?>

'Suudiler, Kaşıkçı cinayetinden önce medya imparatorluğu kurmak istiyordu'

Wall Street Journal, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Batı ülkelerindeki imajını yenilemek ve rakipleriyle mücadele etmek için medya imparatorluğu kurma girişiminde bulunduğunu yazdı.

Medya - 6 yıl önce

NEW YORK

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) Suudi Arabistan'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti öncesinde, Batı ülkelerindeki imajını yenilemek ve rakipleriyle mücadele etmek için medya imparatorluğu kurma girişiminde bulunduğunu yazdı.

Gazetenin haberine göre Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, New York merkezli şirket Vice Media'nın icra kurulu başkanı Shane Smith ile geçen yıl ağustos ayında Kızıl Deniz'de yatta bir araya geldi.

Veliaht Prensin, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi olan küçük kardeşi Halid bin Selman tarafından ayarlandığı belirtilen buluşmada, Veliaht Prensin, Vice Media üzerinden Batı medyasına açılmak için ortak girişim teklifinde bulunduğu kaydedildi.

Görüşme hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırılan haberde, Bin Selman'ın, "Krallığın rakipleriyle mücadele etmek ve Batı'daki imajını yeniden düzenlemek için uluslararası bir medya imparatorluğu kurmak istediği" değerlendirmesi yapıldı.

Washington Yakın Doğu Politika Enstitüsü araştırma görevlisi Elana DeLozier, "Suudilerin görüşüne göre problem, şu ana kadar kendi hikayelerini anlatmamış olmalarıydı ve buna başlamak istiyorlardı" dedi.

Haberde, Suudilerin kendi haberlerini kontrol etme çabalarının, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine gösterilen uluslararası tepkilerin ardından daha da zorlaştığı vurgulanarak, Vice Media yöneticisine yapılan teklifin gerçekleşme ihtimalinin de artık mümkün olmayacağı yorumu yapıldı.

Aslen Kanada kökenli bir şirket olan Vice Media LLC'nin, dijital medya dünyasındaki ağırlığı, daha çok genç kesime yönelik program, haber ve belgeseller üzerine yoğunlaşıyor.

WSJ'nin haberinde ayrıca National Enquirer yayıncısının, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'a yönelik şantaj yapmasıyla ilgili olaya da değinilerek, Bezos'un sahip olduğu Washington Post gazetesinin yayın politikasından dolayı şantaj vakasında Suudi Arabistan'ın da dahli olabileceği iması yapıldı.

National Enquirer, geçen yıl Prens Bin Selman ve Krallığının reform çabalarını manşetine taşıyarak konuya yaklaşık 100 sayfa yer ayırmış, yine WSJ'nin o dönemde yayımladığı başka bir haberde, Suudilerin, National Enquirer'ın ana şirketi Amerikan Media Inc. (AMİ) için olası yatırım imkanlarıyla ilgili görüşmeler yaptığı belirtilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

4 çocuğunun gözleri önünde eşinin boğazını kesti

2019-02-08 00:11 - Asayiş

'Anlatacak çok hikayemiz var'

2019-02-03 00:02 - Kültür Sanat

UBER şoförleri darp iddiasına karşı ayaklandı

2019-02-05 07:32 - Asayiş

Mısır’da 40 mumya daha bulundu

2019-02-03 17:15 - Kültür Sanat

Suriyeli usta mesleğini 'bakırcılığın merkezi'nde sürdürüyor

2019-02-02 15:02 - Çevre-Hayat

Teröristlerin kırsalda gizledikleri malzemeler jandarma operasyonu ile ele geçirildi

2019-02-03 22:32 - Asayiş

Ahşap oymacılığı Suriyeli Muhammed'in geçim kaynağı oldu

2019-02-03 18:02 - Çevre-Hayat

Süper Lig'de kaleler şaştı

2019-02-05 15:58 - Spor

Bu okulda öğrenciler toprakla iç içe

2019-02-05 12:19 - Eğitim

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı Müslüman ülkelerde oluyor

2019-02-09 00:52 - Gündem

İlgili Haberler

Katar'daki basın mensupları Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği iftarında buluştu

20:13 - Medya

X'in sahibi Musk, platformdaki erişim sorununun 'Ukrayna kaynaklı' olduğunu söyledi

09:46 - Medya

X sosyal medya platformunda uzun süreli erişim sorunu yaşandı

19:48 - Medya

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, X'deki erişim kesintisine ilişkin bilgi verdi

18:42 - Medya

Meta eski çalışanı, şirketin kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmayı planladığını iddia etti

14:23 - Medya

Günün Manşetleri

Kahve fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra yüzde 10'un üzerinde geriledi

12:47 - Ekonomi

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşüğünde

12:43 - Ekonomi

Şehirler arası otobüs biletlerinde "Aile Yılı" indirimi

12:37 - Gündem

Terör örgütü DHKP/C soruşturmasında yakalanan 34 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor

12:32 - Gündem

Sultanbeyli'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

12:28 - Gündem