?>

Srebrenitsa'nın 'adalet savaşçısı' annesi unutulmadı

Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımın ardından adaletin sağlanması için hayatı boyunca mücadele eden Hatice Mehmedovic, vefatının birinci yıl dönümünde dualarla anıldı.

Gündem - 6 yıl önce

Bosna Hersek'in doğusunda 1995'te yaşanan Srebrenitsa soykırımında eşi ile iki oğlunu kaybeden ve savaşın ardından adaletin sağlanması için hayatı boyunca mücadele eden Hatice Mehmedovic vefatının birinci yıl dönümünde dualarla anıldı.

Son günlerine kadar verdiği mücadele nedeniyle "adalet savaşçısı" olarak da nitelendirilen Boşnak anne için memleketi Srebrenitsa'daki Çarşı Camisi'nde mevlit okundu, dua edildi.

Srebrenitsa Başimamı Damir Pestalic, yaptığı konuşmada, Hatice Mehmedovic'i ve mücadelesini asla unutmayacaklarını belirterek, Srebrenitsalılar olarak onun için her yıl mevlit okutacaklarını söyledi.

Mehmedovic'in her daim akıllarda kalacağını kaydeden Pestalic, "Hatice Anne, bu dünyadaki her şeyini kaybetmesine rağmen daha iyi bir hayata dair umudunu yitirmeyen biriydi. Srebrenitsa'yı çok sever, burada yaşayanlardan bir arada yaşam kültürünü inşa etmelerini isterdi." dedi.

Pestalic, Mehmedovic'in soykırımın cezasız kalmaması ve adaletin sağlanması için ömrü boyunca mücadele ettiğini vurgulayarak, "O hepimizin ilham kaynağı oldu. Srebrenitsa annelerinin sembolüydü. Geride bıraktığı boşluk çok büyük." ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Fazila Efendic de Hatice Mehmedovic'in kendilerine hakikat ve adalet mücadelesini miras bıraktığını aktararak, "Bizler, Hatice'nin yolundan ilerlemek, hakikat ve adalet için mücadele etmekle yükümlüyüz." şeklinde konuştu.

Hatice Mehmedovic kimdir?

Soykırımda eşi Abdulah (44) ile iki oğlu Almir (18) ve Azmir'in (21) yanı sıra çok sayıda yakın akrabasını da kaybeden Mehmedovic, soykırımdan sonra adalet arayışında sembol isimlerden biri olmuştu.

Soykırımın ardından 23 yıl boyunca yorulmadan adalet mücadelesi veren Mehmedovic'in, "Artık anne olamayacağım. Torunum olmayacak. Oğlum olmayacak. Bu mutlulukların ne anlama geldiğini bilemeyeceğim." ifadeleri herkesin hafızasına kazınmıştı.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı uzun yıllar olarak görev yapan Mehmedovic, 22 Temmuz 2018'de kanser tedavisi gördüğü Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki bir hastanede 66 yaşında yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Uşak'ta 1 milyon dolarlık banknot ele geçirildi

2019-07-21 02:02 - Asayiş

İstanbul'da "Parçalı Ay Tutulması"

2019-07-17 04:51 - Çevre-Hayat

Fındık kabuğundan kömür üretilecek

2019-07-19 00:08 - Ekonomi

Oyun videosu izleyenlerin sayısı artıyor

2019-07-18 15:16 - Medya

“Geleceği Yazan Kadınlar Projesi“ Business Call to Action ağına katılıyor

2019-07-18 15:35 - Eğitim

Bingöl'de etkisiz hale getirilen teröristlerden 2'si 'arananlar listesi'nde

2019-07-22 15:07 - Gündem

Malezya'da seçmeli Türk Okçuluğu dersi öğrencileri sertifikalarını aldı

2019-07-22 15:52 - Dünya

Liselerde yüzde 100'e yakın doluluk sağlandı

2019-07-22 14:38 - Eğitim

Bakanlar Soylu ve Pakdemirli gençlerle buluştu

2019-07-21 00:22 - Siyaset

Lufthansa Kahire'ye uçuşları aksıya aldı

2019-07-21 12:27 - Dünya

İlgili Haberler

AFAD İstanbul İl Müdürü Özener: Bilimin ışığında afetlerle nasıl başa çıkılacağı öğrenilmeli

22:42 - Gündem

Artvin'de çığ düşmesi cep telefonuyla görüntülendi

22:38 - Gündem

Yargıtay'ın bozma kararı verdiği Hrant Dink cinayeti davasında karar açıklandı

22:32 - Gündem

İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 70'e yükseldi

22:28 - Gündem

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi kurtarıldı

22:18 - Gündem

Günün Manşetleri

AK Parti'li Bayram'a Tayvan'dan "Küresel Yaşam Sevgisi Ödülü"

23:47 - Siyaset

Alman aktivistler, Elon Musk’ın X'ine karşı seçim manipülasyonuna ilişkin davayı kazandı

23:38 - Dünya

Time dergisi, "ABD başkanlık koltuğuna oturmuş Elon Musk'ı" kapağına taşıdı

23:33 - Dünya

Reeder Samsunspor, Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

23:27 - Spor

BM: Esed rejiminin devrilmesinin ardından 270 bin Suriyeli mülteci ülkesine döndü

22:56 - Dünya