?>

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılacak

Farklı din, dil ve kültüre mensup insanların bir arada yaşadığı hoşgörünün sembol kenti Mardin'de, tarihi dokuların siluetini bozan görüntülerin ortadan kaldırılması için 240 yapı yıkılacak.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Mardin

Hoşgörü kenti tarihi Mardin'in mimari dokusunu bozan 240 yapının yıkımı gerçekleştirilecek.

Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında, dantel gibi işlenen taşların her mevsim ayrı renge dönüşmesiyle ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptıran kentin, mimari dokusunu ortaya çıkarılabilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Vali Demirtaş, yaptığı açıklamada, tarihi dokuların siluetini bozan görüntülerin ortadan kaldırılması için yoğun bir çalışma başlattıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ödenek gönderdiğini belirterek, ödenek ile bugüne kadar tespit edilen 240'a yakın yapının yıkılacağını söyledi.

Bu yapıların sahibi vatandaşların da yardımcı olduğunu aktaran Demirtaş, tüm ilgili kurumlar ve vatandaşlarla şehri çok daha iyi bir görüntüye kavuşturmak için çalıştıklarını kaydetti.

Tarihi yapıların her açıdan daha iyi görünmesi ve kentin tüm inceliklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Demirtaş, "Ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden birisi olan Mardinimizi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbedecek ve turizm potansiyelini her geçen gün katlayan bir şehir statüsüne getirmek için çalışmalarımız aralıksız devam edecek." dedi.

"Mardin tarihi yapıları ve sokaklarıyla dünyaya örnek teşkil eden bir şehir"

Mardin Değerlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Beşir Güneş de uzun zamandır bekledikleri çalışmanın nihayet başlayacağını, yıkım çalışmasının kentte olumlu katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Mardin'in, dilleri ve dinleri bünyesinde barındıran ve kökeni eskilere dayanan bambaşka bir şehir olduğunu anlatan Güneş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mardin tarihi yapıları ve sokaklarıyla dünyaya örnek teşkil eden bir şehir. Bu tarihi dokuyu, tarihi yapıyı ortaya çıkarmak bizim asli görevlerimizin başında geliyor. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Valiliğimize çok teşekkür ediyorum."

Güneş, çalışmanın, kent turizminin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Gözal Turizm seyahat acentesi yetkilisi Fehmi Sincar da kente gelen turistlerin en büyük şikayetinin görüntü kirliliği olduğunu söyledi.

Tarihi yapıların önünü kapatan, manzarayı kirleten betonarme yapıların yıkılmasının kente ciddi katkı sağlayacağı aktaran Sincar, "Bunların yıkılmasının, pandemiden sonraki dönemde turizme çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bunlar bitirilince şehrin güzelliği ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk tarımına ziraatçı yetiştiren 129 yıllık lise restore ediliyor

2020-12-24 15:31 - Gündem

TRT Yetenek Kariyer Programını başarıyla tamamlayan 266 genç işbaşı yaptı

2020-12-24 02:04 - Medya

İranlı kitapçılar 'Yılın Fotoğrafları'nı oyladı

2020-12-27 18:31 - Dünya

Bakan Soylu: Türkiye'deki PKK'lı terörist sayısı 320'nin altındadır

2020-12-29 18:11 - Gündem

Kitle imha silahları ile ilgili kanun teklifinin birinci bölümü kabul edildi

2020-12-26 10:26 - Gündem

Türkiye'den İdlib'deki sel felaketi mağdurlarına yardım eli

2020-12-24 01:36 - Gündem

İsrail hapishanelerinde Filistinli 26 gazeteci bulunuyor

2020-12-25 19:06 - Medya

THY ocak ayı uçuş planını duyurdu

2020-12-29 20:56 - Gündem

Keçiören'de yılın ilk karla mücadelesi tamamlandı

2020-12-24 18:06 - Yerel haber-Şirket Haber

CHP Grup Başkanvekili Özkoç: Meclis'te çıkan her yasa miletimizin aleyhine

2020-12-24 18:36 - Siyaset

İlgili Haberler

97. Oscar ödülleri sahipleriyle buluştu

08:48 - Kültür Sanat

Türk müziğinin usta ismi Edip Akbayram vefat etti

22:55 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Ramazan etkinlikleri başladı

18:22 - Kültür Sanat

Arnavutluk'taki tarihi Akçahisar Çarşısı esnafı Arnavut geleneklerini korumaya devam ediyor

16:03 - Kültür Sanat

Hobi olarak başladığı taş boyama kursuyla evini atölyeye çevirdi

15:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

13:02 - Dünya

Fransa ve İngiltere, Ukrayna'da ateşkes planı için çalışıyor

12:58 - Dünya

Afganistan yönetimine göre ülkedeki BM misyonu geçen yıl "etkisiz" kaldı

12:53 - Dünya

FBI New York saha ofisi sorumlusu Dennehy'nin görevinden ayrılmaya zorlandığı iddia edildi

12:47 - Dünya

Ramazanda balık satışları azaldı fiyatlar düştü

12:43 - Ekonomi