7 Haziran seçimlerinin ardından henüz bir koalisyon hükümetinin kurulamaması Türkiye’nin Suriye sınırına gerçekleştireceği muhtemel bir operasyon kararının nasıl alınacağı kafaları karıştırıyor. Müdahale kararının yeni hükümeti bekleyemeyecek kadar acil olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Arı, operasyonunun hükümet ya da iktidar işi değil, devlet işi olduğunu söyledi.
PYD’nin bölgede etnik temizlik yaptığı yönündeki iddiaların ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bedeli ne olursa olsun Suriye’de yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz’ yönündeki söyleminin ardından bölgeye bir müdahalenin gerçekleşeceği yönünde iddialar kuvvet kazandı. Sandıktan ‘koalisyon’ çıkan 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümetin kurulamaması ise bu kararın alınacağı merciinin meşruluğunun sorgulanacağı konusunu gündeme getirdi.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı, Suriye sınırında bir tampon bölge kurulmasının son derece gerekli olduğunu söyledi. Müdahalenin hükümet ya da iktidar işi değil, devlet işi olduğunu ve bu nedenle koalisyondan önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Bülent Arı, “Müdahalenin zamanlaması çok kritik. Yeni iktidarın işe başlaması neredeyse 1 ay sürer. Fakat şu anki mevcut durum, 1 ayı beklemeyecek kadar acil. Parti liderleri parlamentoda istişare yapıp bir karar vermeli. Yeni hükümet kurulana kadar ayakta bir hükümet var. Ayrıca bu durum, hükümet ve iktidar işi değil, devlet işidir. Bu nedenle yeni koalisyon kurulmasa bile mutlaka müdahale olacaktır. Durumun vahametine binaen yeni iktidardan önce olabileceğini tahmin ediyorum. Tampon bölge Türkiye’nin güvenliğini sağlayacaktır ve dışardan yapılan yeni harita çizme müdahalelerine engel olacaktır” dedi.
“LONDRA’DAN SURİYE’YE ASKER GÖNDERMEZLER”
Türkiye’nin 2 yıldır uluslararası güçlerden bölgeye müdahale beklediğini söyleyen Bülent Arı, tampon bölge kurulması için geç kalındığı yönündeki eleştirileri de değerlendirdi. Türkiye’nin 100 senedir kanayan yarayı tedavi etmeye çalışacağını belirten Bülent Arı, “Türkiye, 2 senedir uluslararası güçlerden bir müdahale bekledi ama bu müdahale hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Çünkü Avrupa’nın başka işleri var. Kimse Londra’dan ya da Stockholm’den Suriye’ye asker göndermez. Bu nedenle iş Türkiye’ye düşüyor. Türkiye, uluslararası siyasi gücünü askeri güçle birleştirerek kullanacak ve orada bir tampon bölgeyle 100 senedir kanayan yarayı tedavi etmeye çalışacak. ‘Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek’ diye bir atasözü var. Türkiye ölümü gördüğü için sıtmaya razı olup müdahale edecek” ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com