?>

Sudan'da 15 binden fazla silah toplandı

Sudan ordusunun Darfur ile Kordofan eyaletlerinde iki ay içerisinde halkın elindeki 15 binden fazla silahı teslim aldığı, 500'den fazla arazi aracına el koyduğu bildirildi.

Dünya - 7 yıl önce

HARTUM Sudan ordusunun Darfur ile Kordofan eyaletlerinde iki ay içerisinde halkın elindeki 15 binden fazla silahı teslim aldığı, 500'den fazla arazi aracına el koyduğu bildirildi.

Başkent Hartum'da düzenlenen "Yasadışı silahların tehlikeleri" başlıklı sempozyumda konuşan ordu sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Halife eş-Şami, "İki ay önce başlatılan silahların gönüllü olarak teslim edilmesi kampanyası kapsamında Darfur ile Kordofan eyaletlerinde 15 binden fazla silah toplandı, 500'den fazla arazi aracına el konuldu." dedi.

Silahların toplanabilmesi için keşif uçaklarının, hızlı müdahale ekipleri ve 9 bin 400 güvenlik gücünün hazırlandığını ifade eden Şami, silah kaçakçılığını kontrol etmek için komşu ülkelerle aralarındaki 64 sınır kapısına radarlar yerleştirildiğini söyledi.

Şami silahları toplama operasyonlarında Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerindeki bazı isyancı grupların yanı sıra Libya ve Güney Sudan'da savaşan silahlı hareketlerin kendilerine sıkıntı çıkarttığını belirtti.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, nisan ayında, ruhsatsız silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış, hükümet de kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Resmi makamlar, 6 Ağustos'ta halka ellerindeki silah ve cephaneleri en yakın karakola ya da askeri karargaha teslim etme çağırısında bulunmuş, Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf da "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Muhabir: Safiye Karabacak

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel Cuma mesajları... (6 Ekim 2017 cuma mesajları)

2017-10-06 11:17 - Gündem

Huzurevinden hayata gülümsediler

2017-10-05 13:57 - Çevre-Hayat

4 aylık hamile sağlık çalışanına hastanede saldırı

2017-10-01 14:22 - Asayiş

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye silah eleştirisi

2017-10-04 14:27 - Gündem

Almanya 'Jamaika koalisyonu' için görüşmelere hazırlanıyor

2017-10-01 16:26 - Genel

Aamir Khan İstanbul’da yaşayan Hintlilerle buluştu

2017-10-06 22:57 - Magazin

'Türk tarihi ve kültürüyle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak isterim'

2017-10-07 19:52 - Kültür Sanat

ABD Kongresinde Arakan oturumu

2017-10-06 00:07 - Dünya

AP, Kırım Tatarlarına yönelik zulmü kınadı

2017-10-05 17:52 - Dünya

Öldürülen gencin organları 5 kişiye umut oldu

2017-10-03 18:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin yeni bir müzakere turu başladı

23:03 - Dünya

Trump, Zelenskiy'yi yeniden Beyaz Saray'a davet edeceğini açıkladı

22:57 - Dünya

AB, savunmada yeni yol haritası "Beyaz Bülten"in hazırlıklarını tamamladı

22:53 - Dünya

Irak'ta 4,8 büyüklüğünde deprem

22:22 - Dünya

Ukrayna, ABD'nin "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmeye hazır olduğunu açıkl

22:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin yeni bir müzakere turu başladı

23:03 - Dünya

Trump, Zelenskiy'yi yeniden Beyaz Saray'a davet edeceğini açıkladı

22:57 - Dünya

AB, savunmada yeni yol haritası "Beyaz Bülten"in hazırlıklarını tamamladı

22:53 - Dünya

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi