?>

Su altında kalan mahallesinin üzerinde balık avlıyor

Kayseri'de yaşayan Mustafa Taşhan, 21 yıl önce inşa edilen Yamula Barajı'nın suları altında kalan Kuşçu Mahallesi'nin üzerinde şimdilerde balık avlayarak geçimini sağlıyor.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Kayseri

Kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kocasinan ilçesi Kuşçu Mahallesi, 2003'te Kızılırmak Nehri üzerinde Yamula Barajı'nın inşa edilmesiyle su altında kaldı.

Beldenin su altında kalmasıyla bazı sakinler kent merkezine göç ederken bir kısmı da göle yaklaşık bir kilometre mesafede kurulan yeni yerleşim alanında yaşamını sürdürmeye başladı.

Baraj inşa edilmeden önce soğan, patates, domates, üzüm ve patlıcan gibi ürünler ekerek geçimini sağlayan mahalle sakinlerinden olan ve büyüdüğü toprakları terk etmeyen 60 yaşındaki Mustafa Taşhan, artık geçimini baraj gölünde tuttuğu balıkla sağlıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla baraj gölüne açılan Taşhan, kuraklığın etkisiyle ortaya çıkan eski mahallesindeki yapıların yanından tekneyle geçerek ağlarını suya atıyor.

Ağına takıan balıkları toplamak için ertesi gün erken saatlerde teknesiyle yeniden göle açılan Taşhan, yakaladığı balıkları Yamula Su Ürünleri Kooperatifine satıyor.

Taşhan, AA muhabirine, 21 yıl önce bağ ve bahçelerinin baraj yapılmasıyla su altında kaldığını, köy nüfusunun yarısının şehre diğer yarısının da yeni yerleşim birimine göç ettiğini anlattı.

Çocukluğu ve gençliğinin Kuşçu Mahallesi'nde geçtiğini dile getiren Taşhan, eski mahallesinde hatıralarının olduğunu söyledi.

Soy ismini verdiği teknesiyle her sabah heyecanla göle açıldığını ifade eden Taşhan, şunları kaydetti:

"Kuşçu önceden çok güzeldi. Çocukluğumuz buralarda geçti, buralarda büyüdüm. Çocukluğumda oltayla balık tutardım. Baraj su tutunca tekne aldım, balıkçılığa başladım. Şu an bulunduğum yerde benim köyüm vardı, bahçelerim vardı, onun üzerinde balıkçılık yapıyorum, o da beni üzüyor. Bu yaştan sonra yapacak bir şey de yok, ekmek kapımız. Mecbur devam ettiriyoruz. Ekmek parası kazanmak için çocukluğumun geçtiği yerde, hatıralarımın üzerinde şu an ağ atıyorum. Her gün balık avlamaya çıkmak zorundayım. Zaten balık tuttuğumuz sadece 3 ay. Tek başıma günde 1500-2000 metre ağ atıyorum."

Taşhan, geçmişi özlemle yad ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, muhalefet ve STK'leri anayasal düzene karşı çıkmakla suçladı

2024-10-28 13:28 - Dünya

Milli kick boksçu Asuman, şampiyonalardaki talihsizliğini yenmek istiyor

2024-11-02 13:52 - Spor

Fenerbahçe, Trabzonspor maçının kamp kadrosunu açıkladı

2024-11-02 18:03 - Spor

Sberbank’ın net karı yılın ilk 9 ayında yüzde 6,8 arttı

2024-10-31 10:58 - Ekonomi

Hatay Dikmece'deki deprem konutlarından 3 bin 830’unun inşaatı tamamlandı

2024-10-30 10:13 - Gündem

Çanakkale'de lodos fırtınasının etkisiyle sahilde kırmızı algler gözlendi

2024-10-31 16:48 - Çevre-Hayat

Borsa liginin ekim ayında tek kazandıranı Galatasaray oldu

2024-11-03 11:33 - Ekonomi

Milli futbolcu Can Uzun, Bundesliga'daki ilk golünü attı

2024-11-02 22:17 - Spor

Angolalı ampute sporcu Felix Trabzon'da futbol oynamaktan mutlu

2024-11-02 12:47 - Spor

İspanyol futbolunda ırkçılık bu kez El Clasico'da Lamine Yamal'ı hedef aldı

2024-10-27 16:58 - Spor

İlgili Haberler

Samsun'da üniversite öğrencileri sahipsiz hayvanlar için kampüse mama bıraktı

18:33 - Çevre-Hayat

Bolu'da müdürün anonsuyla okul bahçesine çıkan öğrenciler öğretmenleriyle kartopu oynadı

18:08 - Çevre-Hayat

Samsun'un "renkli evleri" karla kaplandı

18:02 - Çevre-Hayat

İstanbul'da tatili fırsat bilen çocuklar karın keyfini çıkardı

16:57 - Çevre-Hayat

Beypazarı HEM'de eski kilim parçasından yola çıkılarak kök boya ile yeni kilim dokundu

16:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın Fransa yapılanmasında faaliyet gösteren zanlı tutuklandı

19:23 - Gündem

MASAK, bir döner zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında tarafların izini adım adım sürdü

19:17 - Gündem