?>

SYRİZA adayı Zeybek, Yunanistan'da yaklaşan seçimlerle ilgili konuştu: Azınlık yok sayılıyor

Yunanistan'da ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak SYRIZA'nın İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, partisinin, Batı Trakyalı Türk Azınlığın haklarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarının uygulanmasına sıcak baktığını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Gümülcine

Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde SYRİZA partisinin İskeçe ilinden tekrar milletvekili adayı olan Zeybek, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İskeçe Türk Birliğinin (İTB) adında Türk kelimesi bulunduğu için 1983 yılında kapatıldığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2007 ve 2008 tarihli kararlarında dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildiğini hatırlatan Zeybek, "AİHM kararları uygulanmamıştır. SYRİZA partisi bu kararların uygulanabileceğini söylemektedir. Bu yönde çalışmalar yapacağız. İktidar olduğumuz dönemde de bu konuyu meclise taşımıştık ama hiçbir parti tarafından destek bulamadık. İnanıyorum ki insan haklarına hassas olan bir parti bu konuya çok farklı yaklaşacak. Yılan hikayesine dönmüş olan bu hukuk mücadelesi demokrasinin de sınandığı bir olaydır." dedi.

Azınlık yok sayıldı

Yunanistan'da mevcut Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümeti döneminde Batı Trakya Türk Azınlığı kurumlarının baskılara maruz kaldığını anlatan Zeybek, Miçotakis'in, bölgeye gerçekleştirdiği her ziyarette azınlığı yok saydığını söyledi.

Zeybek, "Sayın Başbakan birkaç gün önce ilimizi ziyaret etti. Yine azınlığımızı yok saydı. Aynı şekilde PASOK lideri de bugünlerde buradaydı. O da azınlığı yok saydı." ifadesini kullandı.

Batı Trakya Türk Azınlığının en önemli sorunlarından birinin eğitim olduğuna dikkat çeken Zeybek, eğitim seviyesinin arzu edilen yerde olmadığını kaydetti.

"Yeni Demokrasi hükümeti, azınlık hakları konusunda sınıfta kalmıştır"

Geçirilen yeni müftülük yasasının da azınlık tarafından kabul edilmediğini dile getiren Zeybek, "Buna tabii ki biz tepkimizi gösterdik. Mecliste de hayır oyu kullandım. Yeni demokrasi hükümeti, azınlık hakları konusunda sınıfta kalmıştır." dedi.

Yaşanan salgın süreci ve ekonomik krizden Yunan halkı ve Batı Trakya'daki azınlığın olumsuz şekilde etkilendiğine dikkati çeken Zeybek, orta tabakanın yok olduğunu ve alım gücünün düştüğünü belirtti.

"Orta ölçekli küçük çiftçimiz bu politikalara dayanamamış ve iflasın eşiğine gelmiştir"

Genelde tarım ve hayvancılıkla uğraşılan Batı Trakya'da uygulanan yanlış politikaların halkı göç etmeye zorladığına işaret eden Zeybek, "Bizim geniş kapsamlı bir tarım politikamız var. Kooperatiflerin yeniden canlandırılması lazım. Hayvancılığa daha farklı bir şekilde bakmaktayız çünkü Yeni Demokrasi'nin temel görüşü olan güçlüden yana ve zenginden yana politikasını burada da görmekteyiz. Orta ölçekli küçük çiftçimiz bu politikalara dayanamamış ve iflasın eşiğine gelmiştir." şeklinde konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasından son dönemde yaşanan gerginliğe de değinen Zeybek, SYRİZA'nın var olan problemleri diyalogla çözmekten yana olduğunu, partisinin, farklı bir dış politika uygulayacağını düşündüğünü ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hedef KIZILELMA' belgeseli izleyiciyle buluşuyor

2023-05-10 21:37 - Medya

Ankara'dan Taşkent, Astana ve Almatı'ya direkt uçuşlar başladı

2023-05-10 13:14 - Ekonomi

ABD, dünyanın ilk Respiratuvar Sinsityal Virüs aşısı Arexvy'nin kullanımını onayladı

2023-05-04 12:03 - Sağlık

Litvanya'da Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için oy verme işlemi başl

2023-05-06 11:27 - Gündem

Munzur Çayı'nda kaybolan 3 kişinin bulunması için suya çelik ağlar yerleştirildi

2023-05-05 11:57 - Gündem

Türkiye'nin yerli otomobili Togg, Ardahan'da tanıtıldı

2023-05-08 22:38 - Gündem

SYRİZA adayı Zeybek, Yunanistan'da yaklaşan seçimlerle ilgili konuştu: Azınlık yok sayılıyor

2023-05-11 11:57 - Dünya

Beyoğlu'nda istinat duvarının çökmesi sonucu 3 bina boşaltıldı

2023-05-04 22:28 - Gündem

Almanya’da antibiyotik sıkıntısı derinleşiyor

2023-05-07 11:38 - Dünya

Depremzede milli güreşçi, Türkiye şampiyonluğunun ardından Avrupa Şampiyonası'na hazırlanıyor

2023-05-05 12:38 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Lübnan'da işgal ettiği bölgelerden çekilme süresinin uzatılmasını istediği belir

15:58 - Dünya

Gazze'deki hasta ve yaralı Filistinlileri nakledecek araçlar Refah'a ulaştı

15:27 - Dünya

Almanya kara sınırlarındaki kontrolleri 6 ay daha uzattı

15:18 - Dünya

Kremlin: ABD ile tutuklu değişimi, karşılıklı güveni artırabilen bir adım

15:07 - Dünya

Yapay zeka zirvesine ABD ve İngiltere'nin diğer ülkelerle görüş ayrılığı damga vurdu

15:02 - Dünya

Günün Manşetleri

OPEC'in ham petrol üretimi ocakta günlük 121 bin varil düştü

16:07 - Ekonomi

Trabzonspor, yeni transfer Folcarelli için imza töreni düzenledi

16:02 - Spor

İsrail'in Lübnan'da işgal ettiği bölgelerden çekilme süresinin uzatılmasını istediği belir

15:58 - Dünya

AB, ekonomi ve savunma ihtiyaçlı "yüksek bütçe" istiyor

15:53 - Ekonomi

Bakan Kurum, CHP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla görüştü

15:48 - Siyaset