Suriye'deki iç savaşı anlatmak için mühendislik bölümünü bırakıp sanata yöneldi

Suriye'deki iç savaştan kaçarak 2014'te Türkiye'ye gelen grafik sanatçısı Omar al Masri, sosyal medyada bilinçli şekilde dolaşıma sokulan yabancı düşmanlığına karşı Türklerin ve Suriyelilerin ortak mücadele etmesi gerektiğini söyledi

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 1 yıl önce

İstanbul

Türkiye'de yaşayan yabancı sanatçıların ele alındığı 3 haberden oluşan ve Eylül'de tamamlanması planlanan haber dosyasının ilk bölümünde, Suriyeli grafik sanatçısı Omar al Masri, sanatını ve Türkiye izlenimlerini anlattı.

Masri, Suriye'nin Hama ilinde 1994'te dünyaya geldiğini ve gençliğinin iç savaşın gölgesinde geçtiğini belirterek, ordunun sivil yerleşimlere yaptığı bombalamalar sonucu ağabeyinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Hama'daki sivil yerleşimlere saldırılar artırınca ailesiyle doğduğu yeri terk etme kararı aldıklarını anlatan Masri, ilk önce Suriye'nin kuzeyine gittiklerini oradan da Türkiye'ye göç ettiklerini ifade etti.

Mühendisliği bırakıp sanata yöneldi

Omar al​​​​​​​ Masri, Türkiye'de üniversite okurken hobi olarak resim çizmeye başladığından bahsederek, resim yaparken geçmişte yaşadığı acıları unuttuğunu söyledi.

Üniversitede öğrendiği grafik tasarımı resimleriyle birleştirerek sanata dönüştürdüğünü kaydeden Masri, konuşmak yerine çizgilerle hikaye anlatmayı daha çok sevdiğini vurguladı.

Masri, üniversitede hocasının yönlendirmesiyle Suriye'deki iç savaşı konu alan resimler çizmeye başladığını dile getirerek, "Ben Suriye'de halkımın neler yaşadığını tüm dünyaya anlatmak istiyordum ve sanatım buna vesile oldu." dedi.

Öğrenim gördüğü Sakarya Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünü son sınıfta bırakıp özel bir üniversitenin güzel sanatlar fakültesine geçtiğini aktaran Masri, Suriyeli mültecilerle ilgili farkındalık oluşturmak için sanatını icra etmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Masri, eserlerinde göç, şiddet ve mülteciler üzerine yoğunlaştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Mazlumların sadece ölünce kısa bir süreliğine gündem olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ben mültecilerin her gün her an gündem olmasını istiyorum. Mazlumların acılarını dünyadaki herkesin anlamasını, fark etmesini istiyorum ve onların sesini en gür şekilde duyurmak için bu sanatı yapıyorum. Dünyanın acımasız olduğunu biliyorum ama bu sanatla belki bir şeyleri değiştirebiliriz."

Sanatının sosyal medyada ilgi görmesinin ardından Avrupa'daki önemli sergilerin eserlerine talip olduğunu dile getiren Masri, "Yaptığım eserleri satarak parasını Suriye'de gönüllü çalışan Beyaz Baretliler'e gönderiyorum. Benim şiarım elimden geldiğince hayatın her alanında insanlara yardım etmek." ifadesini kullandı.

"Suriyeliler olarak Türk toplumuna kendimizi daha iyi tanıtmalıyız"

Masri, Türkiye'nin iç savaş başladığı günden bu yana Suriyelilere kucak açtığına dikkati çekerek, "Suriyeliler normal bir ülkeden gelmedi, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye geldi. Toplumun sadece bir kesimine zorunlu kaynaşma ve entegrasyonu dayatmak yanlış bir şey. Bu karşılıklı olacak bir süreç." diye konuştu.

Türklerin ve Suriyelilerin Türkiye'de birlikte yaşama kültürünü oluşturmasının önemine işaret eden Masri, komşu ülkeler olması nedeniyle iki kültürün birbirine çok benzediğini ve farkındalıkların yok denecek kadar az olduğunu dile getirdi.

Masri, artan ırkçılık olaylarının en büyük nedenlerinden birinin kaynağı belli olmayan söylentiler olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle sosyal medyada ve haberlerde Suriyelilere karşı nefret dili çok arttı hatta kontrol edilemez hale geldi. Sosyal medyada birileri Suriyelilerle ilgili yalan içerik üretiyor ve bunlar teyit edilmeden dolaşıma sokuluyor. Bir Suriyelinin yaptığı yanlış bütün bir millete mal ediliyor. Biz sorunlarımızı aramızda çözmezsek ırkçılık sorunu da çözemeyiz."

Hiçbir ırkın diğerinden üstün olmadığını ve ırkçılığın geçmiş çağlarda kalması gerektiğinin altını çizen Masri, Türkiye'de ırkçılık sorunu olmadığını ancak "provokatörlerin" toplumu yanlış yönlendirdiğini kaydetti.

Masri, sözlerini "Biz artık Türkiye'de okuyoruz, iş kuruyoruz, evleniyoruz yani kısaca yaşıyoruz. Bizim artık birbirimizi daha yakından tanımamız ve ırkçılara karşı birlik olmamız lazım. Suriyeliler olarak Türk toplumuna kendimizi daha iyi tanıtmalıyız, Türk kültürünü anlamalıyız. Aksi takdirde artan ırkçılığın cezasını iki toplum da acı çekerek öder, birlik olmamız şart." şeklinde tamamladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Filenin Sultanları" tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu

2023-09-04 00:02 - Spor

Coşkunöz Holding, Rusya'da AvtoVAZ otoları için şasi parçaları üretiyor

2023-09-01 20:21 - Özel Haber

Uluslararası Rusofili Hareketi’nden Letonya’nın Rusları sınırdışı etmesine kınama

2023-09-02 22:19 - Özel Haber

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg'in köpeğinin bulunduğu bölgede yeniden arama çalışması başlatıldı

2023-08-31 12:58 - Gündem

Memur ve memur emeklilerinin kazanımlarının detayları belli oldu

2023-09-03 18:52 - Ekonomi

Down sendromlu milli atletler Dilara ile Emirhan, Avrupa'da yeni rekor peşindeler

2023-09-04 12:22 - Spor

Rus Kommersant: Türkiye'nin lojistik alanında rolü artıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-09-06 20:51 - Özel Haber

Rusya'da Türk markalı ev aletlerine talep arttı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-09-05 19:18 - Özel Haber

Adıyaman'da yaptırılan prefabrik anaokulu açıldı

2023-09-01 15:42 - Eğitim

Down sendromlu milli atletler Dilara ile Emirhan, Avrupa'da yeni rekor peşinde

2023-09-04 12:18 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Türk aktivist Eygi'yi öldürmesi daha önceki benzer cinayetlerini gündeme getirdi

15:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail güçleri 10 gün süren saldırının ardından Cenin ve kampından büyük yıkım bırakarak çekildi

08:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı: Uzaya attığımız bu ilk adım bir hikayenin başlangıç noktasıydı

19:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türkiye Genç Turizmciler Derneği Başkanı Sabırlıoğlu: Turizmde bu sene rekorlar yılı

13:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi 105 yaşında

14:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı düşürdüklerini açıkladı

01:37 - Dünya

İsrail'de on binlerce kişi esir takası anlaşması talebiyle sokağa indi

00:18 - Dünya

İstanbul Emniyeti'nden eğitim öğretim yılı için yeni güvenlik tedbirleri

23:22 - Asayiş

Palandöken'in yüksek kesimlerine kar yağdı

22:33 - Gündem

UNRWA: Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 200'e yakın okul kapatıldı

22:28 - Dünya