?>

Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu bitti

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Koçin, "Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor". dedi.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

İSTANBUL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin, bu tarz sempozyumların gelenek haline gelmesini ümit ettiğini belirterek, "Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor, sağlıklı bir tarihin oluşabilmesi için bu belgelere, bu sempozyumlara ihtiyacımız vardır." dedi.

'Mehmed Reşad gölgede kalıyor' 'Osmanlı'yı anmak ancak iftihar vesilesi olabilir'

TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı (Milli Saraylar) tarafından, 2-4 Kasım tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" sona erdi.

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin, sempozyumla ilgili yaptığı açıklamada, geçen sene Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili sempozyum düzenlediklerini hatırlatarak, "TBMM bunu bir gelenek olarak sürdürecek diye ümit ediyorum. Meclis Başkanımız İsmail Kahraman Bey'in himayelerinde 2016'da Sultan Abdülhamid ile ilgili bir sempozyum yapıldı, bunun devamı olarak bu sene Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu düzenlendi." dedi.

Dünyanın pek çok ülkesinde bilim insanlarının katıldığı, keyifli geçen sempozyumlar olduğunu belirten Koçin, şöyle konuştu:

"Bu sempozyumların amacı, tarihimizi bilmek, öğrenmek, ondan dersler almak, tarihimizin saklı tuttuğu olayları genç ve ondan sonraki nesillere aktarmak. Çünkü tarihini bilmeyen insanların sağlıklı bir yürüyüş yapmaları mümkün değil. Sağlıklı, güvenli bir geleceğe yürüyeceksek mazimizi çok iyi bilmemiz gerekir. Son derece faydalı oldu çünkü hem katılımcılar hem gelen insanlar çok keyif aldıklarını ve yeni bilgiler edindiklerini söylüyorlar. Bizler de diğer insanların Türkiye ve Osmanlı tarihine nasıl baktıklarını görüyoruz. Osmanlının hakim olduğu haritada şu an 52 civarında devlet kurulmuş. Şimdi biz bunların çoğunu bilmiyoruz. Tarihçi, edebiyatçı, siyaset bilimci olarak bilsek de çocuklarımız bilmiyor. En azından bu tarz çalışmalarla gençlerimiz yeniden bir öz güven sahibi oluyorlar."

Koçin, Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili sempozyumun kitaplaştırılıp TBMM tarafından dağıtıldığını, tarih araştırmacıları için büyük kaynak oluşturduğunu vurgulayarak, Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu'nun tebliğlerinin de aynı şekilde kitaplaştırılacağını söyledi.

Sempozyumlarda sunulan tebliğlerin ciddi kaynaklar olduğunu vurgulayan Koçin, şunları kaydetti:

"Hakikaten Sultan Abdülhamid 33 yıl, Osmanlı'nın en sıkıntılı döneminde padişahlık yapmış ve Osmanlı'nın dağılmasını engellemiş bir padişah. O dönemle ilgili bilgilerimiz çok sağlıklı değil. Sultan 5. Mehmed Reşad dönemi çok sıkıntılı bir dönem. Osmanlı'nın dağılmaya yüz tuttuğu bir dönem, bu dönemle ilgili derli toplu bir kaynak arasak kolay bulamayabiliriz. Bu dönemle ilgili elimizdekiler çok dağınıktır. Nereden bakarsanız 9 yıl padişahlık yapmıştır Sultan Mehmed Reşad, bu çok önemli bir dönem. Bu dönemde Trablusgarp, Osmanlı'dan ayrılmış, Balkan Savaşları başlamıştır, Cihan Savaşı başlamıştır, bundan sonra da Osmanlı Devleti yıkılıp dağılmıştır. Bu sempozyumlarla o dönemi anlatan belgeler tespit edilmiş oluyor. Yeni nesillere aktarma şansı bulunuyor. İnanıyorum ki bu çalışmalar devam edecektir. Hatalarıyla, eksi ve artılarıyla tarih bizim tarihimizdir. Dolayısıyla bunun belgelerle ortaya konması gerekiyor, sağlıklı bir tarihin oluşabilmesi için bu belgelere, bu sempozyumlara ihtiyacımız vardır."

Muhabir: Emin İleri

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

“Egea Seni Piste Çağırıyor“ etkinliği Şanlıurfa’da gerçekleştirildi

2017-10-30 17:42 - Genel

Dikiş kursuyla Suriyeli kadınlara umut oluyor

2017-10-30 17:50 - Kültür Sanat

Geleneksel kilimler rengine 'nar hasadıyla' kavuştu

2017-10-29 15:02 - Çevre-Hayat

Gölyanı 'Uzungöl’e rakip olmaya hazırlanıyor

2017-11-01 21:22 - Gündem

9 teröristin etkisiz hale getirildiği çatışma anları kamerada

2017-11-03 18:02 - Asayiş

Sancak mantısı Türkiye pazarı için hazır

2017-11-01 15:23 - Genel

Ekim ayında PKK'ya ağır darbe

2017-11-01 17:15 - Genel

'Ambarköy' ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

2017-11-01 15:23 - Genel

Aziz Yıldırım'dan dördüncü yıldız mesajı

2017-10-29 16:02 - Spor

Bakan Kurtulmuş: Turizm politikalarımızı gözden geçireceğiz

2017-11-02 16:28 - Siyaset

İlgili Haberler

İlkokul öğrencileri 'Nilüfer'in Portakal Çocukları' isimli hikaye kitabı yazdı

10:47 - Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Meksika'da ilk kez 'Lale Festivali' düzenlendi

10:23 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatrolarının 'Dracula: Bir Dehşet Komedisi' oyunu yarın akşam prömiyer yapacak

20:51 - Kültür Sanat

200 yıllık saray halıları, usta ellerde yeniden hayat buluyor

17:17 - Kültür Sanat

Kırtasiye dükkanında kıl testereyle dekoratif ürünler yapıyor

13:43 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya