?>

'Sporcularımız uluslararası müsabakalarda üstün başarı gösterdi'

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Sporcularımız 2018 yılı ekim ayı itibarıyla katıldıkları uluslararası müsabakalarda üstün başarı göstererek toplam 5 bin 99 madalya kazanmıştır." dedi.

Spor - 6 yıl önce

TBMM

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Kasapoğlu, bakanlığının gençleri sorun değil kaynak ve potansiyel olarak değerlendirdiğini belirterek, politika ve stratejileri bu potansiyeli harekete geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısını 25 yaşın altındaki gençlerin oluşturduğunu aktaran Kasapoğlu, nüfusu 80 milyonu aşan Türkiye'de 15-24 yaş arasındaki kişi sayısının yaklaşık 13 milyon, 0-25 yaş arasındaki toplam nüfusun da 34 milyona yaklaştığına dikkati çekti. Kasapoğlu, "Türkiye bu dinamik nüfus yapısıyla Avrupa’nın en genç, dünyanın ise en genç nüfuslu ülkelerinden birisi konumundadır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bakanlığın, hizmet ve faaliyetleri daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde yürütmek amacıyla yeni bir yapıya kavuşturulduğunu anımsatan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Bu yeni anlayışla birlikte gençliğe yönelik hizmetlerin tek çatı altında toplanması ve koordinasyonu sağlanırken, spor alanında da gözetim, yaygınlaştırma, geliştirme ve ülkenin bütününe yönelik bir spor politikası geliştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır. 
Yükseköğrenim öğrencilerine sunduğumuz yurt, kredi ve burs hizmetleri çok daha etkili ve kaliteli bir biçimde devam ettirilecektir. 
Geleceğin güçlü Türkiye'si için gençlerimizin donanımlı bireyler olarak yetişmesini temin etmek bakanlığımızın en önemli vazifelerindendir."

Bakanlığının yürütmeyi planladığı proje ve faaliyetler için 2019 yılında ihtiyaç duyduğu bütçe büyüklükleri hakkında da bilgi veren Kasapoğlu, "212 milyon 457 bin TL'si personel ve SGK giderleri, 169 milyon 436 bin TL’si mal ve hizmet alım giderleri, 7 milyar 982 milyon 587 bin TL’si cari transfer harcamaları, 1 milyar 370 milyon 201 bin TL’si yatırım giderleri, 6 milyar 740 milyon TL’si ise yükseköğrenim öğrencilerine kredi ödemeleri olmak üzere toplam 16 milyar 474 milyon 681 bin TL’dir." dedi.

Gençlerin bedenen ve ruhen sağlıklı bir şekilde yetişebilmeleri için çalıştıklarını anlatan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 Vizyonu'yla sembolleştirdiği güçlü Türkiye için gençlerimize sadece binalar, sahalar, tesisler inşa etmeyi yeterli görmüyoruz. Bizler, gençlik merkezlerimiz vasıtasıyla Türkiye’yi geleceğe emniyetle taşıyacak olan gençlerimizi her alanda yarınlara hazırlamak ve güçlendirmek çabasındayız. Gençlerimizi yarınlar için daha donanımlı hale getirmek amacıyla kurduğumuz gençlik merkezlerimizde çok sayıda sportif, sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenliyoruz. Bu bağlamda 2016 yılında 230 olan gençlik merkezi sayısı 2018 yılı kasım ayı itibarıyla 283’e ulaşmış durumda. Gençlik merkezlerimizde Kasım 2018 itibarıyla toplam 2 milyon 11 bin 717 kayıtlı üye gencimiz bulunuyor. 

Ayrıca bu merkezlerimizde halen 382’si kadın ve 371’i erkek olmak üzere 753 gençlik lideri görev yapıyor. 
Ayrıca, ortaokul, lise ve üniversite eğitimi veren okullarda bir kız bir erkek öğrenci olmak üzere 20 bin 340 okul temsilcimiz bulunuyor."

Kasapoğlu, ayrıca gençlik projelerinin desteklendiğini söyledi.

Yatırım programı

2011 ile 2018 yılları arası yatırım programında 37 stadyum, 294 spor salonu, 307 gençlik merkezi, 339 futbol sahası, 75 yüzme havuzu, 29 atletizm pisti, 136 gençlik, izcilik ve kamp eğitim merkezleri olmak üzere toplam bin 217 adet projenin yer aldığını hatırlatan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"2018 yılı sonu itibarıyla bu projelerden 910 adedi tamamlanarak hizmete açılmıştır. 183 adet projenin yapımı, 39 adet tesisin proje ve ihale çalışmaları, 85 adet projenin arsa tahsisi ve proje çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Teşkilat Başkanlığımız aracılığıyla 2 bin 424 adet mahalle tipi futbol, voleybol, basketbol sahasından bin 937 adedi tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulmuş olup, 487 adet mahalle tipi spor tesisinin ise yapım çalışmaları devam etmektedir. Bu projelerden kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alan spor salonları, gençlik merkezleri, yüzme havuzları, atletizm pistleri ve diğer spor tesisleri olmak üzere; GAP kapsamında yer alan illerdeki 28 adet projeye 29 milyon 236 bin lira, DAP kapsamında yer alan illerdeki 40 adet projeye 39 milyon 607 bin lira, DOKAP kapsamında yer alan illerdeki 26 adet projeye 28 milyon 147 lira, KOP kapsamında yer alan illerdeki 26 adet projeye 40 milyon 207 bin lira olmak üzere toplam 120 adet projeye 137 milyon 197 bin lira ödenek ayrılmıştır."

Kasapoğlu, Türkiye genelinde bakanlığın TOKİ ve belediyeler ile yapılan iş birliği çerçevesinde 37 adet stadyum projesi bulunduğunu belirterek, "Bu projelerden 16 tanesi yapımı tamamlanarak hizmete açılmış, 14 tanesi yapım aşamasında ve 7 tanesi ise proje ve ihale aşamasındadır. Yapımı tamamlanarak hizmete açılan 16 stadyum Afyonkarahisar, Antalya, Batman, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa-Akhisar, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon illerimizdedir. Yapımı devam eden 14 stadyum ise Adana, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, İzmir-Alsancak, İzmir-Göztepe, İzmir-Karşıyaka, Karaman, Manisa-Turgutlu, Ordu ve Sinop'tadır. Ayrıca Ankara, Denizli, Hakkari, Kütahya, Tokat, Uşak ve Şırnak-Cizre'de toplam 7 stadyum da proje ve ihale aşamasındadır." bilgisini verdi.

Sporcu sayısı

Bakan Kasapoğlu, 2003'ten bu yana yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde lisanslı sporcu sayısının 2018 yılı kasım ayı itibarıyla 8 milyon 319 bin 584'e yükseldiğini, bu sayının 2019 sonunda da 9 milyona çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.

Kasapoğlu, okul sporlarına önem verdiklerini, Sportif Yetenek Taraması Projesi kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

21 ilde ve 20 branşta faaliyetlerini sürdüren Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinden halen toplam 983 sporcunun yararlandığını bildiren Kasapoğlu, "20 branşta hizmet veren bu merkezlerimizde yer alan sporcularımız, dünya ve Avrupa şampiyonalarında, gençlik olimpiyatlarında ve çeşitli organizasyonlarda toplamda bin 87 madalya kazanmışlardır." dedi.

Spor kulüpleri sayısının, 2018 yılı ekim ayı itibarıyla 15 bin 592’ye ulaştığını ifade eden Kasapoğlu, spor kulüplerine 50 milyon TL ayni ve nakdi yardım yapıldığını vurguladı.

Kasapoğlu, "Sporcularımız 2018 yılı ekim ayı itibarıyla katıldıkları uluslararası müsabakalarda üstün başarı göstererek bin 615 altın, bin 562 gümüş ve bin 922 bronz madalya olmak üzere toplam 5 bin 99 madalya kazanmıştır. Bu çerçevede uluslararası şampiyonalarda ülkemizi başarıyla temsil eden 985 sporcuya, 604 antrenöre ve 84 spor kulübüne 2018 yılında cumhuriyet altını karşılığı toplam 28 milyon 211 bin 100 TL ödül verilmiştir."

Muhabir: Hüseyin Doğru

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fotoğraf çeken fenomen çift uçurumdan düşerek öldü

2018-10-30 21:37 - Dünya

Afrika'da devasa zümrüt taşı bulundu

2018-11-02 19:37 - Dünya

'Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var'

2018-11-05 00:42 - Ekonomi

3 bin 674 metrelik Karadere Tüneli tamamlandı

2018-11-02 19:42 - Gündem

'Turkish Airlines Open 2018'in galibi Justin Rose

2018-11-04 22:02 - Spor

Türkiye’nin IORA Örgütü’ne Diyalog Ortaklığı kabul edildi

2018-11-03 18:52 - Gündem

Filistinliler eylem için Gazze sınırında

2018-11-02 23:32 - Dünya

5 gollü maçta kazanan Altınordu

2018-11-03 01:22 - Spor

İnsanlık 44 yılda hayvanların yüzde 60'ını yok etti

2018-10-30 19:32 - Dünya

ABD, İran yaptırımlarından 8 ülkeyi muaf tutacak

2018-11-02 23:32 - Dünya

İlgili Haberler

Sivasspor'dan, Göztepe maçında sakatlanan Manaj'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

15:37 - Spor

Milli atıcı Şevval İlayda Tarhan, Avrupa şampiyonu oldu

15:32 - Spor

Milli Kadın Atıcılık Takımı bronz madalya kazandı

14:42 - Spor

Türkiye Kürek Şampiyonası sona erdi

14:38 - Spor

Meriç Nehri, Türkiye'nin "su sporları merkezi" olacak

14:32 - Spor

Günün Manşetleri

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerine çıkacak

15:53 - Gündem

Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye arasında düzenlenen toplantı Amman'da başladı

15:47 - Gündem

İzmir Körfezi'nde yosunlar yeşil örtü oluşturdu

15:42 - Gündem

Çinli araştırmacılar, Antarktika'da 6 yeni bakteri cinsi keşfetti

15:38 - Dünya

Zelenskiy, Rus ordusunun son bir haftada Ukrayna'ya 1200 güdümlü bombayla saldırdığını belirtti

15:33 - Dünya