?>

Tahtakale'ye ismini vermişti

İstanbul'un en bilinen ticaret merkezleri arasında yer alan tarihi Tahtakale'nin, ismini bölgedeki Bizans kalesinden aldığı bildirildi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İSTANBUL - KAAN BOZDOĞAN

İstanbul'un önemli ticaret merkezlerinden Tahtakale'nin, ismini bölgedeki Bizans kalesinden aldığı öğrenildi. Kalenin, o dönem gözetleme kulesi olarak kullanılan burcu günümüzde atölye olarak kullanılıyor.

İstanbul'un fethedilmesiyle geçmiş asırlarda dünyanın önemli ticaret merkezleri arasına giren Tahtakale ve çevresi, günümüzde de ticaret yoğunluğunun yaşandığı bölgelerin başında geliyor. Ticaret erbaplarının yanı sıra tarihi yapılarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Tahtakale'nin adı ülke genelinde birçok şehirde semt ismi olarak da kullanılıyor.

Semtin adı Arapça "Taht-al Kal'a" kelimesinden geliyor

Şehir ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni araştırmacı-yazar Mehmet Kamil Berse, şehirler, kültürler ve medeniyetler üzerine yaptığı araştırmalarla Tahtakale'ye adını veren kaleyi tespit etti. Bizans döneminde yaptırıldığı öne sürülen kalenin sadece gözetleme kulesi olarak kullanılan burcunun günümüze taşınabildiğini belirleyen Berse, Tahtakale semtinin adını, Arapça kale altı-kale çevresi anlamına "Taht-al Kal'a" kelimesinden aldığını tespit etti.

Burcun Büyük Valide Han'ın mütemmim yapılarından, günümüzde Sağır Han olarak bilinen Sagir Han'ın (küçük han) kuzeydoğu iç duvarına yakın yerde bulunduğunu belirten Berse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu burcun bazı tarihi kayıtlarda Eiren kulesi olarak adlandırıldığını söyledi.

Valide Han'ın altında kale kalıntılarının da olabileceğine işaret eden Berse, doğma büyüme İstanbullu olarak kendisi gibi birçok insanın merak ettiği konuya açıklık getirdiğini vurguladı.

"Ayakta kalması bizim için çok değerli"

Tahtakale adının söz konusu burçtan geldiği konusunda araştırmalarla kesin kanaat getirdiğini aktaran Berse, şöyle konuştu:

"Bir Osmanlı eserinin içinde bir Bizans yapısının olması ve bağımsızlığını koruyor gibi olması oranın bir kale olduğunu gösteriyor. Zaten bir kale burcu gibi. O beni çok heyecanlandırdı. Bunu araştırmam gerektiğini düşündüm. Bizantolog olarak Semavi Eyice bu ülkede önemli bir kişidir. O zaman hayattaydı, geçen sene Aralık ayıydı. Kendisini ziyaret ettim, durumdan bahsettim. O kaleyle ilgili bütün malumatı biliyor. Hatta 'ben bununla ilgili bir maddeyi İslam ansiklopedisine yazdım. Tahtakale olarak yazmadım ama senin dediğin doğrudur, ben o taraftan düşünmedim' dedi. 'O kale aslında Bizans'tan kalma bir Eiren kalesidir. Eiren kalesini de Sultanahmet'teki Bizans Sarayı'nın bir koruma karakolu gibi, muhafız karakolu gibi düşünebilirsiniz' dedi. Orası aslında bir kale karakoldur, orada ucu görünen de artık üstü tıraşlanmış burçlarından biridir. Ayakta kalması da bizim için çok değerlidir."

"Bir yere, bir semte isim verilmişse mutlaka onun dayandığı bir şey var"

Osmanlı'da semt isimlerinin muhakkak bir yere dayandırıldığını dile getiren Berse, şunları kaydetti:

"Osmanlı şehirlerinde şunu görürsünüz, bir yere, bir semte isim verilmişse mutlaka onun dayandığı bir şey var. Eskiden gelen semt, sokak ya da mahalle adlarına baktığınızda 'ne alaka' diyebilirsiniz ama araştırdığında sizi bir yere götürür. Mesala Ayvansaray'da bir sokaktan geçiyorum adı Külhan Sokak. Hamamların külhanları olur. Etrafa baktım bir hamam göremedim. Sokağın adı külhan ise o çevrede mutlaka bir hamam vardır. Sonra orada yaşlı birine rastladık. 'Buralarda hamam var mı?' diye sorduk, 'Evet, burada hamam vardı. Eskimişti yerine bina yapıldı' dedi. O isim orada olmasa orada tarihi bir hamamın varlığından haberimiz olmayacak. Buraya bu isim konulunca Tahtakale ismi ki Osmanlı'nın fethinden sonra bu semtler kurulurken buralara mutlaka bir özelliğinden dolayı bu isimler verilmiş. O tarihte buradaki kale büyük bir ihtimalle ayaktaydı. Yani belki tahrip de olmuş olabilir ama o devrin insanları aşağıda bir yerleşim yeri olunca, Bizans devrinde adı belki farklı olabilir ama bizim dönemimizde buraya bir isim verilecekse ne demişlerdir, 'kale var burada, altında da iş yeri var. Buranın adı Tahtakale'dir.' Buradan yola çıktığımızda bu kaleye ulaşabilirsiniz. Yoksa tahtadan bir kale ararsanız bulamazsınız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayram günü uyuşturucudan bayıldı

2018-08-21 21:32 - Asayiş

Avrupa'nın çamaşırını kuruttuk

2018-08-21 18:32 - Ekonomi

İncesu Mağarası ziyaretçilerini hayran bırakıyor

2018-08-21 17:02 - Kültür Sanat

ABD’den Türkiye açıklaması: 'Brunson'u verin kriz bitsin'

2018-08-22 13:47 - Dünya

Son dakika... PKK’nın sözde bölge yöneticilerinden biri sağ olarak ele geçirildi

2018-08-26 06:32 - Asayiş

Kullanılmış kıyafetler 'kumbaralar' sayesinde hayat buluyor

2018-08-21 19:32 - Çevre-Hayat

Metro İstanbul'dan 'logo değişikliği' açıklaması

2018-08-22 03:02 - Gündem

Tahtakale'ye ismini vermişti

2018-08-27 19:32 - Kültür Sanat

Tokat'ta iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

2018-08-23 04:02 - Asayiş

Bingöl balına 'coğrafi işaret' çalışması

2018-08-26 16:02 - Gündem

İlgili Haberler

Ressam İlhami Atalay öncülüğünde 80 sanatçı Gazze için resim çizdi

21:32 - Kültür Sanat

Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı

17:47 - Kültür Sanat

Engelli oyuncuların tiyatro sahnesine Yunanistan'dan çevrim içi izleyici

16:03 - Kültür Sanat

Atölyesi yıkılan Hataylı ressam Kültür ve Sanat Çarşısı sayesinde mesleğine döndü

11:53 - Kültür Sanat

Anadolu'nun giysi kültürünü tasarladığı bez bebeklerle yansıtıyor

13:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ziraat Türkiye Kupası'nda ikinci hafta heyecanı yarın başlayacak

10:08 - Spor

İstanbul'da yarıyıl tatilin ardından okulların açılmasıyla trafik yoğunluğu oluştu

10:03 - Gündem

Küresel piyasalar haftaya satış bakısıyla başladı

09:57 - Ekonomi

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem, at sırtında sınır devriyelerini gezdi

09:53 - Dünya

'Mercek-28' operasyonunda 36 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

09:17 - Asayiş