Trouw Nutrition Türkiye Kanatlı Teknik Müdürü Gülsüm Koyuncu, mikotoksinler ile mücadelenin tarladan itibaren başlaması gerektiğini belirterek, "Günümüzde rapor edilen 500'ün üzerinde mikotoksin var. Mikotoksinlerle kontamine gıdaların ve yemlerin tüketilmesi sonucu insan ve hayvanlarda meydana gelen sağlık problemlerine 'mikotoksikozis' adı veriliyor. Mikotoksikozis problemleri, temel olarak akut veya kronik karakterde seyredebiliyor." ifadelerini kullandı.
Şirket açıklamasına göre, tarımsal mahsullerden gıda ürünlerine kadar pek çok yerden bulaşma ihtimali olan en önemli mikroorganizmalardan biri olan küfler, doğada yaygın olarak bulunup insan ve hayvan sağlığını tehdit ediyor.
Küflerin sekonder metabolitleri olan mikotoksinler ise uygun şartlar oluştuğunda hasat öncesinde, sırasında ve sonrasında üreme kabiliyeti gösteriyor. Sürdürülebilir gıda ve yem güvenliği için tarladan başlayan mikotoksin mücadelesinin taşıma, depolama, üretim prosesleri ve son tüketiciye ulaşıma kadar geçen tüm aşamaların yanı sıra küf mücadelesini de kapsaması kritik önem taşıyor.
Hızla artan dünya nüfusunun sürdürülebilir bir şekilde beslenmesi gıda güvenliği konusunu gündeme taşıyor. Bu durum, hayvan sağlığı ve yemlerinin de kaliteli ve güvenli olması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
Tarımsal mahsullerden gıda ürünlerine kadar pek çok yerden bulaşma ihtimali gösteren en önemli mikroorganizmalardan biri olan küflerin yanı sıra belirli küfler tarafından üretilen mikotoksinler ile mücadele edilmesi yem güvenliği, dolayısıyla sağlıklı gıda için büyük önem taşıyor. Mikotoksinlerle mücadele sayesinde hayvan sağlığı ve performansı da optimize ediliyor.
Kaynak: AA . dikGAZETE.com