?>

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Kars'ın bereketli topraklarından daha çok verim alacağız

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Kars Barajı açılışında yaptığı konuşmada, "Sulamada enerji kullanılmayacağından, çiftçimizin herhangi bir elektrik masrafı olmayacaktır. Böylece Kars'ın bereketli topraklarından daha çok verim alacağız." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Kars

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kars Barajı açılışında yaptığı konuşmada, törene telekonferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a baraj hakkında bilgi verdi.

Ülkenin Çubuk ve Gölbaşı barajlarıyla başlayan ve rahmetli Adnan Menderes dönemi ile ivme yakalayan baraj inşaatlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hayata geçirilen projelerle zirveye ulaştığını belirten Pakdemirli, "Büyük bir onur ve mutlulukla ifade etmeliyiz ki sizin himayelerinizde son 18 yılda, cumhuriyetin ilk 70 yılında yapılan baraj sayısının tam 2 katı baraj inşa ettik." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, Deriner, Ermenek, Çine Adnan Menderes barajları ile Akköprü Barajı'nın birer mega projeler olduğunu belirterek, ülkenin vizyon projesi olan Ilısu Profesör Doktor Veysel Eroğlu Barajı'nda da son 1 ayda enerji üretimine başlandığını bildirdi.

"Çiftçinin elektrik masrafı olmayacak"

Yusufeli Barajı'nın da büyük ilerleme kaydettiğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Hasretle beklenen tarımsal sulamanın yapılacağı Kars Barajı, temelden 56 metre yükseklikte, 1 milyon metreküp gövde hacimli dolgu tipinde bir baraj. Bütün ünitelerinin inşasında yüzde 95 oranında yerli sermaye ile üretilen malzeme ve ekipman kullanıldı. Kars Barajı'nda depolanacak su ile Kars ve Digor ovalarında 44 köye ait tarım arazisi, cazibeli borulu sistemle sulanacak. Sulamada enerji kullanılmayacağından, çiftçimizin herhangi bir elektrik masrafı olmayacaktır. Böylece Kars'ın bereketli topraklarından daha çok verim alacağız. Ayrıca, Kars Barajı'ndan yıllık 10 milyon kilovat/saat enerji üretilecektir. Yine proje kapsamında. An itibarıyla 30 köyü kapsayan alanda, yüzde 40 oranında arazi toplulaştırması gerçekleştirilmiştir."

Pakdemirli, Kars Barajı'nın tam faaliyete geçmesiyle sağlayacağı sulama ve enerji faydasının yanı sıra 7 bin 250 kişiye de iş imkanı sağlanacağını ifade ederek, barajla arpa, buğday ve yem bitkilerinin ekili bulunduğu arazilerin sulanacağını anlattı.

"Suyun gücü milletle buluşuyor"

Bölgede en önemli ihtiyaç olan kaba yemin yeterli miktarda temininin sağlanacağını aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Girdi maliyetlerinin azalmasıyla büyükbaş hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlanacaktır. Ve inanıyoruz ki Kars Barajı ile inşallah bu bölgenin çehresi daha da güzelleşecektir. Bu baraj ile Karslı hemşehrilerimiz yemyeşil, ağaçlandırılmış yeni bir yaşam alanına kavuşacaktır. Doğa ile iç içe olacak, nefes alacak, yürüyüş yapacak, balık tutabilecektir. Bu münasebetle bizler de diliyoruz ki doğudan yükselen güneş, inşallah bu suların feyzini ve bereketini bütün vatan coğrafyamıza taşısın. 'Suyun gücü milletle buluşuyor' diyoruz."

Konuşmanın ardından kurdele kesilerek, havai fişekler eşliğinde Kars Barajı'nın açılışı yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın Krasnodar kentinde dev lojistik tesisi inşa edilecek

2020-06-16 00:59 - Özel Haber

Mezopotamya'nın en eski buğday tohumundan 560 ton rekolte bekleniyor

2020-06-16 16:31 - Ekonomi

Güven, Dündar: ANT Yapı, Rusya pazarındaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor

2020-06-17 07:47 - Özel Haber

ABD'nin yapısal sorunu ırkçılık ve sosyoekonomik adaletsizlik

2020-06-18 14:32 - Dünya

Trump çocuk göçmenlere dair programı durdurmak için Yüksek Mahkemeye yeniden başvuracak

2020-06-19 20:32 - Dünya

İki gözünü kaybetme riski taşıyan üniversite öğrencisi operasyonla kurtuldu

2020-06-17 15:32 - Çevre-Hayat

Zeytinburnu'nda eşini silahla yaralayan şüpheli yakalandı

2020-06-20 03:52 - Asayiş

Çin jetleri Tayvan hava sahasına girdi

2020-06-19 18:47 - Dünya

Mars atmosferinde yeşil ışık keşfedildi

2020-06-16 17:24 - Gündem

THY'nin Washington ile Chicago'ya tarifeli seferleri başlıyor

2020-06-19 22:52 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara Valiliğinden soğuk hava ve zirai don uyarısı

22:42 - Gündem

Akdeniz'de iki deprem

21:13 - Gündem

İstanbul'da en yüksek hava kirliliği değeri Göztepe'de ölçüldü

20:13 - Gündem

Kızılaydan ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği

18:32 - Gündem

Sivas'ta sahipsiz köpeklerin saldırdığı çocuklardan biri yaralandı

18:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

İstanbullular güzel havayı fırsat bilerek yeşil alanlarda iftar yaptı

00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (Suriye'de) Terör faaliyetlerine bulaşan bütün silahlı unsurların denklem dışına çıkması elzem

23:46 - Siyaset

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya