?>

Sular çekilince asırlık köy ortaya çıktı

Son yılların en kurak günlerini yaşayan Kahramanmaraş'ta, akarsu ve barajlardaki suların çekilmesiyle 25 yıl önce su altında kalarak boşatılmasına karar verilen köy kuraklık nedeniyle tekrar gün yüzüne çıktı.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Kahramanmaraş'ta, akarsu ve barajlardaki suların çekilmesiyle 25 yıl önce sular altında kalarak boşatılmasına karar verilen köyün kalıntıları tekrar gün yüzüne çıktı.

Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Avşar Mahallesi, 1991 yılında Ceyhan Nehri üzerine kurulan Sır Barajı havzasında kalınca o dönemde alınan kamulaştırma kararının ardından zorunlu olarak boşaltıldı. Bu süreçte mahallede yaşayanlar yakın bir mahalleye sevk edildi.

Yıllardır yaşadıkları köylerinden ayrılan vatandaşların ev ve arazileri baraj inşaatının tamamlanmasının ardından sular altında kaldı. Vatandaşlar, 25 yıl sonra köylerini yeniden görme şansı yakaladı.

Elektrik üretimi yapılan barajdaki suların çekilmesiyle kimi vatandaşlar çocukluğunun geçtiği toprakları görmenin heyecanını yaşadı.

"Çocukluğum o suyun altında kalan yerde geçti"

Avşar Mahallesinde 76 yaşındaki Durdu Mehmet Kabak, 1991 yılında kurulan baraj nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Baraj yapılacağı zaman devlet kendilerine eski yaşadıkları yere yakın bir yerde konutlar yaptığını ifade eden Kabak, "Buraya konut evine göçtük. Sular çekildiği zaman eski köyümü görüyorum. İki gün önce gittim, doğduğum yerlere baktım. Çok güzel anılarım vardı." diye konuştu.

74 yaşındaki Mehmet Karadöl de çocukluğunun geçti yerleri suların çekilmesiyle yeniden ortaya çıktığını anlattı.

Kuraklık sayesinde köylerini yeniden görmüş olduklarını belirten Karadöl, "Benim çocukluğum o suyun altında kalan yerde geçti. Baraj gelince devletimiz buraya konut evleri yaptı. Kimisi şehre göçtü kimisi burada kaldı. Kerpiçten yapılan yerler kayboldu ama beton yapılar kaldı." dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kolombiya'da hükümet hızlı hareket etmek istiyor

2016-10-05 17:17 - Dünya

Yıldızların dansı göz kamaştırdı

2016-10-08 13:52 - Çevre-Hayat

'22 Ekim günü G.Saray tarihi açısından hayati öneme sahip'

2016-10-08 19:17 - Gündem

'YPG varsa bizim yer almamız söz konusu değil dedik'

2016-10-04 23:17 - Gündem

Unutulmaya yüz tutan bakırcılık yeni çıraklarla canlanıyor

2016-10-04 16:52 - Gündem

Atılım Üniversitesi yükselişte

2016-10-04 15:32 - Eğitim

Yassıtepe’de 5 bin yıllık 'Misket üzümü' çekirdekleri bulundu

2016-10-09 18:26 - Teknoloji

Clinton 'vergi' konusunda Trump'a yüklendi

2016-10-04 02:47 - Dünya

Avrupa Konseyinden İngiltere ve Ermenistan'a uyarı

2016-10-04 17:08 - Dünya

Sular çekilince asırlık köy ortaya çıktı

2016-10-10 16:08 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Sanayi sitesinin ‘Bob Ross’u atölyesini sanat galerisine dönüştürdü

12:07 - Kültür Sanat

TRT ortak yapımı 'Karayazı' kısa filminin çekimleri tamamlandı

21:20 - Kültür Sanat

'Bir Ömrün Sonbaharı' filminin galası yapıldı

00:05 - Kültür Sanat

Asrın felaketinde madencilerin kahramanlıklarının anlatıldığı 'K-Ömür' belgeselinin gösterimi yapıldı

22:14 - Kültür Sanat

Hadrianopolis Antik Kenti ören yeri ilan edildi

18:45 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem

Bursa-İstanbul deniz otobüsü ile Çanakkale'de feribot seferlerinin bazıları iptal edildi

14:32 - Çevre & Seyahat

Karacabey Ovası'nın verimi Gölecik Barajı ile artacak

14:28 - Ekonomi

Kalyon PV "karbon nötr panel" üreticisi olmaya hazırlanıyor

14:23 - Ekonomi