?>

Tarımdaki yeni düzenlemeler Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin değerlendirilmesini sağlayac

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini değerlendirmek amacıyla çıkarılan kanunun büyük önem taşıdığını söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Ünal, AA muhabirine, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin sağlayacağı katkılara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çıkarılan kanunun Türk tarımının ve ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu ifade eden Ünal, "Türkiye'nin tarımsal potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için yapması gereken düzenlemelerden bazıları yasalaştı." diye konuştu.

Ünal, kenevir yetiştiriciliği veya işlenmesinin Toprak Mahsulleri Ofisince yapılacak ya da yaptırılacak olması başta olmak üzere bu alandaki düzenlemelerin arz-talep dengesine katkı sağlayacağına işaret ederek, bu bitkide kontrollü üretim gerektiğini söyledi.

Tarımsal piyasalarda kırılganlık olduğu için üretim planlamasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Sözleşmeli üretim modeli, üretim planlaması için olmazsa olmaz. Türkiye'nin tarımsal potansiyelini ortaya koyması açısından sektörün ihtiyacı olan ürünün çiftçi tarafından bizzat yetiştirilmek suretiyle birincil ve ikincil kullanıcılara açılması son derece önemlidir. Bu şekilde hem üretici hasat sonunda ne kazanacağını bilir hem tüketici ya da sanayici kaliteli ham maddeye kolayca ulaşmış olur. Yine öğrendiğimiz kadarıyla bunu sistemsel hale getirerek, sözleşmeli üretimin geliştirilmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için sözleşmenin taraflarını ve kapsamını içeren kayıt sistemleri oluşturulacaktır. Yapılan düzenlemeyle gündeme gelen sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, hem üreticinin hem tüketicinin koruması açısından çok güzel bir uygulamanın başlangıcı. Bu gelişmeler yıllardır ana haber bültenlerine konu olan depoda şu ürün stoklandı, tarlada şu ürün kaldı haberlerine son verebilecek gelişmelerdir."

Atıl tarım arazileri kiralanabilecek

Ünal, en kritik konulardan birinin de tarımsal arazi varlığının potansiyelini kinetiğe dönüştürmek olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Mülkiyet pek tabii anayasal bir haktır ancak tarım gibi stratejik önem arz eden bir konuyla doğrudan alakalı tarlaların boş kalması hadisesi yılların kanayan yarası olarak karşımıza çıkmaktaydı. Son düzenlemeyle birlikte mülkiyet hakkı ile kullanım hakkının birbirinden ayrılacağı kesinleşmiştir. Mülkiyet hakkı belirttiğimiz üzere anayasal bir hak ama iki yıl üst üste boş kalan bir tarım alanı varsa Bakanlık bunun kiralanmasını gündeme getirecek. Kira bedelleri ise rayicin altında olamayacak ve en can alıcı noktası ihtilaflı ve bölünemeyen arazilerin üretime kazandırılması mümkün olacak. Varisler de yine kira bedellerini alabilecekler ve maddi hak kayıpları olmayacak. Türkiye'nin bir kısmında büyük bir problem olan bölünemeyen arazilerin tarımsal üretime bir şekilde kazandırılması, ekilmeyen yer kalmayacak olması yönüyle son derece önem teşkil etmektedir."

Atıl arazilerin çiftçiler mağdur edilmeden üretime kazandırılması gerektiğini vurgulayan Ünal, bu sayede arazilerin kayıt altına alınması probleminin de çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ramazan karşılama etkinliğinde çocuklar sevindirildi

2023-03-22 18:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Adana'da 2 bin kişilik konteyner kent kuruluyor

2023-03-24 15:28 - Çevre-Hayat

SPK'dan Halkbank ve Vakıfbank'ın tahsisli sermaye artırımına onay

2023-03-27 21:28 - Ekonomi

ASELSAN'dan su altından gelecek tehditlere karşı yeni avcı

2023-03-22 11:33 - Teknoloji

Türkmenistan’da halk pazar günü sandık başına gidiyor

2023-03-24 11:17 - Dünya

Tarımdaki yeni düzenlemeler Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin değerlendirilmesini sağlayac

2023-03-29 11:23 - Ekonomi

Depremzede KOBİ'lere sıfır faizli acil destek kredisi

2023-03-24 12:18 - Ekonomi

İlham Aliyev, Azerbaycan karşıtı tutum sergileyen Batılı ülkeleri eleştirdi

2023-03-28 16:33 - Dünya

Dünya Etnospor Konfederasyonu depremzedeler için dayanışma obalarının sayılarını artırıyor

2023-03-24 14:47 - Çevre-Hayat

Bakan Dönmez: Karadeniz gazını nisanda Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne getireceğiz

2023-03-22 13:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk ayında ihracat rekoru kırdı

16:08 - Ekonomi

Sakarya'da üretilen oto bakım ve temizlik ürünleri 84 ülkeye gönderiliyor

15:17 - Ekonomi

Trakya'dan geçen ay 155,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi

15:07 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ocakta yükseldi

15:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli genç için nişan töreni yerine cenaze töreni yapıldı

21:37 - Dünya

Polonya Başbakanı Tusk'a göre AB, ABD'nin olası gümrük vergisine "sağlam" yanıt

21:32 - Dünya

Kazakistan ve Türkmenistan ulaşım koridorlarını geliştirecek

21:27 - Dünya

Belarus Cumhurbaşkanlığı seçiminde Lukaşenko yüzde 86,82 oy aldı

20:48 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail Gazze'ye insani yardımların girişini engelliyor

20:38 - Dünya