eğitim görmenin önemli olduğunu dile getiren Özeldem, "Tarihi bir binada yaşamak biz tasarımcılar için çok önemli. Birçok hizmetlerde bulunmuş. İçerisindeki her bir taş bizi farklı hikayelere götürüyor. Bize güzel bir ortam sağlıyor. Buraya geldiğim için çok memnunum. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bir daha sınava girseydim yine burayı tercih ederdim." diye konuştu.

3. sınıf öğrencisi Şanlıurfalı Beritan Çiftçi, fakülteleri araştırırken Mardin'i gördüğünü ve çok etkilendiğini anlattı.

"Mimarlıkta çok ihtiyaç duyduğumuz, yaratıcılığa çağıran bir durum. Binanın sadece kendisini değil konumu da çok önemli. Binanın tarihi yapıların tam merkezinde olması eğitimimize çok büyük bir avantaj sağladı." diyen Çiftçi, ders arasında tarihi yapıları görmenin kendileri için önemli olduğunu, kendilerini şanslı hissettiklerini vurguladı.

Diyarbakırlı 2. sınıf öğrencisi Sümeyra Mencioğlu da tarihi bir şehirde, tarihi bir okulda okuduklarına dikkati çekerek bunun bakış açılarını olumlu etkilediğini, önemli avantajlar sağladığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yazarımız İrade Celil'e Azerbaycan'da Devlet Madalyası; Bu beni çok sevindirdi!

2019-10-30 03:37 - Özel Haber

'Türk sineması özellikle yeni yönetmenler açısından umut vaat ediyor'

2019-10-30 17:12 - Kültür Sanat

Yargıtaydan FETÖ'cü askerler için 'ağırlaştırılmış müebbet' istemi

2019-10-31 15:50 - Genel

Azerbaycanlı ünlü işadamı Mansimov'dan anlamlı 29 Ekim kutlaması

2019-10-29 21:04 - Özel Haber

Ağzıkarahan Kervansarayı yıllara meydan okuyor

2019-10-30 14:42 - Kültür Sanat

'Aziz İstanbul'un aziz şairi: Yahya Kemal Beyatlı

2019-10-31 16:57 - Kültür Sanat

Beşiktaş, Antalya deplasmanında

2019-11-01 12:07 - Spor

'Türkiye Genom Projesi resmen başladı'

2019-10-30 15:07 - Sağlık

Türkiye fındık üretimini 776 bin tona çıkardı

2019-10-30 15:37 - Ekonomi

Alman hükümetinde güvenli bölge çatlağı

2019-10-28 11:52 - Dünya

İlgili Haberler

Müzisyen kalaycı, ailesiyle köy köy gezerek ata mesleğini yaşatıyor

14:12 - Kültür Sanat

Telkari ustası 38 yıldır altın, gümüş ve bakıra ateşle şekil veriyor

14:08 - Kültür Sanat

UNESCO listesindeki Göbeklitepe'yi, 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi gezdi

12:33 - Kültür Sanat

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

09:31 - Kültür Sanat

İstanbul'da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

09:31 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

TFF, Merih Demiral'ın ceza aldığı yönündeki haberleri yalanladı

22:18 - Spor

İstanbul'da Kayseri'deki olaylarla ilgili paylaşım ve gösterilere ilişkin 10 tutuklama

21:47 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da yoğun diplomasi trafiği yürüttü

21:22 - Siyaset

Rusya, çok kutuplu bir dünya inşa etme yolunda eski müttefiklerini bir araya getiriyor -Okay Deprem yazdı-

21:20 - En Son Yazılar

İsveç Dışişleri Bakanı Billström: Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz var

21:18 - Dünya