?>

Tacikistan'daki genel seçimi Halk Demokratik Partisi kazandı

Tacikistan'daki parlamento seçimlerini yüzde 51,9 oy alan Halk Demokratik Partisi kazandı.

Dünya - 2 ay önce

Taşkent

Tacikistan Merkez Seçim ve Referandum Komisyonu Başkanı Bahtiyar Hudayarzade, dün parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi üyelerinin belirlendiği seçimin sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Hudayarzade, 63 sandalyeli parlamento için yapılan seçimlerde oyların yüzde 51,9'unu alan Halk Demokratik Partisinin galip olduğunu belirterek, Çiftçiler Partisinin yüzde 21, Ekonomik Reformlar Partisinin yüzde 12,7, Sosyalist Partinin yüzde 5,3, Demokrat Partinin yüzde 5,1 oy aldığını söyledi.

Bahtiyar Hudayarzade, seçimlerde Komünist Partinin de yüzde 1,9 oy aldığını ve yüzde 5'lik barajın altında kaldığını dile getirdi.

Ülkede 5 milyon 522 bin kayıtlı seçmenin bulunduğunu belirten ​​​​​​​Hudayarzade, seçime katılım oranının yüzde 85,3 olarak gerçekleştiğini ve 4 milyon 172 bin 967 seçmenin oy kullandığını kaydetti.

Seçimlerin açık, şeffaf ve özgür şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Hudayarzade, katılım oranının da yüksek olduğunu dile getirdi.

Seçimde 220 aday 63 sandalye için yarıştı

Çoğunlukçu ve orantılı nispi temsil sistemine göre yapılan seçimlerde Halk Demokratik Partisi, Komünist Parti, Demokrat Parti, Ekonomik Reformlar Partisi, Çiftçiler Partisi ve Sosyalist Partiden 220 aday 63 sandalye için yarıştı.

Seçimde orantılı nispi temsil seçim sistemine göre 22 milletvekilliği için 68 aday, çoğunlukçu seçim sistemine göre 41 milletvekilliği için 152 aday mücadele etti.

Seçmenler, 3 bin 513 sandıkta oy kullandı

Ülkedeki 5 milyon 522 bin kayıtlı seçmen, 41 seçim bölgesinde kurulan 3 bin 513 sandıkta oy kullanırken yurt dışındaki Tacik vatandaşlar için 28 yabancı ülkedeki diplomatik temsilciliklerde 36 sandık kuruldu.

Seçimi birçok ülke ile aralarında Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Bağımsız Devletler Topluluğunun (BDT) da bulunduğu uluslararası kuruluşlardan 200'den fazla uluslararası gözlemci takip etti.

Seçimleri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener ve beraberindeki Kurul üyeleri de gözlemledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise akreditasyona ilişkin herhangi bir garantinin bulunmamasından dolayı seçimleri gözlemci olarak takip etmedi.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisinden (ODIHR) geçen ay yapılan resmi açıklamada, AGİT uluslararası gözlemcilerinin akreditasyonuna ilişkin garantinin olmaması nedeniyle Tacikistan'daki parlamento seçimleri için gözlem misyonunun iptal edilmesi zorunda kalındığı belirtilmişti.

Tacikistan'da Mart 2020'de yapılan son parlamento seçimlerinde iktidardaki Halk Demokratik Partisi, Temsilciler Meclisindeki 63 sandalyenin 47'sini kazanmış, yüzde 5'lik barajı aşan Çiftçiler Partisi 7, Ekonomik Reformlar Partisi 5, Komünist Parti 2, Sosyalist Parti ve Demokrat Parti ise birer sandalye elde etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

28 Şubat döneminde yaşananlar Anadolu Ajansı arşivlerinde

2025-02-28 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye terörle mücadele konusunda dünyanın en güçlü ülkesidir

2025-03-01 20:52 - Siyaset

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Ramazan ayının ilk gün iftarını yaptı

2025-03-02 10:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kasımpaşa ile 3-3 berabere kalan Galatasaray, zirve yarışında yara aldı

2025-03-02 19:12 - Spor

Vatikan: Papa'nın sağlık durumu kritik olmasına rağmen hafif bir iyileşme gözlemleniyor

2025-02-24 21:42 - Dünya

Trabzonspor'un 2025 Yükselişi

2025-02-24 17:43 - İnsan&Hayat

Mario Lemina: Bu farkı koruyarak şampiyonluk yolunda ilerlemek istiyoruz

2025-02-25 01:22 - Spor

ABD Adalet Bakanı Bondi, Epstein'a ait bazı bilgilerin açıklanacağını duyurdu

2025-02-27 10:22 - Dünya

NBA'de Timberwolves, 25 sayı geriden gelerek Thunder'ı uzatmada mağlup etti

2025-02-25 12:23 - Spor

İlgili Haberler

Ekvador'da 6,3 büyüklüğünde deprem

16:33 - Dünya

İran, Rusya’nın sağlayacağı krediyle yeni bir nükleer enerji santrali kuracağını duyurdu

16:17 - Dünya

BM: Ukrayna'daki sivil kayıplar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70 arttı

16:13 - Dünya

Dünya Gıda Programı: Gazze'de gıda stoklarımız tamamen tükendi

16:07 - Dünya

AB ile ABD liderleri arasında ilk görüşme halen planlanmadı

15:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Ekvador'da 6,3 büyüklüğünde deprem

16:33 - Dünya

Balıkesir'de ölü yunus sahile vurdu

16:27 - Gündem

DMM, "kaset ve şantaj" iddialarını yalanladı

16:23 - Gündem

İran, Rusya’nın sağlayacağı krediyle yeni bir nükleer enerji santrali kuracağını duyurdu

16:17 - Dünya

BM: Ukrayna'daki sivil kayıplar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70 arttı

16:13 - Dünya