?>

Sudan’da nihai barış anlaşması için hazırlıklar tamam

Sudan hükümeti ile Devrimci Cephesi arasında 31 Ağustos’ta parafelenen barış anlaşmasında nihai imzalar 3 Ekim’de atılacak.

Dünya - 4 yıl önce

Hartum

Güney Sudan Arabuluculuk Komitesi, Sudan hükümeti ile silahlı hareketler arasında imzalanacak barış anlaşması için tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

Güney Sudan Arabuluculuk Komitesi Başkanı ve Güney Sudan Devlet Başkanı Danışmanı Tut Gulwak, düzenlediği basın toplantısında, "3 Ekim’deki nihai barış anlaşması imza törenine bölge ve Arap dünyasından liderler, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler’den temsilciler katılacak." dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de törende video konferans yöntemiyle konuşma yapmasının beklendiğini belirten Gulwak, barış anlaşmasına yanaşmayan gruplardan Abdulvahid Nur’u anlaşma sonrasında da sürece katma çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Bu arada nihai barış anlaşması imza törenine hazırlık olarak, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu başkanlığında bir heyet bugün Cuba’ya ulaştı.

Cuba müzakereleri


Cuba müzakereleri, batıdaki Darfur bölgesi, güneydeki Güney Kurdufan ve güneydoğudaki Mavi Nil eyaletleri ile ülkenin doğu, kuzey ve orta kesimlerindeki barış görüşmelerine odaklanıyor.


Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının devrildiği 11 Nisan 2019'daki darbenin ardından Sudan yönetimi ile silahlı hareketler arasında uzlaşı sağlanması amacıyla ara buluculuk girişimi başlatmıştı.

Darfur’un batısından Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM), Sudan Kurtuluş Ordusu (SLA) ile güneydeki Güney Kurdufan ve Mavi Nil’den Malik Akkar liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N), 31 Ağustos'ta parafelenen barış anlaşmasının tarafları arasında bulunuyor.

Abdulvahid Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi (SLM/AM) ile Güney Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerinde 2011’den bu yana hükümet güçleriyle çatışan SPLM-N örgütünün Güney Kurdufan lideri Abdulaziz el-Hılu anlaşmaya yanaşmamıştı.

Hükümet güçleriyle 2003'ten beri çatışan Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi, geçen yıl askeri darbeyle görevine son verilen eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yönetimi ile müzakereyi reddettiği gibi, geçiş hükümetinin şu ana kadarki doğrudan ya da dolaylı tüm çağrılarını da geri çevirdi.

Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dakalu’yu protesto ettiği için ağustos ayında müzakerelerden çekilen Hılu da Mavi Nil ve Güney Kurdufan için bağımsızlık referandumu yapılması ve ülkede laik bir devlet kurulmasını istiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kaşıkçı cinayeti 2'nci yılı geride bıraktı

2020-10-01 14:46 - Dünya

Büyükelçi Kılıç'tan Wall Street Journal'a Doğu Akdeniz yanıtı

2020-09-26 04:41 - Dünya

Rus muhalif Navalnıy zehirlenmesinin arkasında Putin'in olduğunu iddia etti

2020-10-01 16:11 - Dünya

'Deneyap, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek önemli projelerden biri'

2020-09-29 17:56 - Spor

İstanbul'da Doğu Türkistanlılardan Çin işgaline tepki

2020-10-01 16:46 - Çevre-Hayat

Rus askeri uzman Şulıgin: Türk uçağının Ermenistan uçağını düşürdüğü iddiaları çirkin yalan!.

2020-09-30 07:24 - Özel Haber

Azerbaycan'ın Ermeni askeri mevzilerini yerle bir etmesi kamerada

2020-09-27 18:41 - Özel Haber

Kasımpaşa Florent Hadergjonaj'ı transfer etti

2020-09-25 20:31 - Spor

İsrail’de Netanyahu karşıtı gösteriler tüm hızıyla sürüyor

2020-09-27 01:01 - Dünya

Gaziantep FK'nin maçlarında uzatma dakikaları gollü geçiyor

2020-09-28 14:51 - Spor

İlgili Haberler

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem