Gümüşhane'de bir asır öncesine kadar çok dinli yaşamın sürdürüldüğü, tarihi konak, cami ve kiliselerin bulunduğu Süleymaniye Mahallesi'nin turizmden daha fazla pay alabilmesi için 10 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirildi.
Sahip olduğu tarihi yapılar dolayısıyla 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Turizm Bölgesi" ilan edilen Süleymaniye Mahallesi, şehir merkezine 1,5 kilometre uzakta bulunuyor.
Osmanlı döneminde gümüş sikkelerin basıldığı darphaneye sahip olan mahallede, camilerin yanı sıra Ermeni ve Rumlara ait kiliseler yer alıyor. Medrese, hamam ve köprünün de bulunduğu mahallede, ahşap ve bölgeye ait taş kullanılarak inşa edilen çok sayıda konak, tarihin izlerini bugüne taşıyor.
Zaman içinde hasar gören yapılar arasında, sadece minaresi bulunan cami ile duvarlarının büyük bölümü yıkılan kilise de var. Bu yapıların, mevcut durumlarıyla koruma altına alınması planlanıyor.
Süleymaniye Mahallesi'ndeki bazı konaklar ile Sultan Süleyman Han Camisi restore edildi. Bölgedeki çeşitli konaklar ile hamamın restorasyonu ise devam ediyor.
Vali Okay Memiş, Süleymaniye Mahallesi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla cuma günleri, İl Özel İdaresince restore edilen konakta mesai yapıyor. Memiş ile görüşmek için şehir merkezindeki hizmet binasına gelen vatandaşların, ücretsiz servislerle Süleymaniye Mahallesi'ne ulaşımları sağlanıyor.
"Süleymaniye, 'hoşgörü vadisi' olarak nitelendirilebilir"100 YIL ÖNCESİNE KADAR...
Vali Memiş, Süleymaniye Mahallesi'nde tarihi dokunun hala canlılığını koruduğunu söyledi.
Süleymaniye'nin yaklaşık 100 yıl öncesine kadar çeşitli dinlere mensup insanların hoşgörü içinde yaşadığı bir yerleşim yeri olduğunu belirten Memiş, cami ve kiliseler arasında 30 metre bulunduğuna dikkati çekti.
Huzur içindeki bölge ahalisinin geçimlerini madencilikle sağladığını anlatan Memiş, adeta Mardin'de görülebilecek hoşgörü ikliminin oluşturduğu güzel bir ortamda hayatlarını sürdürdüklerini söyledi.
"Hoşgörü vadisi" olarak nitelendirilebilecek Süleymaniye'nin, Gümüşhanelilerin hatıralarında önemli yeri olduğuna işaret eden Memiş, "Tarihi Süleymaniye Mahallesi'ni, adeta Doğu Karadeniz'in Safranbolu'su haline getireceğiz. Buradaki yapılaşmanın tamamı, tarihi dokuya uygun olacak. Butik oteller, sosyal donatılar yapılacak. Cami ve kiliselerin restorasyon işleri devam ediyor. Burada ayrıca dağların arasında kayak turizmi için çok müsait bir bölgemiz var. Tesis kurarak, kayak turizmiyle birlikte burayı harmanlayacağız." dedi.
dikGAZETE.com