?>

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranının ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltildiğini bildirdi

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

Işıkhan, TRT Haber yayınında çalışma hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Aktif iş gücü programlarına ilişkin soru üzerine Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla yürütülen aktif iş gücü piyasası programlarını daha etkili ve kapsayıcı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından aktif iş gücü programlarında yapılacak yeni düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştığını anımsatan Işıkhan, yapılan düzenlemelerle, işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarında, program süresinin 3 katı olarak uygulanan istihdam yükümlülüğünü 2 kata, kurs ve program sonrası istihdam taahhüt oranını ise yüzde 70'ten yüzde 60'a düşürdüklerini ifade etti.

Perakende ve çağrı merkezlerini de kurs ve program kapsamına aldıklarını belirten Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında uygulaması duran kurs ve programların düzenlendiği iş yerlerine yönelik yaptırımların kaldırıldığını bildirdi.

Işıkhan, depremin etkilerinin yoğun hissedildiği 4 il ve 2 ilçede 2024 yılı sonuna kadar uygulanacak kurs ve programlarda istihdam yükümlülük süresini 3 kattan bir kata, işverenlerin istihdam taahhüt oranını ise yüzde 70'den yüzde 30'a düşürdüklerini anlattı.

Bunun yanında 4 il ve 2 ilçede açılacak kurs ve programlarda vatandaşlara ödenen cep harçlıklarının bu yıldan itibaren asgari ücretin yüzde 30 fazlası olarak belirlediklerini ifade eden Işıkhan, Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve İslahiye ile Nurdağı ilçeleri hariç Gaziantep'te istihdam yükümlülük süresini 3 kattan 1,5 kata, istihdam taahhüt oranını ise yüzde 70'ten yüzde 40'a düşürdüklerini söyledi.

"Güçlü bir iş gücü piyasası oluşturmayı hedefliyoruz"

Depremzedelerin istihdamına yönelik sunulan desteklerin de artırılacağını belirten Işıkhan, bu adımlarla deprem bölgesi başta olmak üzere güçlü bir iş gücü piyasası oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Işıkhan, İşsizlik Sigortası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısındaki düzenlemelere ilişkin soru üzerine, kısa çalışma ödeneğinden daha fazla vatandaşın yararlanması için son 3 senede gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indireceklerini kaydetti.

Teşvik ve başvuru sürelerini uzatacaklarını dile getiren Işıkhan, "Özellikle dezavantajlı grup olarak ifade ettiğimiz özel grupların istihdama katılması bizim için çok önemli. 31 Aralık tarihine kadar uygulamaya devam eden ve 54 aya kadar faydalanılan teşvik süresi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatılabilecek." dedi.

"Tüm emeklerimizin aynı oranda artış almasını sağladık"

Emekli aylıklarına yapılan zamma ilişkin soru üzerine Işıkhan, 2024 yılının ilk yarısı için memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına 5 puanlık ilaveyle birlikte yüzde 42,6 zam yapılmasına ilişkin düzenlemenin TBMM'ye sunulduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmalar sonrasında belli bir noktaya ulaştık. Şimdi buradan 13,5 milyonu bulan SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı, ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltiyoruz.

Böylece tüm emeklerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk. Bir başka ifadeyle hiçbir ayrım yapmaksızın Ocak 2024 itibarıyla ilk 6 ay için emekli maaşlarında aynı oranda artış sağlıyoruz.

Bu çok önemli bir karardı. Tüm emeklerimize hayırlı olmasını diliyorum. Teklifimiz şu an Genel Kurul'da, kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra oluşan aylık farkları yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerimizin hesabına yatmış olacak."

İmkanlar çerçevesinde emeklileri enflasyona ezdirmemeye gayret ettiklerini vurgulayan Işıkhan, 2024 yılının Emekliler Yılı ilan edildiğini hatırlattı.

Işıkhan, bu yıl emeklilere yönelik çok farklı projeleri olacağını belirterek deneyimlerini aktarmaları için emeklilerle gençleri bir araya getireceklerini söyledi.

Emeklilerle ilgili bir çalıştay da gerçekleştireceklerini ifade eden Işıkhan, "Emeklilerimizin ve büyüklerimizin her zaman emrinde olduk. Onların ekonomik ve sosyal refahlarının arttırılması için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Netanyahu, Hamas'ın esir takası önerisini reddettiğini söyledi

2024-01-21 22:53 - Dünya

CANiK'in yeni tabancası Hollywood filmlerinde de kullanılacak

2024-01-23 21:23 - Magazin

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu

2024-01-19 03:12 - Teknoloji

İsrail saldırısında dükkanı yıkılan ve yerinden olan Lübnanlı, yol kenarında sebze satıyor

2024-01-19 14:57 - Dünya

Güney Marmara'nın kaplıcaları yarıyıl tatilinde öğrenciler ve aileleriyle dolacak

2024-01-19 11:47 - Çevre-Hayat

Araştırma: Çocuklarda saf meyve suyu tüketimi vücut kitle indeksinde artışa yol açabilir

2024-01-17 15:43 - Sağlık

İspanya Dışişleri Bakanı Albares: (Gazze) Çatışmaların yayılması tam bir felaket olur

2024-01-19 15:33 - Dünya

Emre Belözoğlu'na anne tavsiyesi: Faruk Başkanı yalnız bırakma

2024-01-19 12:18 - Spor

İsrail medyasına göre Batı Şeria'daki gerilim, patlamaya dönüşecek

2024-01-18 12:33 - Medya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Ülkemizin tohum açısından hiçbir sıkıntısı yok

2024-01-19 19:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'de 42 ilin ihracatı ocak ayında arttı

09:42 - Ekonomi

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'dan partisinin il kongrelerine ilişkin paylaşım

10:08 - Siyaset

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Adana Demirspor'u konuk edecek

09:57 - Spor

Türkiye'de 42 ilin ihracatı ocak ayında arttı

09:42 - Ekonomi

"Gürz-45" operasyonuyla 1'i gri kategoride aranan 2 terörist yakalandı

09:22 - Gündem

Kadıköy'de restorasyon çalışması süren tarihi binada çıkan yangında bir kişi öldü

08:47 - Gündem