SPK beklenti anketine göre, BIST-100 endeksine ilişkin aylık katılımcıların yüzde 54 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Mart 2015 'Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'ni açıkladı. Ankete göre; gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 57’si önümüzdeki ay, yüzde 42’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yıllık dönem için yüzde 40 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların yüzde 51’i önümüzdeki ay, yüzde 57’si önümüzdeki altı ay ve yüzde 54’ü önümüzdeki bir yılda dolarda artış bekledi. Euro’ya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 53’ü önümüzdeki ay, yüzde 40’ı önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için aynı yönde görüş bildiren katılımcıların yüzde 38’e gerilemiş, artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 41 olarak gerçekleşti.
BIST-100 endeksine ilişkin aylık katılımcıların yüzde 54 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 46 olarak gerçekleşti.
BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 59 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık dönem için değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 39, yıllık dönem için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 48 olarak gerçekleşti.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 71’i önümüzdeki ay, yüzde 45’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 55 olarak gerçekleşti. Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 60 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 60 olarak gerçekleşti.Katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay, yüzde 41’i önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti.Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 55’e ulaştı.
BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin katılımcıların yüzde 68’i önümüzdeki ay, yüzde 44’ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için hâkim görüş yüzde 48 ile artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti.
BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66’sı önümüzdeki ay, yüzde 52’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 49’a ulaştı. Katılımcıların VİOP işlem hacmine yönelik olarak önümüzdeki ay yüzde 61’i değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 60’a ulaştı.
Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 55 olarak gerçekleşti. Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 52’si önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcılar sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 70 ile çoğunluğu oluşturdu.
MKYO net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 68’i önümüzdeki ay, yüzde 45’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, bir yıllık dönemde arış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 52’ye ulaştı.
dikGAZETE.