?>

Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin tacizlerinin ve sınır ihlallerinin son bulmasını istiyor

Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin iki ülke arasında tartışmalı Faşaka bölgesinde, özellikle hasat mevsiminde yağma, adam kaçırma ve öldürme gibi ihlallerde bulunduğunu belirtiyor.

Dünya - 4 yıl önce

Hartum

Sudanlı çiftçiler, "Şifta milisleri" adını kullanan Etiyopya güçlerinin sınırın bazı bölgelerindeki tacizleri ve ihlallerinin sona ermesini istiyor.

Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin iki ülke arasında tartışmalı Faşaka bölgesinde, 20 yıldan uzun süredir, özellikle hasat mevsiminde yağma, adam kaçırma ve öldürme gibi ihlallerde bulunduğunu belirtiyor.

Ülkenin doğusundaki Faşaka bölgesinin Gallabat kentinde yaşayan çiftçilerden 55 yaşındaki Ahmed Adem Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki çiftçilerin Etiyopyalı milislerce fidye amacıyla kaçırılmasından endişe ve rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Muhammed, "20 yılı aşkındır topraklarımızda tarım yapıyorlar. Bizler çiftçilik yaparken Etiyopyalı milisler topraklarımızı gasbedip mülklerimize el koydular. Zaman zaman bazı vatandaşlarımızı da öldürüyorlar." dedi.

Taciz ve ihlallerin son bulmasını istediklerini dile getiren Muhammed, "Bizler Etiyopyalıların işlerine karışmadık. Onlar bizim komşumuz ancak bize saldırılar düzenleniyor, insanlarımız fidye karşılığında kaçırılıyor, topraklarımız gasbediliyor. Tacizler ve saldırılarla Sudanlı çiftçileri bölgeden uzaklaştırmayı hedefliyorlar. Sınır bölgesinde daha fazla güvenlik gücü ve askeri merkez istiyoruz." diye konuştu.

98 yaşındaki Sudanlı çiftçi Bahauddin Cibril, Etiyopya sınır hattındaki Şengal, Bendali, Hor Gana, Taya, Basanka, Rimeyle ve Haskenit bölgelerinde adam kaçırma olaylarının daha fazla yaşandığını ifade etti.

Etiyopyalılarla yıllardır sorunsuz yaşadıklarını belirten Cibril, "Etiyopyalıların bu bölgelerde çalışmalarına iş yapmalarına her zaman izin verdik. Şimdi hakkımızı isteyince neden bize sorun çıkarıyorlar? 1971'den beri buradayız. Etiyopyalılar ve Sudanlılar arasındaki ilişkiler güzeldi. 3 Etiyopyalı ile evlendim ve onlardan 5 kız 2 oğlum var. Ortam hiçbir zaman şu an olduğu gibi gerginleşmemişti. Bu topraklar bizim hakkımız." ifadesini kullandı.

Gallabat sınır bölgesindeki Direniş Komiteleri Başkanı Ahmed Muhammed Ali de son zamanlarda büyükbaş hayvan hırsızlığında artış yaşandığını söyledi.

Ali, "Bunu bir Sudanlı yapmaz. Hayvanlarımızı çalıp telef ediyorlar ama biz onları komşumuz olarak görüyoruz. Etiyopyalı milisler topraklarımızdan çıkarsa sorun kendiliğinden çözülür." diye konuştu.

Şifta milisleri

Sudanlı çiftçiler yıllar önce özellikle hasat mevsiminde çiftçileri taciz eden Şifta adı verilen çetelerin zamanla düzenli ve silahlı milis gücüne dönüştüğünü ifade ediyor.

Bölge sakinleri hasat mevsimi dışında da milislerin yağma, adam kaçırma, silahlı saldırı gibi faaliyetlerle köylüleri bölgeden uzaklaştırmayı amaçladığını savunuyor.

Sudan basınına göre Kasım 2020'den bu yana 6 Sudanlı çiftçi fidye için kaçırıldı.

Etiyopyalı milisler, 2015'te de 20 Sudanlıyı fidye karşılığında kaçırmıştı. Rehin alınan köylüler daha sonra serbest bırakılmıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Şifta milislerinin 12 Ocak'ta Kurayşa bölgesindeki tarımla uğraşan Sudanlı köylülere saldırısında 5 kadın ve bir çocuğun hayatını kaybettiğini, 2 kadının ise kaybolduğunu açıklamıştı.

Sınır hattında yaşayan onlarca Sudanlı, 3 çiftçinin Etiyopyalı milislerce kaçırılmasını protesto etmek için 31 Ocak'ta Gallabat sınır kapısını kapatmıştı.

Sudan, Etiyopya hükümetini milis gruplara destek vermekle suçlarken, komşu ülke iddiaları reddediyor.

İki ülke birbirini işgalle suçluyor

Sudan ile Etiyopya arasında yıllardır "sınır ihlali" iddiaları nedeniyle süren gerginlik, iki ülkenin son aylarda sınır hattındaki Faşaka bölgesi ve çevresine askeri yığınak yapmasıyla daha da arttı.

Hartum, yaklaşık 20 yıldır "Etiyopyalı milisler tarafından kontrol edilen ve uluslararası anlaşmalarda yazılı" Sudan topraklarını 29 Aralık 2020'de geri aldığını açıklamıştı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, 13 Şubat'ta Sudan ordusunun kontrol sağladığı bölgelerden çekilmesi şartıyla sınır anlaşmazlığı sorununun çözümüne dair ara buluculuğu kabul etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, 14 Şubat'ta Etiyopya güçlerinin topraklarına yaptığı "saldırıyı", "Hartum'un egemenliğinin doğrudan ihlali" olarak nitelemişti.

Etiyopya ise sınırdaki topraklarını işgal ettiğini ileri sürdüğü Sudan'dan askerlerini çekmesini talep etmişti.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Müftü, 16 Şubat’ta Ankara'ya yaptığı ziyarette, Sudan ile savaş istemediklerini belirterek Türkiye'nin mevcut sınır anlaşmazlığını çözmek için Sudan ile ara buluculuk yapması halinde ülkesinin minnettar olacağını ifade etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Somali'de patlama

2021-02-23 15:36 - Dünya

Fatih Terim: Zor bir fikstürden çıkarak arka arkaya 8. maçı kazanmak önemli başarı

2021-02-28 02:12 - Gündem

28 Şubat sürecinde okuldan atılan Yıldızhan: 'Ülkeme faydalı olabilecek bir insandım. Bunun için çok çabaladım'

2021-02-23 15:59 - Çevre-Hayat

n11.com’un yeni CEO'su Yu-Shik Kim oldu

2021-03-01 15:04 - Yerel haber-Şirket Haber

Hamas, Filistin siyasi sisteminde değişim yapmak istediğini açıkladı

2021-02-24 09:26 - Dünya

Özbekistan'ın 5 ülkeye tanıdığı 10 günlük vizesiz seyahat hakkı yürürlüğe girdi

2021-03-01 16:45 - Dünya

Doğu Çin Denizi'ndeki adaları 'iç bölgesi' gösteren Çin'e Japonya'dan tepki

2021-03-02 10:31 - Dünya

ABD Başkanı Biden: ABD, Rusya'nın Kırım'ı sözde ilhakını asla tanımayacak

2021-02-27 02:24 - Gündem

Beyaz Saray Sözcüsü Kaşıkçı cinayetinde MBS'ye yaptırım getirmemelerini savundu

2021-02-28 23:46 - Dünya

CHP 'havza modeli' ile oylarını artırmayı hedefliyor

2021-02-26 16:37 - Gündem

İlgili Haberler

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya