?>

"Takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz"

- Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aran: - "Tüm dünyada dijital bankacılık ve dijital dönüşümün konuşulduğu bir dönemde, yenilikleri takip eden değil takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz" -"Önümüzdeki 2-3 yıl içinde bankacılığın yapılış şeklinin değişeceğini düşünüyoruz. Bundan sonra bankacılık yapma şekli konuşmaya, diyaloğa dayalı olarak değişecek. Bu açıdan yapay zeka, bankacılık işlemlerini anlama şekli olacak"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, müşterilerle en yeni ürün ve hizmetleri buluşturmaya devam ettiklerini belirterek, "Tüm dünyada dijital bankacılık ve dijital dönüşümün konuşulduğu bir dönemde, yenilikleri takip eden değil takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, İş Bankası Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi'nde (TUTOM) düzenlediği basın toplantısında, bankanın dijitalleşme ve teknoloji alanındaki çalışmalarını aktardı.

Aran, dijital dönüşüm programını 2014 yılında başlattıklarını, 15 milyon civarında müşterisi bulunan bankanın bin 364 şube ve 25 bine yakın çalışan ile hizmet verildiğini, günde ortalama 100 milyon işlemi gerçekleştirildiğini belirterek, bilişim teknolojileri alanında yaklaşık bin 600 kişilik bir kadro ile çalıştıklarını kaydetti.

Dönüşümü, veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri ve veri merkezi olmak üzere 4 alanda başlattıklarını ifade eden Aran, şöyle devam etti:

"2014 yılından bu yana dönüşüm kapsamında hemen hemen dokunmadığımız veri, uygulama kalmadı. Ülkemizin bankacılık tarihinde teknolojik alanda imza attığı pek çok ilk ile öncü konumunda bulunan bir kurum olarak, müşterilerimizle en yeni ürün ve hizmetleri buluşturmaya devam ediyoruz. Tüm dünyada dijital bankacılık ve dijital dönüşümün konuşulduğu bir dönemde, yenilikleri takip eden değil takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz. Müşterilerimizin bizden beklentileri çerçevesinde de en kaliteli, en iyi ve en hızlı hizmeti sunma anlayışımızın öncü konumumuzu daha da pekiştireceğine inanıyoruz."

- "Atlas Veri Merkezi için toplam 155 milyon dolarlık bir yatırım yaptık"

Atlas Veri Merkezi ile TUTOM hakkında bilgi veren Hakan Aran, 32 bin metrekarelik alana kurulan ve bankayı gelecek yıllarda teknoloji açısından olumlu yönde ayrıştıracak olan merkez ile bankanın kesintisiz, güvenli ve hızlı veri akışı sağlamasının hedeflendiğini ifade etti.

Aran, her bir enerji ve soğutma sisteminin bire bir yedeğinin olduğu, olası büyük depremlerde bile kesintisiz hizmet verebilecek şekilde tasarlanan veri merkezinin, İş Bankası sistemlerinin altyapı kullanılabilirlik değerlerini yüzde 99,995'in üzerine taşıyacağını belirtti.

Atlas Veri Merkezi için toplam 155 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını ifade eden Aran, merkezin İş Bankası'nın önümüzdeki 25 yılda öngörülen büyüme ihtiyacını karşılayacak şekilde kurgulandığını vurguladı.

Merkezin kesintisiz çalışma kriterlerine göre, en üst seviye olan tam yedekli hata toleransına sahip 4. seviye (Tier IV) sertifikasını Türkiye'de alan ilk ve tek veri merkezi olduğu bilgisini veren Aran, merkezin ayrıca Data Center Dynamics'in düzenlediği ve dijital dünyanın Oscar'ı olarak değerlendirilen küresel çaptaki yarışmanın en önemli kategorisi olan "altyapı ölçeklendirme"de birincilik ödülü aldığını hatırlattı. Aran, daha önce Microsoft, Facebook ve Oracle gibi dünya devlerinin aldığı bu ödülün, İş Bankası’nın dijital alandaki liderliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Dijital trendlerin bankacılık sektöründeki etkilerine de değinen Aran, "Banka olarak öncelikle, arkada sağlam bir sistem ve sağlam bir mimari üzerine kurgulanmış vizyoner ve yenilikçi bir yaklaşım sergiliyoruz. Bu alandaki dönüşümü destekleyen adımları çok cesaretle atabiliyoruz. Bu yaklaşımımız sayesinde, İş Bankası'nda dijital bankacılığın yükselişi hızla devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

- "İşlemlerimizin yüzde 86 gibi büyük bir bölümü şube dışı kanallara kaydı"

Hakan Aran, İş Bankası'nda artık bankacılık işlemlerinin yüzde 86 gibi büyük bir bölümünün şube dışı kanallara kaydığını, toplam işlemlerin yüzde 38'inin İşCep üzerinden yapıldığını, şubelerden yapılan işlemlerin payının ise yüzde 14 seviyelerine kadar gerilediğini bildirdi.

Kasım itibarıyla İşCep kullanan müşteri sayısının 5 milyonu aştığını belirten Aran, şöyle devam etti: "Önümüzdeki 2-3 yıl içinde bankacılığın yapılış şeklinin değişeceğini düşünüyoruz. Bugün bankacılık, internet veya cep telefonumuza girmek, kendimizi tanımlamak, sonra bir işlem seçmek ve işlemin sonuçlarını görmek şeklinde yapılıyor. Bundan sonra ise bankacılık yapma şekli konuşmaya, diyaloğa dayalı olarak değişecek. Bu açıdan yapay zeka, bankacılık işlemlerini anlama şekli olacak."

Aran, yapay zekanın henüz insanın yerini tutacak olgunlukta olmadığını belirterek, yapay zekanın, insanların yaptığı iş süreçlerini hızlandırıcı bir etken olabileceğini kaydetti.

Dijital dönüşüm kapsamında müşteri ilişkilerinin derinleşmesinin ancak insanlar arası iletişimin devamıyla mümkün olduğuna inandıklarını vurgulayan Aran, "Şubelerimizde yapılan işlerin niteliği, iş yapış biçimleri değişiyor. Bu nedenle şube sayılarımızı azaltmayı öngörmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Aran, teknoloji ve dijitalleşme çalışmalarını ülke sınırlarının ötesine taşıdıklarına dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Finans teknolojileri konusunda sektöre öncülük ediyoruz. Bu alanda sadece Türkiye'de değil dünyada da çok iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Grup şirketlerimizden Softtech'in Amerika’da Silikon Vadisi'nde bir ofisi var. Oradaki arkadaşlarımız, yapay zeka konusunda Kanadalı bir banka ile 2-3 aylık bir proje için anlaştılar. Dolayısıyla, yapay zeka konusunda edindiğimiz know-how'ı yurt dışına satabilecek noktadayız.”

Haftanın Öne Çıkanları

Otomotiv pazarı 2018'de kur baskısında

2017-12-17 21:52 - Ekonomi

Mobilya ustalarına 'özendi' hayallerini gerçekleştirdi

2017-12-16 17:48 - Genel

Körfez ülkelerine Türk savunma ürünleri

2017-12-16 17:32 - Dünya

Uludağ'da pistler doldu

2017-12-17 17:32 - Magazin

Hariri'den BMGK'ya acil Doğu Guta çağrısı

2017-12-16 20:07 - Genel

'Türkiye'nin çocukları Gazze'de şehit düştü'

2017-12-13 18:32 - Dünya

Havacılıkta uzman gençler yetişecek

2017-12-14 19:54 - Ekonomi

Suriyeli sığınmacıya Messi'den büyük sürpriz

2017-12-16 03:32 - Spor

Avrupa'dan Türkiye'ye yürüyüşün rotası belirlendi

2017-12-17 21:52 - Çevre-Hayat

Balıkesir Ayvalık’ta trafik kazası: 1 yaralı

2017-12-18 05:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Korunan alanlarda ziyaretçi sayısında 2024'te son 10 yılın rekoru kırıldı

12:28 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl 36,9 milyon ton ham çelik üretildi

12:22 - Ekonomi

İŞKUR, tükettiği elektrikte güneşten faydalanıyor

11:52 - Ekonomi

KOSGEB'in KOBİ'lere sağladığı finansal desteğin üst sınırı 10 milyon liraya çıkarıldı

11:32 - Ekonomi

Çiftlere "14 Şubat'ta kapıda kalmayın" uyarısı

11:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi Resmi Gazete'de

13:02 - Gündem

Yangın söndürme malzemesi alırken kaliteye dikkat edilmesi önem taşıyor

12:57 - Gündem

Siber zorbalıkla etkin mücadele hız kesmeden devam ediyor

12:53 - Gündem

AB ve 8 ülke, Myanmar'da askeri yönetimin sivillere yönelik şiddetini kınadı

12:48 - Dünya

İstanbul merkezli "panel" operasyonunda yakalanan şüphelilerden 44'ü tutuklandı

12:42 - Gündem