?>

Tanıkların dilinden İslamofobi

Son yıllarda yaşanan İslamofobik saldırıların bilançosunu ve kurban yakınlarının olaylar hakkındaki tanıklıklarını derledik.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Dünya - 4 yıl önce

Son günlerde yaşanan bazı gelişmeler dünya genelinde Müslümanlara karşı artan İslamofobiyi gözler önüne seriyor.

İsveç’in Malmö kentinde İslam ve göçmen karşıtı ırkçı bir grubun cadde ortasında Kur’an-ı Kerim yakmasının ardından Norveç'in başkenti Oslo'da da İslam karşıtı aşırı sağ grup Sian’ın parlamento önünde Kur’an-ı Kerim’i yırtması İslam karşıtlığının vardığı nokta ile ilgili endişeleri arttırdı.

İsveç ve Norveç’teki Kur’an yakma-yırtma hadiselerinin hemen ardından Fransa’da Charlie Hebdo dergisi daha önce yayımladığı ve büyük olaylara yol açan Hz. Peygamber’e dair çirkin 13 karikatürü tekrar yayımladı.

Avrupa'daki aşırı sağcı partiler, iktidarda olmasa bile siyaseti etkilerken, Kasım 2019'da yayımlanan Küresel Terör Endeksinde, Batı'da yabancıları hedef alan ırkçı terörün son 5 yılda yüzde 320 artmasına dikkati çekiyor.

İsveç, Norveç, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde art arda yaşanan ve İslamofobinin İslâm karşıtlığına, karşıtlığın da artık kronik İslâm düşmanlığına dönüştüğünün göstergesi olarak da yorumlanan bu hadiseler son yıllarda Müslümanlara karşı artan terör saldırılarının da nasıl bir iklimde gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.

Tüm bu saldırıların son halkası olarak 2019 yılında Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen silahlı saldırıda 51 kişi ölmüş, 49 kişi yaralanmıştı.

Ağustos ayında ömür boyu hapse mahkûm olan terörist Brenton Tarrant’ın duruşmalarında kurban yakınlarının tanıklıkları Müslümanların karşı karşıya olduğu ön yargı ve zorlukları gözler önüne sermişti.

AA, son yıllarda yaşanan İslamofobik saldırıların bilançosunu ve kurban yakınlarının olaylar hakkındaki tanıklıklarını derledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TİM Başkanı Gülle: Pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracat rakamlarını yakaladık

2020-09-02 16:01 - Ekonomi

Türkiye'nin Novorossiysk Başkonsolosu Bayar, Rostov kentinde ikili ticari ilişkileri görüştü

2020-09-04 00:06 - Özel Haber

Antalya 8 ayda 1 milyon 558 bin turistin adresi oldu

2020-09-02 19:49 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz

2020-09-03 01:16 - Gündem

Milli makine sanayisini özgürleştirecek adım

2020-09-05 16:26 - Ekonomi

Akar ve TSK komuta kademesinden komandolara ziyaret

2020-09-04 16:02 - Siyaset

Şanlıurfa'da rahatsızlanan çocuk çöp kamyonuyla hastaneye yetiştirildi

2020-09-02 21:21 - Gündem

Kaporta ustası tasarladığı konteynerle arılarını 'gezdiriyor'

2020-09-01 15:51 - Çevre-Hayat

İspanya basketbolunun şampiyonluk kupası, D'S Damat Madrid mağazasında

2020-09-01 16:35 - Genel

Giresun'daki selde şehit olan bir jandarma personelinin daha cenazesine ulaşıldı

2020-09-04 15:46 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor