?>

Suriye Muhalefeti Başkanı Hariri: SDG-ABD petrol anlaşması ülke bütünlüğünü tehlikeye atan bir adım

SMDK Başkanı Nasır el-Hariri, ABD merkezli enerji şirketi Delta Crescent Energy LLC'nin Suriye'nin doğusundaki petrol kaynaklarına ilişkin terör örgütü YPG/PKK ile yaptığı anlaşmayı "ülkenin bütünlüğüne ve güvenliğine" tehdit olarak değerlendirdi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Nasır el-Hariri, AA muhabirine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD merkezli enerji şirketinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki topraklarda petrol çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere terör örgütü YPG/PKK güdümündeki SDG ile yaptığı anlaşmayı "tehlikeli" olarak değerlendiren Hariri, söz konusu anlaşmanın hukuk dışı olduğunu vurguladı.

Ay başında basına duyurulan anlaşmanın Suriye'nin egemenliğini yok saydığının altını çizen Hariri, "SDG milislerinin Suriye halkının iradesini hiçe sayarak uluslararası anlaşmalara imza atması, ülkenin bütünlüğünü ve güvenliğini tehlikeye atan bir adımdır ve asla kabul edilemez." dedi.

Hariri, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye toprakları içerisinde siyasi ve ekonomik nüfuzunu artıracak her girişiminin, ülkenin bütünlüğüne ve toplumu oluşturan kesimler arasındaki ilişkilere zarar verdiğini söyledi.

SMDK Başkanı Hariri, örgütün işgal ettiği bölgelerde eğitim müfredatını değiştirme ve belirli kişileri hedef alma gibi eylemlerinin, iç savaşa davetiye çıkardığını belirtti.

Hariri, "Bu milislerin (SDG/PKK) ihlallerine ses çıkarmayan ülkeler kararlarını gözden geçirmeli." ifadesini kullandı.

"İran, Suriye toplumunun yapısını değiştirmeye çalışıyor"

SMDK Başkanlık koltuğuna yeni oturan Nasır Hariri, siyasi muhalefetin mücadele etmek zorunda kaldığı en önemli sorunların başında rejimin uzlaşmaz tavrının olduğunu dile getirdi.

Esed rejiminin Suriye halkının çıkarlarını dikkate almadığını belirten Hariri, uluslararası toplumun da rejime yeteri kadar baskı yapmadığının altını çizdi.

İran'ın Suriye topraklarını işgal ettiğini ifade eden Hariri, "İran, milislerini geniş bir coğrafyaya yayıyor ve Suriye toplumunun yapısını değiştirmeye çalışıyor." dedi.

İdlib'deki gelişmeler

Esed rejiminin askeri çözüme inancından vazgeçmediğini belirten Hariri, Suriye'de askeri adımların rejime bir şey kazandırmayacağını ifade etti.

Hariri, tüm tarafların bir an önce siyasi çözümün sağlanması için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Esed rejiminin ülke içinde yaşadığı sıkıntıları örtmek için askeri operasyonlara başvurduğunu hatırlatan SMDK Başkanı, rejimin Kovid-19 salgınıyla mücadelede başarısız olduğunu, ülkede ekonomi ve sağlık altyapısının çökmüş durumda olduğunu ve rejimi yönetenlerin içinde anlaşmazlıkların yaşandığını bildirdi.

Hariri, "Rejim ve destekçilerinin bölgede yeni bir askeri operasyon başlatmaya kalkışmalarına şaşırmam. Ancak Türkiye'nin Rusya ile sağladığı mutabakat, sahadaki hareketlilikleri değiştirdi. Rejim ve destekçilerinin hayalini gerçekleştirmesini engelledi." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Zayıflamak için güreşe başladı, milli takıma kadar yükseldi

2020-08-09 14:42 - Çevre-Hayat

Belarus’ta 33 Rus vatandaşının tutuklanmasının ardında kim var?

2020-08-10 09:46 - En Son Yazılar

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: Makroekonomik yapımız istikrarlı.. Çünkü..

2020-08-10 19:58 - Ekonomi

Adıyaman'da Kovid-19'a karşı atlardan elde edilen antiserum üretiminde sona gelindi

2020-08-11 15:52 - Teknoloji

Antalya'da kum heykeller gün batımında sunduğu eşsiz manzarasıyla etkiliyor

2020-08-14 13:37 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik: AB Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı Yunan tiyatrosu'na çevirmesine izin vermemeli

2020-08-11 18:31 - Genel

Spor spikeri Emre Gönlüşen son yolculuğuna uğurlandı

2020-08-10 19:57 - Gündem

Antalyaspor, Dever Orgill ile 2 yıllık sözleşme imzaladı

2020-08-11 22:07 - Spor

Türkiye ile Almanya'daki üniversite 'tavuk karası' için çare arayacak

2020-08-09 15:37 - Sağlık

Sakarya otomotiv sektörü temmuzda 349 milyon dolarlık ihracata imza attı

2020-08-12 14:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya