?>

Sudan'da İsrail ile normalleşme ve dini konulardaki reformlar protesto edildi

Sudan’da yüzlerce kişi, İsrail ile normalleşme görüşmeleri ve "kişisel özgürlük kısıtlamalarını kaldırma" adıyla çıkarılan yeni yasalara tepki amacıyla başkent Hartum’da gösteri düzenledi.

Dünya - 4 yıl önce

Hartum

Sudan’da, islami hareketlerin ve partilerin çağrısıyla başkent Hartum’un Ciref bölgesindeki Muhammed Abdulkerim Camisi önünde cuma namazı sonrası toplanan ve "Allah’ın dini ve İslam’ın hükümleri kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, "Allah’ın kanunları değiştirilemez", "İslam ümmetin anayasasıdır", "Bu halk, Müslüman bir halktır" şeklinde sloganlar attı.

Eylemciler, geçici hükümetin başbakanı Abdullah Hamduk ile Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ı da protesto etti.

Hükümetin bazı reformlarının İslam'ın esaslarına ters düştüğünü savunan ve İsrail-Sudan normalleşmesi aleyhinde de sloganlar atan gruba polis, 60. Cadde'ye ulaştığında göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Polisin müdahalesinin ardından eylemciler ara sokaklara dağıldı.

Dini konulardaki reformlar 8 haftadır protesto ediliyor

Eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in darbeyle görevine son verilmesinin ardından kurulan, her geçen gün reform ve ılımlılaşma yolunda yeni adımlar atan geçiş hükümeti, 9 Temmuz’da insan hakları, kadın ve dini konularda yeni düzenlemelere gitmişti.

Buna göre, gayrimüslimlerin artık alkollü içki içmelerine izin verilecek. Kadın sünnetinin yasaklandığı ülkede, din değiştirenlere yönelik idama varan cezalar da kaldırıldı.

Kadınlar artık çocuklarıyla seyahat ederken eşlerinin ya da eski eşlerinin iznine ihtiyaç duymayacak.

Tekfirciliğin de yasaklandığı Sudan’da bir kişiyi kafir olmakla itham edene 10 yıl hapis cezası verilebilecek.

Ayrıca yasayla zinanın tanımında da bazı değişikliklere gidildi.

Sudan Halk Kongresi Partisi, gayrimüslimlere alkol serbestliği ve zina tanımında yapılan değişikliğe şiddetle karşı çıkarken, Kanun Devleti ve Kalkınma Partisi de geçici hükümeti devirmekle tehdit etmiş, asker ve polise hükümetin emirlerini dinlememe çağrısı yapmıştı.

İslami grupların çağrısıyla 8 haftadır cuma günleri reform ve hükümet karşıtı eylemler düzenleniyor.

Sudan'da, 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtı protestolara dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Darbenin ardından halk isyanını organize eden muhalif grupların iktidara getirdiği hükümet ile yönetime el koyan askerler, 39 ay ülkeyi birlikte yönetecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Yaklaşık 100 Rus bankası kapanacak"

2020-09-23 07:42 - Özel Haber

Zeki Müren vefatının 24. yılında kabri başında anıldı

2020-09-24 16:56 - Kültür Sanat

Kasımpaşa Florent Hadergjonaj'ı transfer etti

2020-09-25 20:31 - Spor

Beyaz Saray: Başkan Trump, özgür ve adil bir seçimin sonucunu kabul edecektir

2020-09-25 00:41 - Dünya

İstanbul'da HES kodu uygulaması başladı

2020-09-23 16:12 - Teknoloji

Beşiktaş Avrupa'ya tutunamadı

2020-09-25 02:41 - Genel

KWORKS Kovid-19 Ekspres Platformu demo günü gerçekleştirildi

2020-09-23 19:00 - Genel

Trabzon 55 ülkeye fındık ihraç etti

2020-09-22 14:31 - Gündem

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın hastanedeki tedavisi sürüyor

2020-09-20 17:51 - Gündem

Prefabrik modüler yapıların pazar payı artıyor

2020-09-23 14:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor