?>

Sudan Halk Kongresi Partisi'nden Muhammed Dahlan'a suçlama

Sudan Halk Kongresi Partisi, Muhammed Dahlan'ı, Sudan'ı parçalamak için İsrail ile iş birliği yapmakla suçladı.

Dünya - 5 yıl önce

Hartum

Sudan Halk Kongresi Partisi, Filistin'deki Fetih Hareketi'nden ihraç edilen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen'deki siyasi suikastlarının planlayıcısı olduğu öne sürülen Muhammed Dahlan'ı, Sudan'ı parçalamak için İsrail ile iş birliği yapmakla suçladı.

Partinin genel sekreteri Beşir Adem, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dahlan'ın, Darfur bölgesi ile ülkenin doğusunu Sudan'dan ayırmak için İsrail ile iş birliği yaptığını iddia etti.

Adem, "Sudan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi, Siyonistlerin ülkeyi parçalama amaçlarına hizmet ediyor. Darfur ve Kızıldeniz'i gasbetmek için doğuyu koparmak istiyorlar. İsrail de BAE'nin çıkarları için Muhammed Dahlan'a destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Adem, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'a İsrail ile ilişkilerini kesmesi çağrısında bulunarak, "İç işlerimizi iyi idare edebilirsek ABD yaptırımlarını kaldırmada kimseye ihtiyaç duymayız. Eğer Sudan iyi yönetilirse altından yıllık 10 milyar dolar gelir kazanacak. BAE, Sudan'dan kaçırdığı altınları Dubai'de pazarlıyor." diye konuştu.

Adem, ülkesinin Güney Sudan'da silahlı hareketlerle yürüttüğü müzakerelerin Sudan'ın bölünmesine yol açacağı uyarısında bulundu.

Burhan-Netanyahu görüşmesi tartışmalara neden oldu

Orgeneral Burhan, 3 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Uganda'da bir araya gelmiş, İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin davetiyle gerçekleştiği duyurulmuştu.

Netanyahu da Twitter'dan, "İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık." paylaşımında bulunmuştu.

İsrail, 1967'de Filistin topraklarının işgaline tepki olarak ilişkilerini kesen Afrika ve Körfez ülkeleriyle arasını yeniden düzeltmek istiyor.

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve "İsrail ile barışa hayır, İsrail'in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail ile müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 'hayır'ın başkenti" olarak da biliniyor.

Dahlan'a yönelik suçlamalar

Amerika'nın "BuzzFeed News" internet sitesi Ekim 2018'de Yemen'de BAE öncülüğünde Dahlan aracılığıyla gerçekleştirilen gizemli suçlar ve suikast girişimleriyle ilgili bir dosya habere yer vermişti.

Haberde, Yemen'de Islah Partisi'ne yakın siyasi ve dini şahsiyetlere suikast düzenlemek amacıyla BAE'nin, Amerikan Özel Kuvvetlerinin eski askeri personelinden oluşan "Spear Operations Group" isimli Amerikan özel güvenlik şirketiyle sözleşme yapmak için Dahlan'a ara buluculuk rolünü verdiği vurgulanmıştı.

Haberde ayrıca, BAE tarafından Yemen'de suikast düzenlemek için tutulan paralı askerlerin eski komutanı Macar asıllı İsrailli Abraham Golan'ın, "Yemen'de hedeflenen suikast programı Dahlan aracılığıyla BAE tarafından teklif edildi." ifadelerine de yer verilmişti.

Hakkındaki "Filistin lideri Yasir Arafat'ı öldürdüğü ve görevi süresince zimmetine geçirdiği paralarla bir servet elde ettiği" iddiaları nedeniyle Dahlan, 2011'de Batı Şeria'yı terk ederek BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye yerleşmişti.

Dahlan daha sonra Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın danışmanlığı görevine getirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İdlib'deki saldırıların bedelini çok ama çok ağır ödeyecekler

2020-02-11 19:21 - Siyaset

'Hollywood Çarıkçısı' yeni filmler için mesaide

2020-02-13 16:27 - Çevre-Hayat

Hamamcıoğlu:Bilinmeden yapıldığına inandığımız bu yanlıştan vazgeçilsin

2020-02-12 19:17 - Spor

Hindistan'da Vatandaşlık Yasası protestoları sürüyor

2020-02-16 23:47 - Gündem

Kendisini hatırlamasa da 70 yıllık eşine ilk günkü kadar aşık

2020-02-14 17:07 - Çevre-Hayat

Koç Holding'ten 4,4 milyar TL net kar

2020-02-13 23:18 - Genel

Kaçak ava giderken 'avlandılar', hem ceza hem tazminat ödediler

2020-02-12 14:37 - Gündem

Gürcistan'da el konulan papağanı 'Paşa'sına 162 gün sonra kavuştu

2020-02-12 15:02 - Çevre-Hayat

Türk Kızılay'dan İdlib'deki çatışmalardan kaçanlara yardım eli

2020-02-16 17:22 - Gündem

ABD'den Huawei'e iki yeni suçlama

2020-02-14 03:37 - Dünya

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor