?>

Tahta kayak etkinliği Şemdinlili gençlerin vazgeçilmez eğlencesi oldu

Kendi imkanlarıyla yaptıkları tahta kayaklarla karlı tepeleri kayak pistine çeviren Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aşağı Kayalar köyündeki gençler, bu etkinliği tanıtmak için festival düzenlemeyi planlıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Hakkari

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aşağı Kayalar köyündeki gençlerin, kendi imkanlarıyla yaptıkları tahta kayaklarla karlı tepelerdeki kayak etkinliği köylülerin vazgeçilmez eğlencesi haline geldi.

İlçeye 23 kilometre uzaklıktaki köyde yaşayan ve dayanıklılığıyla bilinen dişbudak ağacından yaptıkları kayak takımlarıyla "beyaz çile"yi eğlenceye dönüştüren gençler, aktiviteyi sürdürüyor.

Köyde fırsat buldukça bir araya gelip yaklaşık 2 saatte tırmandıkları karla kaplı tepelerde "liyan" denilen takımı kayış ve iple ayaklarına sabitleyen gençler, kayarak köyün yakınına kadar iniyor. Gençler, Zaman zaman düşerek tehlike atlatsalar da bu eğlenceden vazgeçmiyor.

Tahta kayakların daha da tanınması için ilerleyen günlerde festival düzenlemeyi planlayan gençler, gelecek misafirler için atölyeye çevirdikleri bir evin giriş katında kızak ve kayak takımları üretiyor.

Tahta kayıklara ilgi arttı

Köy sakinlerinden Hüsamettin Eren, AA muhabirine, tahta kayakların atalarından kalma yöntemlerle yapıldığını ve bu geleneği devam ettirmek istediklerini belirterek, "Bu sene de 7'den 70'e herkes buraya gelerek bu dağların dik yamaçlarında kaymanın keyfini yaşıyor. Bu tahta kayak takımlarına ilgi bayağı arttı. Çevre il ve ilçelerden de bu kayak takımlarını almak isteyen vatandaşlar çoğaldı. Biz de hafta sonları bu tahta kayak takımlarını yapıp vatandaşlara ulaştırıyoruz." dedi.

Cemal Avcı ise geçen sene etkinliğin gündeme gelmesiyle tanındıklarını ifade ederek, "Talep üzerine bu kayak takımlarını Erzurum'a da gönderdik. Bu kayak takımları kışın köylülerimizin sporu oldu. Köyden her yaşta insan gelip burada bizimle kayıyor. Önümüzdeki günlerde festival düzenleyeceğiz. Bu tahta kayakların daha çok tanıtılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Zeki Özer de köyde hemen hemen her evden birinin bu kayak takımlarını yapabildiğini aktararak, "Çünkü bu bir örf, bir gelenektir. Aslında ne güzel ki bir köy geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Geçen sene 20 kişiydik, bu sene 50 kişiye ulaştık. Bu çok güzel bir etkinlik. Gençlerimizi birlikte tutmak, kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için müthiş bir spor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli sporcu Erken, buz altı dalış rekoru için Tödürge Gölü'nde antrenman yaptı

2022-02-13 12:36 - Spor

İzmir depreminde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı davasında sona yaklaşıldı

2022-02-16 13:17 - Gündem

KKTC Başbakanı Sucuoğlu, hükümet çalışmaları kapsamında partilerle yeniden görüşecek

2022-02-15 23:07 - Dünya

Türk savunma sanayisine 'siber güvenlik' görevi

2022-02-11 18:42 - Ekonomi

Hablemitoğlu suikastının şüphelilerinden 3'ü adliyeye sevk edildi

2022-02-14 12:37 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun 'elektrik faturas' açıklamasına tepk

2022-02-11 16:42 - Siyaset

Rus askeri gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti

2022-02-16 07:46 - Gündem

Brezilya’daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 104’e çıktı

2022-02-17 08:10 - Dünya

Türk fintek şirketleri ve katılım bankaları uluslararası yatırımcılarla buluşuyor

2022-02-16 13:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

2022-02-16 16:13 - Siyaset

İlgili Haberler

İstanbul'da bazı bölgelerde sis etkili oluyor

09:43 - Çevre-Hayat

Evinin bahçesinde hobi olarak başladığı çiçekçiliği yaklaşık yarım asırdır sürdürüyor

17:17 - Çevre-Hayat

Yozgatlı girişimci devlet desteğiyle otel açtı

15:28 - Çevre-Hayat

Giresun'da genç imalatçı Karabörk bıçağını geleceğe taşımayı hedefliyor

14:43 - Çevre-Hayat

Didim ve Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi

14:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

HSK'nin 268 hakim ve savcıyı kapsayan mazeret kararnamesi Resmi Gazete'de

09:53 - Gündem

Bazı motosiklet ve bisiklet aksamlarının ithalatında gözetim uygulanacak

09:43 - Ekonomi

İstanbul'da bazı bölgelerde sis etkili oluyor

09:43 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde yarın Anderlecht ile karşılaşacak

09:37 - Spor

Tefeciler ve dolandırıcılara yönelik 'Hücre-11' operasyonunda 23 şüpheli yakalandı

09:32 - Asayiş