'Suu Çii, ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı'

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, "Suu Çii Myanmar’ı askeri cuntanın on yıllar süren baskısından kurtardı. Demokrasi mücadelesini takdir ediyorum. Ancak şu anda bu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı." dedi.

Genel - 7 yıl önce

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin sahip olduğu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanması gerektiğini söyledi.

Başkent Londra’da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Johnson, Myanmar yönetiminin, Arakan Müslümanlarına (Rohingya) yönelik saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bir gazetecinin, geçen hafta yaptığı açıklamada Suu Çii'yi "Çağımızın en çok ilham veren figürlerinden biri" olarak nitelendirmiş olmaktan dolayı pişman olup olmadığını sorması üzerine Johnson, "Suu Çii Myanmar’ı askeri cuntanın on yıllar süren baskısından kurtardı. Demokrasi mücadelesini takdir ediyorum. Dünyada pek çok insan bunu paylaşıyor. Ancak şu anda bu ahlaki otoriteyi Arakan halkının acılarına dikkat çekmek için kullanmalı." yanıtını verdi.

Myanmar'da yaşananları "trajedi" olarak nitelendiren Johnson, Arakan Müslümanlarının insan haklarının ihlal edildiğini söyledi.

"Hiç kimse olup bitenleri hafife almamalı." ifadesini kullanan Johnson, 370 bin kişinin yerinden edildiğini hatırlattı.

Myanmar'da hiç kimsenin askeri rejime geri dönüldüğünü görmek istemediğine dikkati çeken Johnson, "Ama sivil hükümetin ve Suu Çii’nin şimdi bu insanların Myanmar’a dönmelerine izin verileceğini açıkça söylemesi, insan hakları ihlallerini ve yüzlerce, hatta binlerce kişinin öldürülmesinin sona ereceğini açıkça söylemesi hayati önem taşıyor." diye konuştu.

"(Myanmar için) belirleyici bir süreçteyiz"

Tillerson da Myanmar'la ilgili bir soru üzerine, "Ortada güç paylaşımına dayalı bir yönetim olsa da bence şu anda pek çok bakımdan yeni bir demokrasi için belirleyici bir süreçteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Suu Çii'nin içinde bulunduğu durumun zorluğunu ve karmaşıklığını bildiklerini belirten Tillerson, "Uluslararası toplumun, insanların etnik kökenine bakılmadan muamele görmesi, şiddetin, kovuşturmanın, pek çoklarının etnik temizlik diye nitelendirdiği olayların sona ermesi için desteğini dillendirmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bu sürecin Myanmar'ın alacağı istikameti belirleyeceğini ifade eden Tillerson, "Suu Çii'nin liderliğine destek vermeliyiz ancak güç paylaşımındaki askeri kanada da bunun kabul edilemez olduğunu açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde söylemeliyiz." görüşünü dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cü şirketten Doğan Holding'e uzanan bir kumpas hikâyesi

2017-09-11 13:47 - Medya

Dolunaylı İstanbul Boğazı manzarası mest etti

2017-09-08 18:27 - Günün Fotoğrafı

Çin, Rus petrol devine ortak oluyor

2017-09-08 21:31 - Ekonomi

İskeleden düşen işçi yaralandı...

2017-09-13 18:27 - Asayiş

'Türk yargısı artık milletimiz adına hesap soruyor'

2017-09-12 20:13 - Genel

'FETÖ, 12 Eylül'de devlete ve halkın içine monte edildi'

2017-09-11 14:52 - Gündem

Çoban uçurumda erkek cesedi buldu

2017-09-10 02:07 - Asayiş

Eskişehir'de feci kaza: 3 ölü, 7 yaralı

2017-09-08 17:27 - Asayiş

Siirt'teki FETÖ davasında ara karar açıklandı

2017-09-08 20:52 - Gündem

Madde bağımlısı şahıs metroda dehşet saçtı: 2 yaralı

2017-09-10 12:57 - Asayiş

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Emine Erdoğan: Hatay Serdar Demir Çocuk Evleri Sitesi sevgiyle inşa edilmiş bir yuva

12:48 - Gündem

TSE, Akkuyu NGS'de 664 milyon dolarlık yerli ürün kullanılmasını sağladı

12:42 - Ekonomi

TCMB'nin TL depo alım ihalesine 12 milyar 781 milyon liralık teklif geldi

12:37 - Ekonomi

Türkiye, İtalyan metal işleme ve döküm teknolojisi firmaları için geniş bir pazar sunuyor

12:33 - Ekonomi

Dünya Barış Günü, bu yıl "barış kültürünü oluşturmak" temasıyla kutlanıyor

12:27 - Dünya