Suriyeliler, Osmaniye Düziçi’nde bulunan kampa yerleştirildikten sonra, illere ve geçici barınma merkezlerine yerleştirilecekler. 3. ülke vatandaşları ise Kırklareli başta olmak üzere sınırdışı işlemleri yapılması için geri kabul merkezlerine gönderilecek. Geri alım işleminde şu prosedür izlenecek:
-Türkiye’ye 4 limandan gelecek olan Suriyeliler, kayıt işlemleri tamamlanana kadar Osmaniye’deki geri gönderme merkezinde kalacak.
-Burada işlemlerinin ardından illere ve barınma merkezlerine yerleştirilecekler. Geri alımı gerçekleşecek Suriyeliler, yasal kayıt ve kontrollerinin tamamlanmasını takiben geçici koruma altına alınacak.
-Yunan adalarına Türkiye üzerinden yasadışı geçen 3. ülke vatandaşları, sınırdışı işlemleri yapılmak üzere Kırklareli başta olmak üzere geri gönderme merkezlerinde toplanacak. Buradan da geldikleri ülkelere geri gönderilecek.
-16 ilde toplam 10 bin 950 kişi kapasiteli geri gönderme merkezi var. Bu iller Edirne (400), Kırklareli (800), Tekirdağ (50), İstanbul (300), Çanakkale (84), Bursa (32), Kocaeli (50), Antalya (60), Kırıkkale (40), Kayseri (750), Osmaniye (5 bin), Hatay (192), Gaziantep (800), Erzurum (750), Van (bin 142) ve Hakkâri (500).
SAYI ARTMAYACAK
“Bire bir” formülü çerçevesinde, AB, Türkiye’ye geri gönderilen Suriyeli sayısı kadar sığınmacı alacak. Bu nedenle Türkiye’de sığınmacı sayısı artmayacak.
Türkiye ile AB arasında kabul edilen anlaşmada, AB için 72 binlik sığınmacı kotası bulunuyor. Bu kota dolarsa, AB yeni ek kota ilan edecek. İlan etmezse, Türkiye sığınmacı alımını durduracak.
Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Fas gibi 3. ülke vatandaşları ise Yunanistan’dan iade edildikten sonra sınırdışı işlemleri bitene kadar ülkede kalacak ama sonra kendi ülkelerine gönderilecek.
Yunanistan’dan gönderilen sığınmacılar nedeniyle Türkiye’deki toplam göçmen sayısında artış olmayacak.
KAYNAK: BAHAR BAKIR / GAZETE HABERTÜRK
dikGAZETE.com