?>

Srebrenitsa Katliamı'nın 20.yılında hüzün!

Sırpların 1995 yılında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında yaptığı katliamda hayatını kaybedenler ölümlerinin 20.yılında bugün yapılacak törenle anılacak. Tören kapsamında katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti tamamlanan 136 kişinin cenazesini

Gündem - 10 yıl önce

Sırpların 1995 yılında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında yaptığı katliamda hayatını kaybedenler ölümlerinin 20.yılında bugün yapılacak törenle anılacak. Tören kapsamında katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti tamamlanan 136 kişinin cenazesini de defnedilecek. 

1995 yılında 8 bin 372 Müslüman Boşnak’ın hunharca öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının üzerinden 20 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybedenler ölümlerinin 20. yılında bugün yapılacak törenle anılacak. Tören kapsamında katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti tamamlanan 136 kişinin cenazesi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı törenle Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Törene katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaşın yanı sıra birçok ülkeden üst düzey yetkililer de hazır bulunacak.

Srebrenitsa’da katliamın 20. yılı dolayısıyla düzenlenecek olan tören öncesinde çeşitli ülkelerden çok sayıda kişi tören alanını doldurmaya başladı. Anıtta yakınlarının kabri bulunan Boşnaklar kabir başında gözyaşı dökerek dua ettiler. Cenazeleri bulunanlar ise defnedilmek üzere tabut içerisinde bekletiliyorlar. Buraya gelen vatandaşlar tabutlar üzerindeki numara ve isimlerden yakınlarını bulmaya çalışıyorlar. Bu arada törene katılacak olanlar arasında Sırbistan bayrağı bulunan bir grup da bulunuyor.

Törene katılan bir vatandaş son derece üzgün olduğunu ifade ederek, Srebrenitsa’da binlerce insana olan bu korkunç olayın asla unutulmayacağını ifade ederek, “Allaha şükür katliamda hayatını kaybedenler arasında akrabalarım yok. Ancak burada akrabalarını, yakın arkadaşlarını kaybeden arkadaşlarım var. Ve kendimi acılarını paylaşmakla yükümlü hissettiğim için buraya geldim. Diğer tarafta burada hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret etmek istedim” dedi.

Törene katılmak üzere İstanbul’dan gelen Yunus Emre Polat, dünyanın bu katliamı tanıması gerektiğini vurgulayarak, “BM’nin bu katliamı tanımasını istiyorum. Ben görme engelliyim. Bu katliamı görmek için iki göze ihtiyaç. Yok yeter ki vicdanlarımızın gözleri körelmesin. Bu katliamdan karşımızdaki Akü Binası’nda 9 bin Boşnak kardeşimizi nasıl diri diri katledildiğini, insanlık dışı hareketlerin yapıldığını ve biz 5 gündür buradayız, öğretmen kafilesi ile. 40 kilometrelik Srebrenitsa yürüyüşüne katıldık. Oradaki insanlardan birçok dramatik olay dinledik. Cenabı Hak burada şehit olmuş defnedilecek kardeşlerimize rahmet eylesin. Bunlar şehittir. 150 kişi buraya defnedilecek. Şunu söyleyeceğim bize ecdadımızın, devlet-i Aliye’nin bakiyesidir. Boşnak kardeşlerimiz bize ecdadımızın hediyesidir. İnşallah buradaki kardeşlerimiz de eski günlerdeki gibi rahat günlere kavuşur, Hacı Bektaşi Veli’nin sözleri ile bitireyim: ‘Bir olun, iri olun, diri olun’ diyor. ‘Sen Yanmazsan Ben Yanmazsam Nasıl Çıkar Karanlıklar Aydınlığa’. Nazım Hikmet çok güzel söylemiş” dedi.Bir başka vatandaş ise, katliamda hayatını kaybedenlerin acısını derinden hissettiğini belirterek, “Hayatını kaybedenlerin aileleri yakınları, mezarlarının başında ağlıyor. Bu olayı asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.
Haftanın Öne Çıkanları

Anne karnındaki bebeğe Çin işkencesi

2015-07-07 12:03 - Genel

’Kene’ alarmı

2015-07-10 22:09 - Genel

İmzayı attı, çayı içti

2015-07-04 21:06 - Genel

Borsa günü artıda kapattı

2015-07-06 21:17 - Genel

Ermenek faciası davasında ikinci duruşma

2015-07-07 12:48 - Genel

Ve İstanbul’da !

2015-07-06 02:22 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'ın cumhurbaşkanı Mursi'dir

2015-07-04 19:33 - Siyaset

Şerafettin Yörük: The Abraaj, Yörsan’ı satın almadı ortak oldu!

2015-07-06 16:04 - Magazin

Kültür Bakanlığı heyeti Diyarbakır’da

2015-07-07 20:45 - Kültür Sanat

Dışişleri Bakanlığı'ndan Tayland'a kınama

2015-07-09 18:38 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya