?>

Tarihi eserler 'hassas dokunuşlarla' gelecek kuşaklara aktarılıyor

Roma İmparatorluğu'nun "doğudaki başkenti" Nikomedya döneminden kalan eserler başta olmak üzere zengin kültür varlığına sahip Kocaeli'de, son 3 yılda yaklaşık bin eserin bakım ve onarımı gerçekleştirildi.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Kocaeli

Roma İmparatorluğu'nun "doğudaki başkenti" Nikomedya döneminden kalan eserler başta olmak üzere envanterinde Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait çeşitli kültür varlıkları bulunan Kocaeli Müze Müdürlüğünde restorasyon ve konservasyon çalışmaları titizlikle sürdürülüyor.

Kocaeli Müze Müdürlüğü restoratörü Onur Çoban öncülüğünde, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğünde yapılan çalışmalara ek olarak, son 3 yılda yaklaşık bin eserin bakım ve onarımı milimetrik dokunuşlarla gerçekleştirildi.

Hassas dokunuşlarla gelecek nesillere aktarılması hedeflenen eserler, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi başta olmak üzere Kasr-ı Humayun Saray ile Atatürk ve Redif müzelerinde sergileniyor.

"Kocaeli birçok medeniyetin izlerini taşıyor"

Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, AA muhabirine, müzelerin, sadece kültürel mirasın sergilendiği mekanlar olmadığını söyledi.

Müzelerin, aynı zamanda kültürel mirasın bilimsel olarak araştırıldığı, kazıların yapıldığı, koruma ve onarım çalışmaları ile eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanlar olduğunu belirten Gedük, bu doğrultuda müzelerinde de restorasyon ve konservasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Gedük, Kocaeli'nin birçok medeniyetin izlerini taşıdığını, bunların şehir için korunması gereken önemli değerler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kültürel mirasımızı gelecek nesillere ancak restorasyon ve konservaryon yaparak ulaştırabiliriz. Restorasyon ve konservasyon bölge laboratuvarlarının yanı sıra tüm müzelerde bu tür çalışmalar yürütülüyor. Kocaeli kadim bir şehir, önemli bir coğrafya, doğuyla batının kesiştiği noktadaki bir şehir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Bu zengin coğrafyada yapılan çalışmalar sırasında kültürel mirasa rastlanabiliyor. Müzemize gelen bu eserleri restore ederek gelecek nesillere ulaştırmaya çalışıyoruz."

Müzecilik açısından restorasyonun önemli bir aşama olduğuna işaret eden Gedük, öncelikle belgeleme yapıldığını, eserlerin fotoğraflarının çekilerek çizimlerinin gerçekleştirildiğini, ardından teşhis aşamasına geçilerek uygulanacak "tedavi" yönteminin belirlendiğini anlattı.

Teşhis ve analiz kısmında eserlerin bozulma nedenlerinin tespit edilip uygulamaya geçildiğini bildiren Gedük, "Kırıksa yapıştırıyoruz, herhangi bir bozulma varsa bunun türünü belirliyor, ona göre tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Son olarak da bakımını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Gedük, restorasyonun yanı sıra konservasyon çalışmalarıyla eserlerin çevre koşullarının iyileştirilmesine ve uygun şartlarda muhafazasına ilişkin adımlar atıldığını dile getirerek, "Müzecilik açısından restorasyon önemli bir aşama. Bu eserler 'var' diye buradayız. Onları iyi korumamız, bakımını yaparak çevre koşullarından muhafaza etmemiz gerekiyor." dedi.

Bir eserin restorasyon çalışmasında sürenin söz konusu olmadığını belirten Gedük, bazı eserleri bir günde restore ederken, bazılarının çalışmalarının aylar sürebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeşilçam'ın unutulmaz başrolü: Efkan Efekan

2020-09-06 19:51 - Magazin

Nezaket Teymurova’nın benzersiz sesinden; Qal Sene Qurban

2020-09-06 22:35 - Günün Sesi

Tivibu'da geçtiğimiz ay en çok izlenen film “Meg“ oldu

2020-09-04 16:20 - Medya

Yemen'deki Husiler Sana Uluslararası Havalimanı'nı BM uçuşlarına kapattı

2020-09-10 02:31 - Dünya

Diyarbakır Surları eski ihtişamına kavuşacak

2020-09-09 15:51 - Kültür Sanat

Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara 'soykırım' yaptıklarını itiraf etti

2020-09-08 20:16 - Dünya

Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni hayvan barınakları yapacak

2020-09-05 20:36 - Gündem

Heniyye: Sabra ve Şatilla şehitlerinin intikamı ancak Siyonist proje yok edilerek alınır

2020-09-05 03:11 - Dünya

Leopard 2A4 tankları yeni zırhlarıyla seviye atlıyor

2020-09-06 17:26 - Gündem

Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan kendine güveniyorsa masaya otursun

2020-09-08 19:16 - Siyaset

İlgili Haberler

Türk edebiyatının üretken kalemi: Selim İleri

15:25 - Kültür Sanat

Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı

15:37 - Kültür Sanat

Aksaray'da restore edilen 114 yıllık Hereke halısı, Lahey Barış Sarayı'na teslim edildi

11:18 - Kültür Sanat

46 yıl toprak altında biriktirdiği büyük Oltu taşlarından iri tespihler yaptı

14:42 - Kültür Sanat

Van'da lise öğrencileri Gazze'deki dramı tuvallere yansıtıyor

12:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilere ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

Zelenskiy ile görüşen Biden'dan, Ukrayna'ya destek mesajı

00:43 - Dünya

Bodrum'da kontrol ve denetim gemisi 'Reis 48' göreve başladı

00:32 - Gündem

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlandı

00:27 - Çevre & Seyahat

Meta'nın CEO'su Zuckerberg'den Biden yönetimine sansür suçlaması

00:23 - Medya