Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşın çıktığı günden itibaren önemli çalışmalar hayata geçirdiklerini, bu çalışmalar sırasında da zaman zaman bazı acı gerçeklerle karşılaştıklarını söyledi.
Barınma, ısınma, giyecek ve yiyecek gibi ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriyelilerin yüreği, beyni ve aklının aç bırakıldığını belirlediklerini aktaran Aldemir, bu insanların da her türlü saldırı ve istismara açık hale geldiğini gözlemlediklerini belirtti.
Ardından Suriyelilerin zihin dünyalarını da zenginleştirebilmek adına çalışmalar yapmaya başladıklarını dile getiren Turgay Aldemir, şunları kaydetti:
"Sorunları daha iyi tespit edebilmek adına Suriyeli kardeşlerimizden okudukları kitapları istedik. Kitapları incelediğimizde genelde marksist, sol jargon gibi Anadolu'daki anadamarın dışındaki yaklaşımlar karşımıza çıktı. Oysa bizler, Suriyeli kardeşlerimize her şeyimizi açmış durumdaydık. Bunun üzerine kitap çalışmalarını hayata geçirdik ve öncelikle benim yazdığım 1-2 kitabı Arapça diline çevirdik. Baktık ki hazırladığımız kitaplar çok ciddi ilgi görüyor, bunun üzerine İhsan Süreyya, Aliya İzetbegovic, Cevdet Said gibi önemli yazarların kitaplarını Suriyelilerin okuyabilmesi için Arapça ile buluşturduk."
Daha sonra işi daha da geliştirip edebiyatı da bu çalışmaya dahil etmeye karar verdiklerini aktaran Aldemir, bunun devamında da dünya klasiklerine yöneldiklerini ve halihazırda 30'dan fazla yazarın kitabını Arapçaya çevirdiklerini vurguladı.
Çevirisi yapılan kitaplar arasında Tolstoy, Alexandre Dumas, Victor Hugo, Oscar Wilde ve Dostoyevski gibi ünlü yazarların klasiklerinin de yer aldığını kaydeden Turgay Aldemir, ayrıca klasik hikayeler arasından seçmelerin de hazırlandığını ve baskıya girdiğini, böylelikle çocuklara da ulaşılacağını bildirdi.
Suriyeliler de memnun
Arapça basılan kitaplardan yararlanan Suriyelilerden Aleaddin Hüso ise uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Bu kitaplar bize yeni ufuklar açtı. Farklı açılardan bakmamızı sağladı. Bu imkanı bize sunanlardan Allah razı olsun." dedi.
Suriyeli Cemal Mustafa da ülkelerindeki iç savaş öncesinde ayda en az 1 kitap okuyama çalıştığını, savaş sırasında kitap bulmakta sıkıntı yaşadığını, ancak bazı Batılı ülkelerin kendilerine dağıttığı kitapları okuma imkanı bulduğunu kaydetti.
Bu kitapların da kendilerini farklı yönlere yönlendirebilecek içerikte olduğunu aktaran Mustafa, "Türkiye, ilk günden beri bizimle evini, aşını ve işini paylaştı. Herkesten Allah razı olsun. Ama bu kitap projesini çok önemli buluyoruz. Çünkü bu iş, bizim geleceğimize doğrudan etki yapacak bir konu. Bazı kötü niyetli insanlar yavrularımızı zehirliyordu. Ama bu kitaplar, bizi kendi örf, adet, kültürümüzle besliyor, barış, kardeşlik ve İslam'ın güzelliklerini konu alıyor. Yani neslimizin hayırlı bireyler olmasına katkı sağlıyor." diye konuştu.
dikGAZETE.com