?>

Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Türkmen Semir Akça, harap evini mayınlarla çevrili buldu

Lazkiye Türkmenlerinden Akça, "Tam 14 sene sonra ilk kez köyümüze dönüyoruz ama köy diye bir şey kalmamış" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Lazkiye

Suriye'nin Lazkiye ilindeki Türkmenlerden Semir Akça, Baas rejiminin baskısı sebebiyle terk etmek zorunda kaldığı köyüne 14 yıl sonra döndüğünde evini mayınlarla tuzaklanmış buldu.

Suriye'de Baas rejiminin 8 Aralık'ta çökmesiyle köyüne dönen Akça, AA muhabirine konuştu.

Akça, terk etmek zorunda kaldığı köyünün harabe haline geldiğini belirterek, "Tam 14 sene sonra ilk kez köyümüze dönüyoruz ama köy diye bir şey kalmamış." dedi.

Köylerini eski haline getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ancak maddi sebeplerden bunun kolay olmayacağını dile getiren Akça, "Bizim maaşımız belli, 250 bin Suriye lirası alıyoruz yani 16-17 dolar. Bir kapı yaptıracak olsam fiyatı yaklaşık 400 dolar." diye konuştu.

Akça, ailesinin büyük bir kısmının uzun süre burada yaşadığını ve herkesin geri dönmek istediğini söyledi.

Rejim güçlerinin içerisini mühimmatla doldurması sebebiyle evine giremediğini anlatan Akça, çevresine de mayınların döşendiğini ifade etti.

Akça, köydeki eski evlerin yıkılmış veya terk edilmiş olduğunu, çınar ağacının bile kesildiğini dile getirerek, köyün şu anki halini "Bizim dedelerimiz burada yaşadı. Buraya 'avlu' derdik. Bayramlarda, düğünlerde, taziyelerde hep burada toplanırdık. Şimdi harabe olmuş. Ne olduğu belli değil. Ormana dönmüş." şeklinde nitelendirdi.

Evinden uzak kaldığı yılları anlatan Akça, bayram zamanları insanların aileleriyle bir araya gelmelerini üzüntüyle izlediklerini söyledi ve "Köyden uzakta bayramları ağıtla geçirirdik. Evden dışarı çıkmazdık. Bakardık, millet anasıyla, babasıyla toplanıp bayram ederdi. Bizim kimsemiz yoktu." dedi.

Akça, kızının "Baba, senin köyün yok mu? Niye bizi köyüne götürmüyorsun?" diye sorduğunu ve soruya "Kızım, bizim köy varken sen daha doğmamıştın." cevabını verdiğini aktardı.

"Ormana dönmüş buralar"

Köylerinden uzakta geçirdikleri dönemde çok fazla zorlukla karşılaştıklarını ifade eden Akça, "Evden çıkıp işe gideceğimiz zaman başımız eğik giderdik böyle. Kafamızı kaldırıp sağa sola baksaydık yüzde 100 eve dönemezdik, tutuklanırdık." diye konuştu.

Akça, durumun artık böyle olmadığını, rejimin devrilmesiyle hayatlarına korkmadan devam edeceklerini belirterek, "Eskiden sabah 06.00 oldu mu babam ve anam, 'Kalk oğlum, bahçeye gideceğiz, işimize gideceğiz.' derdi. Bunu unutamıyorum." ifadelerini kullandı.

Köyünü gezerek çeşitli yerlerde rejim gelmeden önce neler yaptıklarını anlatan Akça, "Burada düğünlerimiz için toplanırdık. Sabaha kadar düğün olurdu ama artık burada bu şartlarda düğün yapılamaz, ormana dönmüş buralar." dedi.

Akça, köyün yakınında akrabalarının olduğu mezarlığa mayın endişesinden dolayı giremediğini belirterek, mayınların en yakın zamanda temizlenmesini umduğunu kaydetti.

Kendilerine verdiği destekten ötürü Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür eden Akça, "Allah Türkiye'den bin kere razı olsun. Bugüne kadar bize destek oldular. Bizi bırakmadılar. Yardımcı oldular. Bunun için kendilerine çok teşekkür ederiz." diye konuştu.

Akça, köyün iyileştirilmesi konusunda da Türkiye'den yardım beklediklerini dile getirerek, "İnşallah bizi de burada yalnız bırakmayacaklar." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

NBA'de Jokic 'triple-double' yaptı, Nuggets üst üste 3. galibiyetini aldı

2024-12-17 10:47 - Spor

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın da destek verdiği geçici bütçe tasarısını reddetti

2024-12-20 04:12 - Dünya

D-8 Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi 21. Toplantısı'nda Gazze ve bölgesel konular görüşüle

2024-12-18 12:32 - Dünya

Beşiktaş'ta durağa yanaşan İETT otobüsünün çarptığı kadın öldü

2024-12-15 15:38 - Asayiş

Bayat kilimi dünyaya açılacak

2024-12-17 11:43 - Çevre-Hayat

Macaristanlı futgolfçüler Antalya'dan memnun ayrıldı

2024-12-19 10:53 - Spor

Amerikan Matematik Olimpiyatı'nda birinci olan Denizlili öğrenci yaşadığı gururu anlattı

2024-12-19 16:53 - Çevre-Hayat

Alman şirketler zorlu ekonomi ve zayıf talep nedeniyle işten çıkarmaları hızlandırdı

2024-12-21 11:47 - Ekonomi

Avrupa'da çocukları korumak için kısıtlayıcı politikalar ivme kazanıyor

2024-12-18 12:27 - Medya

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinde yeniden inşa için en az 5 milyar dolar gerektiğini söyledi

2024-12-19 21:28 - Dünya

İlgili Haberler

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump'ın uyguladığı gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aralıyor

11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Senegalli 'Plastik Adam'a göre Afrika, dünyanın çöp kutusu değil

12:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 5 yılda yüzde 58,1 arttı

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Yüzyılın duası -E. Komando Kd. Hava Albay Fevzi Yurtoğlu yazdı-

07:26 - En Son Yazılar

Bakan Yerlikaya: Unutulmasın ki bu çağrı ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir sabotajdır

05:58 - Siyaset

Trump yönetimi, Princeton Üniversitesine sağlanan çok sayıda araştırma fonunu durdurdu

05:53 - Dünya

Trump'ın politikalarını protesto eden Demokrat senatörün kürsüdeki konuşması 20 saati geçti

03:47 - Dünya

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Hatipoğlu'ndan Acun Ilıcalı'ya cevap

03:37 - Spor