Tarihi ağaçlar zanaatkarın elinde hayat buluyor

İstanbul'da 1970'lerden bugüne ahşap üzerinde çalışan Suat Yazıcı, 100 yıllık tarihi ağaçları işleyerek sanat eserleri ve ev eşyalarına dönüştürüyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul

Geleneksel ahşap işçiliği ve oyma sanatı eserleriyle dikkati çeken, "Yılın Ahisi" Ümraniye Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı zanaatkar Suat Yazıcı'nın elinde 100 yıllık ağaçlar yeniden hayat buluyor.

Ahilik Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından "Yılın Ahisi" seçilen 68 yaşındaki Yazıcı, ömrünü mesleğine adamış mesleğinin ustaları arasında gösteriliyor.

1970'te dönemin marangozluk mesleğiyle özdeşleşmiş semti İstanbul Kuledibi'nde, akrabasının atölyesinde meslek hayatına başlayan Yazıcı, 1972 yılında Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu Ağaç İşleri Bölümüne girerek, teorik bilgilerle alaylı olarak öğrendiklerini birleştirdi.

Hafta sonu tatilleri dahil olmak üzere bütün boş zamanlarında kendini geliştirmek için İstanbul'daki atölyede çalışmaya devam eden Yazıcı, üniversitede ilgi duymaya başladığı geleneksel Türk-İslam ahşap sanatı objelerini de atölyesinde yapmaya başladı.

Ümraniye'de bir ağaç işleri atölyesi kuran Yazıcı, halen burada ahşap üzerine hat, çeyiz sandıkları, Osmanlı evlerinin baş aksesuarı olan kavukluk oyma gibi eserler üretiyor.

"45 yıldır aynı mobilyaları kullanıyorum"

Mesleğinin inceliklerini anlatan Suat Yazıcı, pandemi sürecinde 2,5 ay evde olduğunu ve o günlerde en çok atölyesini özlediğini dile getirdi.

Atölyesinde 100 yıllık ağaçların üzerine ahşap oyma yaparak yeni eserler meydana getirdiğini belirten Yazıcı, geçmişten bugüne ayakta kalan miras yapıların hemen hepsinde Anadolu coğrafyasında yetişen ağaçların kullanıldığına dikkati çekti.

Yeni yapılacak anıt eserlerde de yine aynı anlayışın sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Suat Yazıcı, "Geleceğe taşıyacağımız eserlerde, gelecekte ne olacağı belli olmayan bilinmeyen malzemeler kullanılmaması gerekiyor." dedi.

45 yıldır aynı mobilyaları kullandığına da dikkati çeken Yazıcı, şöyle konuştu:

"Ahşap öyle bir şey ki kaldıkça kıymetlenir. Ceviz, kiraz, kestane, çam ağaçlarının her birinin eskisi insanların gözüne hoş gelecek renk oluşturur. Bu malzemeleri kullandığımız zaman mobilyalar eskidikçe güzelleşir. Evlendiğim zaman 40 yıl önce kendime yatak odası yaptım, 4 ev değiştirdim ve o mobilyalar değişmedi."

"Sandık Türk kadınının geçmişteki tek mobilyasıydı"

Öğrencilik döneminde geleneksel ahşap sanatlarıyla tanıştığına değinen Suat Yazıcı, Mimar Mehmet Tataroğlu öncülüğüyle ahşap üzerine hat sanatı oyduklarını, Türk kavuklukları ve tavan göbekleri yaptıklarını belirtti.

100 yıllık ağaçtan yapılmış çeyiz sandıkları oyduğunu anlatan Yazıcı, çeyiz sandığının Türk kadınının geçmişteki tek mobilyası olduğunu ifade etti.

Sandık üzerinde mutluluk ve bereketi temsil eden kuş ve servi gibi ögelerin bulunduğuna işaret eden Yazıcı, Anadolu'da çeyiz sandıklarının sedir ağacından yapıldığını kaydetti. Yazıcı, sedir ağacının sahip olduğu kokusu sayesinde sandık içindekileri güveden koruduğunun altını çizdi.

Galler'deki 70 yıllık İngiliz evinde çalıştı

Yurt dışındaki evlerin tadilatlarında da görev aldığını anlatan Yazıcı, en son Galler'deki 70 yıllık bir İngiliz evinin rölöve ve mobilya çalışmalarında yer aldığını belirtti.

Türkiye'ye gelen iş adamıyla tesadüfen tanıştıklarını ve ülkelerine döndükten 8 yıl sonra kendilerini evlerinin tadilatı için çağırdıklarını dile getiren Yazıcı, "Galler'deki çiftlik evi 70 yıl önceki İngiliz ailesinin yapısına göre düzenlenmişti.

Bu çiftlik evini tekrar Türk insanının kişisel marifetlerini ortaya koyarak meşe ağaçlarını kullanarak bir ev haline getirdik. Ahşap ve rölöve işlerini yaptığımız ev içinde kardeşler için süitler yaptık. Tarihi eşyalar ise İngilizler tarafından restore edildi." diye konuştu.

Yazıcı, dünyada bu tür mesleklerin kuşaktan kuşağa aktarıldığını, ancak Türkiye'de birçok mesleğin varlığını sürdüremediğini vurguladı.

Zanaatkarları gençlerle tanıştırıp, mesleklerini tanıtmak istediğini dile getiren Yazıcı, sözlerini, "Ben bu mesleği okudum, sevdim ve aşık oldum. Gelecek nesil de bunu tatsın istiyorum. Yeğenim, çocuklarım bu mesleği yapıyor.

Ülkemizde kişisel marifetleri olan zanaatkarların kıymetini bilip onların bu sistemi ortaya koyabilecekleri okullar yapmamız lazım." diye tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya: Kırım-Tatar kültürel-tarihî mirasının korunması için büyük çalışmalar yapıyoruz

2020-07-09 07:14 - Özel Haber

Devlet desteğiyle modern hayvan çiftliğinin sahibi oldu

2020-07-06 19:11 - Çevre-Hayat

Azerbaycan Türkiye İş adamları Birliği (ATİB), Azerbaycan polisinin bayramını kutladı

2020-07-02 23:34 - Özel Haber

Hindistan'ın Çin ile çatışmanın yaşandığı Ladakh’taki hava üssünde hareketlilik arttı

2020-07-05 11:12 - Dünya

Enka, RF Tataristan’da elektrik santrali inşa edecek

2020-07-08 23:43 - Özel Haber

İdlibli çocuklara ateşkesin gölgesinde 'uçurtma' etkinliği

2020-07-09 13:57 - Dünya

Doğu Anadolu'nun arpa ve buğday tarlaları havadan görüntülendi

2020-07-02 18:42 - Gündem

Lunapark ve tematik parklar 'kontrollü sosyal hayat' çerçevesinde açıldı

2020-07-06 19:12 - Çevre-Hayat

Rusya: 1944'te zorla sürgün edilen Kırım Tatarlarının anısının ebedileştirilmesine büyük önem veriyoruz

2020-07-04 05:26 - Özel Haber

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova’dan “Güzellik” paylaşımı

2020-07-08 23:18 - Magazin

İlgili Haberler

Turistik Tatvan Treni ile Bitlis'e gelenler için gezi programı düzenlendi

20:28 - Çevre-Hayat

Kesin korunacak hassas alan ilan edilen Hafik Gölü turizme kazandırılacak

17:22 - Çevre-Hayat

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı 9 günlük bayram tatilinde 85 bin kişiyi ağırladı

17:13 - Çevre-Hayat

Nemrut Kalderası'nı ziyaret edenler karşılarına çıkan bozayıları görüntülüyor

16:07 - Çevre-Hayat

OMÜ'deki herbaryumda kurutulmuş 10 bin civarında bitki türü bulunuyor

15:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

21:23 - Siyaset

Belçika adını son 16 turuna yazdırdı

21:13 - Spor

Ordu'da denizde çıkan hortum cep telefonuyla görüntülendi

21:02 - Gündem

Almanya ve Hollanda'dan Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı

20:58 - Dünya

İsrail'in bir ay alıkoyduktan sonra serbest bıraktığı Gazzeli genci, ailesi tanımakta zorlandı

20:53 - Dünya