Talasemiyi önlemek için yol haritası

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 100 günlük eylem planına alınan "Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı" için saha uygulamaları konusunda bir rapor hazırladı.

Sağlık - 5 yıl önce

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfınca, talasemiyi önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 100 günlük eylem planına alınan ve 81 ilde uygulanacak "Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı"na yönelik saha uygulamaları konusunda rapor hazırlandı.

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı ve Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Akdeniz anemisi" olarak da bilinen talaseminin kalıtsal geçen bir kan hastalığı olduğunu ve çocukluk döneminde başladığını söyledi.

Hastaların kan üretiminde sıkıntı yaşadıkları için düzenli kan nakli yapılarak tedavilerini sürdürdüklerini anlatan Canatan, her kan naklinde belli bir miktar demir verildiğini ve iki yıl içerisinde vücutta biriken demirin, zarar vermeye başladığını ifade etti.

Bu aşamada da demir atıcı ilaçlar verildiğini söyleyen Canatan, hastaların düzenli olarak kan nakline gidip, her gün demir atıcı ilaçlar kullanarak bir yaşam sürdüklerini belirtti.

Bunların dışında çeşitli komplikasyonlar oluşabildiğini, bazı hastalarda şeker hastalığı, kemik erimesi, kalp, karaciğer ve guatr bezi rahatsızlıkları yaşanabildiğini aktaran Canatan, etkin çözümün ise kök hücre nakli olduğunu belirtti. 

Son günlerde gen nakli tedavisinin gündemde olduğunu söyleyen Canatan, bununla ilgili gelişmelerin de yakından takip edildiğini bildirdi.

"5 bin hastanın doğumunu eng

elledik"

Talasemi'nin 1 Kasım 2018'ten itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 100 günlük eylem planına girdiğini anımsatan Canatan, 81 ilde Evlilik Öncesi Hemoglobnopati Tarama Programı uygulanmasına karar verildiğini kaydetti.

Talaseminin en yoğun olduğu Antalya'da faaliyet gösteren bir vakıf olarak programın sahada nasıl uygulanacağına ilişkin bir rapor hazırlayıp, Sağlık Bakanlığına sunduklarını anlatan Canatan, raporda evlilik öncesi taramalarla elde edilen başarı oranları hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Hastalığın evlilik öncesi yapılan testlerle kontrol altına alınabildiğine işaret eden Canatan, bu konuda Türkiye'de son 15 yılda çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi. Bu doğrultuda 2002'de yeni doğan hasta sayısının 272 iken bu sayının son 10 yılda 30'lara kadar düştüğünü söyleyen Canatan, şunları söyledi:

"Talasemide koruyucu hekimlik çok önemli. Türkiye'de şu anda ortalama 6 bin hasta var. 2002'den beri uygulanan Talasemi Önleme Projesi ile yaklaşık 5 bin hastanın doğumunu engelledik ve 5 bin hastanın ailesini de acı çekmekten kurtardık.

Ayrıca bir hastanın yıllık maliyeti yaklaşık 20 bin dolar. Milyonlarca dolar ülkemiz tasarruf etmiş oldu. Koruyucu hizmetler sayesinde bunu başardık. 81 ilde uygulanacak bu program sayesinde yeni doğan hasta sayısının sıfırlanması amaçlanmaktadır."

"Antalya'nın referans merkezi olmasını önerdik"

Canatan, genetik tanı sonrası doğum öncesi tanı veya preimplantasyon genetik tanı merkezleri belirlenmesi konusunda da öneride bulunduklarını aktardı. Antalya'nın talasemi konusunda aktif çalışma yürüttüğünü söyleyen Canatan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin çeşitli noktalarında belli bir tecrübeye sahip kentlerde referans merkezleri oluşturulmasını istiyoruz. Antalya da hastalığın en yoğun olduğu bölge. Sağlık Bakanlığına sunduğumuz raporda Antalya'nın referans merkezi olması için öneride bulunduk.

Zaten Türkiye'nin hatta dünyanın belli noktalarından bizi arayıp, bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Biz bu işin resmiyet kazanmasını istiyoruz."

Canatan, raporda, talasemili hastaların psikososyal desteğe ihtiyaçları olduğu, hastanelerde psikolog ya da sosyal çalışmacının yer alması gerektiği yönünde de tavsiyede bulunduklarını anlattı. Canatan, preimplantasyon genetik tanı ve doğum öncesi tanı konularında yeni düzenlemeler yapılmasını istediklerini kaydetti.

Ayrıca hastaların tedavi ve izlem prosedürünün yer aldığı mobil uygulama geliştirilmesini önerdiklerini dile getiren Canatan, sağlık hizmeti ve sürveyans çalışmasının sürekliliği için kapsamlı bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç olduğuna da raporda yer verildiğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

8 yaşında ve 49 günde Kur’an-ı Kerim’i ezberleyip Hafız oldu

2019-01-28 18:35 - Çevre-Hayat

Cuma Mesajları 2019 Anlamlı Kısa Resimli Resimsiz| 1 Şubat 2019 Cuma Akşamı Mesajları

2019-01-29 23:02 - Gündem

Survivor 2019 canlı izle yeni bölüm bu akşam ! TV8 canlı yayın akışı

2019-01-28 23:02 - Magazin

Ebeler hamile egzersizlerini doğumhane duvarına resmetti

2019-01-30 18:02 - Sağlık

Kamyonlara tepki gösteren köylüler yolu trafiğe kapattı

2019-02-01 00:32 - Asayiş

'Akıllı şehir' teknolojisi elektrikte yüzde 60 tasarruf sağlıyor

2019-02-03 23:32 - Teknoloji

Günün özeti

2019-02-01 21:00 - Gündem

Benfica'dan peş peşe 5. galibiyet

2019-02-04 04:02 - Spor

Diyarbakır’da açılan aracın kapısı zincirleme kazaya yol açtı: 3’ü ağır 5 yaralı

2019-01-29 02:02 - Asayiş

Ümraniyespor tek golle kazandı

2019-02-02 18:42 - Spor

İlgili Haberler

Kanser ilaçlarının geri ödenmesi davaları masaya yatırılacak

13:12 - Sağlık

Yazın akciğer embolisi ve kalp krizi riskine karşı sıvı tüketiminin artırılması öneriliyor

12:33 - Sağlık

Vücuttaki aşırı yağlanma "lipödem" habercisi de olabilir

12:27 - Sağlık

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden 25 Ocak'taki teknik arızaya ilişkin açıklama

23:23 - Sağlık

Kontrolsüz protein takviyesi böbrek ve karaciğer sağlığını tehlikeye atıyor

14:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransız basınına göre Macron'un erken seçim kararı kendi sonunu getirdi

01:13 - Dünya

Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliğe karşı protestoda İsrail polisi ile çatıştı

01:03 - Dünya

EURO 2024'te çeyrek finale yükselen İspanya, Almanya'nın rakibi oldu

00:38 - Spor

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağ, yarışı önde götürüyor

23:32 - Dünya

Yedinci Mühür filmi üzerine notlar -Sevim Korkmaz yazdı-

23:31 - En Son Yazılar