?>

Suriyeli Emin Bereket kendisine kucak açan Türkiye'ye doktor olarak hizmet etmek istiyor

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

İstanbul

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Suriyeli Emin Bereket, Türkiye'de bazı çevrelerin sığınmacılara yönelik ayrımcı olduğunu belirterek, "(Albert) Einstein da bir mülteciydi. Ona atfedilen bir sözde 'Bir mültecinin, göç ettiği ülkeye götürdüğü yalnızca elindeki eşyaları değildir' deniyor. Sığınmacılar olarak bu ülkeye çok fazla şey katabiliriz. Türkiye'ye olan borcumuzu güzel şekilde ödeyebiliriz." dedi.

Suriye'de, 2014'te Beşşar Esed rejimi Halep'i kuşatınca, ailesiyle ülkesini terk ederek Türkiye'ye sığınan 21 yaşındaki Emin Bereket, AA muhabirine, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sürecini ve 9 yıllık Türkiye hayatını anlattı.

Ailesiyle Halep'ten Hatay'a geldiğinde 12 yaşında olduğunu belirten Bereket, Türkiye'deki ilk yıllarında babası ile tekstil atölyelerinde çalışıp evin geçimine katkı sağladığını söyledi.

İstanbul'a geldikleri 2015'te Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim hayatına başladığını anlatan Bereket, okulun ilk dönemlerinde uyum açısından zorluklar yaşadığını, çok çalışarak Türkçe öğrendiğini ve liseyi dereceyle bitirdiğini aktardı.

Bereket, Türkçe öğrenmek için internetten Arapça öğrenmeye çalışan kişilerle iletişime geçip yardım istediğini kaydederek, "Ben onlara Arapça öğrettim, onlar da bana Türkçe öğretti. Okula başladığımda da okuma yazmam vardı ancak lisede Türk öğrencilerle aynı seviyede olmak zorundaydım. Açıkçası bu konuda çok zorluk çektim. Matematikte de seviyem çok iyi değildi ancak hocalarım bana çok yardımcı oldu. Elimde her zaman bir defter olurdu, hocalarımız anlatırken anlamadıklarımı yazar, öğrenmek için gecemi gündüzüme katarak çabalardım. Liseyi ikinci olarak bitirdim." dedi.

"Çok yüksek puan alsanız dahi yerleşmeniz mümkün olmayabilir"

YÖS'e hazırlık dönemini anlatan Bereket, sınavın oldukça zorlu olduğunu, kontenjanların sınırlı olması nedeniyle yüksek puan alınsa bile bunun, istenen üniversiteye yerleşmek için yeterli olmadığını ifade etti.

"Yabancıların girmek zorunda olduğu YÖS sınavı var. Bu sınavda da kontenjan çok az oluyor. Örneğin tıp istiyorsunuz, sınavda çok yüksek puan alsanız dahi yerleşmeniz mümkün olmayabilir." diyen Bereket yabancı öğrenciler için bazı üniversitelerin belirli bölümlerine yalnızca 2-3 kişilik kontenjanlar açıldığını ifade etti. Bereket "Yerleşebilmek, hele İstanbul için imkansız gibi bir şey. Bu gerçekten zor bir süreç." dedi.

Sınava hazırlığın da çok zorlu olduğuna işaret eden Bereket, günlerinin kütüphane ve ev arasında geçtiğini, hatta eve yalnızca uyumak için gittiğini dile getirdi.

Bereket, yabancı uyruklu öğrencilerin hiçbir sınava girmeden üniversitelere yerleştirildiği iddialarının da asılsız olduğunu vurgulayarak, "YÖS sınavına hazırlık sürecinde burs kazandım. Bu sınav için çok çalıştım. Eve artık sadece uyumak için gittiğim zamanlar oluyordu. Hep kütüphanede geçiyordu günüm. 'Sınavsız giriliyor' deniyor ancak bu hiç de öyle değil. YÖS; matematik, zeka ve geometri sorularından oluşuyor. İstediğiniz yer için tüm soruları bilmeniz gerekiyor. Bunu yapsanız bile üniversitenin sizi almadığı durumlar olabiliyor." şeklinde konuştu.

"Bu ülkenin insanına yararlı olmak istiyorum"

Bereket, YÖS'te aldığı 96 puan ile tıp fakültesine girmeye hak kazandığını aktararak, "Bir mülteci için doktor olabilmek çok önemli. Çocuk olarak savaştan çıkmış, travmalara maruz kalmışsınız. Bunlara rağmen çabalayıp başarıya ulaşıyorsunuz. Sağlık camiasının sorumluluğu her geçen gün daha da artıyor." diye konuştu.

Türkiye'ye duyduğu "minnet" nedeniyle doktor olmak ve bu ülkeye hizmet etmek istediğini belirten Bereket, "Türkiye bize kapısını açan tek ülkeydi. Bizi kendi vatandaşından ayırmadı. Benim burada çok iyi şartlarda okumamı, eğitim almamı sağladı. Türkiye'nin bize sağladığı bu imkanlar için çok teşekkür ederiz. Ben kendi adıma doktor olmak istediğim için bu alanda hizmet vermek, bu ülkenin insanına yararlı olmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Bereket, dünyada giderek artan mülteci karşıtı söylemlerle ilgili, "Einstein da mülteciydi. Ona atfedilen bir sözde 'Bir mültecinin göç ettiği ülkeye götürdüğü yalnızca elindeki eşyaları değildir' deniyor. Bir mülteci ülkeye çok fazla şey katabilir. Umarım biz de böyle şeyler yapabilir, Türkiye'ye borcumuzu güzel şekilde ödeyebiliriz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Baba Zula efsanesi, Balat'ta Avare SineBahçe’deydi

2022-09-17 21:34 - Özel Haber

10 soru 10 cevapta Hamideli Kahramanı Ramazan Topraklı’yı tanımak -Zeki Tarhan'ın söyleşisi-

2022-09-16 06:54 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rus medyası: Türk Kalekim, Rusya pazarına yüksek kaliteli beton katkı maddeleri sundu

2022-09-15 20:37 - Özel Haber

Milli Rallici Merve Mermer hızla uzaklaşıyor!

2022-09-20 11:42 - Magazin

Seda Tosun’dan Kürtçe şarkı -Selçuk Aka, magazin haber-

2022-09-15 15:30 - Magazin

Esir Ermeni askerinin yarasını saran merhametli Azerbaycan askeri

2022-09-15 20:55 - Özel Haber

Türk Ant Yapı, Moskova'nın 'Semboller'ini inşa edecek

2022-09-19 08:56 - Özel Haber

Yalova'daki semt pazarının "gözlemeci ablası" hayata tek eliyle sarıldı

2022-09-17 11:36 - Çevre-Hayat

Özel Harekat'ın gazileri duygularını paylaştı

2022-09-19 20:03 - Medya

'Sivrihisar Hava Gösterileri 2022' başladı

2022-09-17 18:49 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Hiranur'un polislik hayali, Dünya Kız Çocukları Günü'nde gerçek oldu

22:18 - Çevre-Hayat

Kastamonu'da doğadan toplanan mantarlar Avrupa sofralarına lezzet katıyor

16:57 - Çevre-Hayat

Giresun'da askeri kamuflaj desenli "mekik kelebeği" görüntülendi

16:02 - Çevre-Hayat

"Efsane Vali"nin oğlu, merhum babasının makam aracıyla "geçmişe yolculuk" yaptı

15:07 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli İskilip dolması, 12 saatte pişirilip YÖREX'te ikram edildi

15:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BMGK'nin seçilmiş üyelerinden İsrail'in Lübnan'da UNIFIL'i hedef almasına tepki

03:23 - Dünya

Boeing, çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkaracak

00:42 - Dünya

IMF'den Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor

00:38 - Ekonomi

Depremde 69 kişinin öldüğü Güneşli Kocabaş Sitesi'ne ilişkin davada karar çıktı

00:13 - Gündem

IMF, üyelerinin borçlanma maliyetini yılda 1,2 milyar dolar azaltacak

00:07 - Ekonomi