Sudanlılara göre dış müdahaleler ülkedeki çatışmaların sona ermesini engelliyor

Sudanlı uzmanlar, dış müdahaleler nedeniyle ülkedeki çatışmaların sürdüğünü ve çözüm arayışlarının sonuçlanamadığını dile getirdi.

Dünya - 2 hafta önce

İstanbul

İstanbul Ticaret Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Sudan'daki Çatışmalar ve Çözüm Arayışları" başlıklı panele konuşmacı olarak eski Sudan Enformasyon Bakanı Sanaa Hamad Alawad, askeri, siyasi ve strateji uzmanı Amir Hasan Abbas ile hukukçu Dr. Yasir Yusuf İbrahim katıldı.

Dış müdahalelerin Sudan'daki çatışmaları körüklediğini söyleyen Alawad, "Sudan'da çatışmaları başlatanlar sonuca birkaç saat içinde ulaşmayı planlıyordu ancak ülkedeki çatışmalar 500 günü geçti." dedi.

Alawad, ülkesinde çatışmalar ve insani krizin devam ettiğine dikkati çekerek, Sudan'ın gündeme getirilmesinin ve çözüm arayışlarının önemli olduğunu dile getirdi.

Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Sudan'da her şeyi kontrol etmeye çalıştığını ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere dış güçlerin HDK'ye destek verdiğini belirten Alawad, savaşın iç ve dış müdahalelerden dolayı sona ermediğini ifade etti.

Alawad, "Sudan'da savaşın iki taraf arasında sürdüğü düşüncesi yanlış. Sudan ordusu, dış güçlerden destek alan silahlı kişilerle mücadele etmektedir." diye konuştu.

Sudan'da yaşananların Gazze'dekilerle aynı olduğunun altını çizen Alawad, "Okullar ve hastaneler yıkıldı, yüz binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Sudan, en büyük krizlerinden birini yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alawad, Güney Sudan'ın 2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmeden önce Afrika'nın en büyük sekizinci ekonomisine sahip olduğunu ve güçlü askeri kaynaklara sahip bulunduğunu söyledi.

Sudan'ın ulusal güvenliğine müdahale

Askeri, siyasi ve strateji uzmanı Amir Hasan Abbas da Sudan'da yaşananların merkezi hükümete karşı bir ayaklanma olduğunu ifade etti.

HDK'nin merkezi hükümet tarafından oluşturulduğunu ve zamanla resmi hal aldıklarını anlatan Abbas, "Bugün Sudan'daki çatışmalar, yerli silahlı kuvvetlerin dış ülkelerin desteğiyle Sudan ordusuna karşı ayaklanmasıyla başlamıştır ve yerli olmaktan çıkmıştır. Sudan ordusu, bu gruplara karşı mücadele etmektedir." dedi.

Abbas, HDK ve destekçilerinin Sudan'ın ulusal güvenliğine müdahale etme ve iktidarı alma girişiminde bulunduğunu ancak başarılı olamadıkları için savaşın sürdüğünü belirtti.

HDK üyelerinin çatışmaların başlangıcında 120 bin kişiye yakın olduğunu ancak çevre ülkelerden gelenlerle bu sayının 250 bine ulaştığını kaydeden Abbas, savaşın kritik bir dönemde olduğunu ve Sudan ordusunun başarılar elde ettiğini söyledi.

Hukukçu Dr. Yasir Yusuf İbrahim de "Sudan'daki çatışmaların nasıl sona ereceğini konuşmak için iç savaşın nasıl başladığını konuşmak gerekir. Bugün meşru ordu ile silahlı bir grup arasında çatışma yaşanıyor. Birçok ülke bu milisleri destekliyor ve uzak coğrafyalardan yabancı savaşçılar, Sudan ordusuna karşı savaşıyor." şeklinde konuştu.

İbrahim, tarafların ahlaki duruşunun, hakimiyet alanlarının ve askeri güçlerinin savaşı kazanmada önemli etmenler olduğunu söyleyerek Sudan ordusunun askeri açıdan güçlü olduğunu ifade etti.

Halkın Sudan ordusunu desteklemesiyle askerlerin yeniden hakimiyet alanını güçlendirdiğini kaydeden İbrahim, ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin orduya destek vermemesi nedeniyle savaşın uzadığını dile getirdi.

Sudan'daki iç savaş

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile HDK arasındaki güç mücadelesi 500 gündür devam ediyor.

Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, fon toplamak için görüşmelerde bulunuyor

2024-08-28 23:18 - Medya

ABD'de başkanlık yarışından çekilen bağımsız aday Kennedy, Trump'a destek verecek

2024-08-23 23:17 - Dünya

ABD'li bağımsız aday Kennedy: Biden, 2022'de Ukrayna ile Rusya arasında barış anlaşmasını

2024-08-24 01:23 - Dünya

TFF'de başkan vekilleri belli oldu

2024-08-23 00:28 - Spor

Muş'ta Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü etkinlikleri başladı

2024-08-24 20:37 - Çevre-Hayat

Ege ovalarında Sultani çekirdeksiz üzümün hasadı da kurutma mesaisi de erken başladı

2024-08-28 17:17 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması'nın finalleri başladı

2024-08-26 20:38 - Teknoloji

Türkiye'den Bangladeş'teki sel felaketinde hayatını kaybedenler için taziye mesajı

2024-08-27 08:52 - Gündem

Şişecam sürdürülebilir geleceğe yatırım yapıyor

2024-08-27 13:07 - Ekonomi

Yenibosna metrobüs durağı üst geçit çalışmaları dolayısıyla D-100 kara yolu trafiğe kapatılacak

2024-08-26 15:03 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Hollanda, göçmen sorunuyla mücadelede olağanüstü hal ilan etmeye hazırlanıyor

08:12 - Dünya

İsrail saldırısı altındaki Gazze'de Filistinli gruplar arasında 'üçlü toplantı' yapıldı

02:07 - Dünya

Biden: "Bu savaştan Putin galip çıkmayacak, Ukrayna galip çıkacak"

01:52 - Dünya

Filistin, İspanya'daki "Filistin" toplantısında kabul edilen bildiriden memnun

00:08 - Dünya

İsveç'te Müslümanlara hakaret içeren Meclis Adalet Komite Başkanı'na soruşturma

23:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Çin ekonomisinde iç talepteki zayıflığın olumsuz etkisi sürüyor

10:22 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı adım

09:57 - Ekonomi

Hatayspor, Süper Lig'de yarın Alanyaspor'a konuk olacak

09:52 - Spor

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı

09:48 - Ekonomi

'Siberağ-6' operasyonlarında yakalanan 58 zanlıdan 19’u tutuklandı

09:46 - Asayiş