?>

Sosyal medyada günlük 'Özgürlük Heykeli' yüksekliğinde ekran kaydırması yapılıyor

Sosyal medyada bağımlılığa sebep olan algoritmaların gelişimiyle ortalama bir kullanıcı günlük 93 metre uzunluğundaki Özgürlük Heykeli kadar ekran kaydırması yapıyor

Medya - 5 gün önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, sosyal medya platformlarında yer alan ilgi çekici paylaşımların yanında bu mecraların da kişileri daha fazla uygulamada tutmak için geliştirdiği algoritmalarla kullanıcıların platformlarda harcadığı zaman her geçen yıl artıyor.

Sosyal medyada geçirilen süreler endişe verici boyutlara gelirken, başta Avustralya olmak üzere birçok ülke 16 yaş altı kişileri sosyal medyadan uzaklaştırma konusunda yasal adımlar atıyor.

"Inside the funhouse mirror factory: How social media distorts perceptions of norms" (Sosyal medya norm algısını nasıl çarpıtıyor?) çalışmasında yer alan verilere göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insan sosyal medya kullanırken, ortalama bir kullanıcı günde yaklaşık 2,5 saat çevrim içi zaman geçiriyor.

Çalışmaya göre, kullanıcıların günlük haber akışı tüketim uzunluğu, 93 metrelik Özgürlük Heykeli'nin yüksekliğine yakın oldu. Sosyal medyada kullanıcılar günlük olarak tahmini 300 fit (yaklaşık 90 metre) haber akışını rastgele kaydırıyor.

Sosyal medyada neden bu kadar zaman harcanıyor?

Başta Meta, TikTok ve X olmak üzere birçok sosyal medya platformu kullanıcıların dikkatini çekmek için algoritmalarını bağımlılık yapacak şekilde geliştiriyor. Algoritmalar, kişiselleştirilmiş içerikleri seçerek kullanıcıları kaydırmaya devam ettiren geri bildirim döngüleri oluşturuyor.

Bu algoritmalar, kullanıcı etkileşimini en üst düzeye çıkaran içerikleri tahmin etmek ve önceliklendirmek için davranışsal verilerden yararlanıyor, genellikle yenilik ve ödül gibi psikolojik tetikleyicilerden faydalanıyor.

Devamlı olarak dopamin salgılatan içeriklere maruz kalmak, birçok araştırmacının davranışsal bağımlılık olarak tanımladığı bir duruma yol açarak, kullanıcıların bağlantıyı kesmesini giderek zorlaştırıyor.

Dikkat süresi giderek düşüyor

2000'de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir insan yaptığı işe 12 saniye odaklanabilirken, Microsoft tarafından 2013'te yapılan araştırmaya göre, bu sürenin 8 saniyeye kadar indiği ortaya çıktı.

Bu da insanların, odaklanma süresi 9 saniye olarak ölçülen Japon balıklarından daha az bir süre odaklanabildiğini gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 46 şüpheli yakalandı

2025-02-04 08:52 - Asayiş

Fransa, Çad’daki son askeri üssünü orduya devretti

2025-01-30 17:42 - Dünya

Denizli'de öterken bayılan horozun videosu sosyal medyada ilgi gördü

2025-02-05 10:02 - Magazin

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Meta'nın, Trump'ın davasında varılan anlaşmada 25 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi

2025-01-30 03:12 - Medya

Michy Batshuayi, Eintracht Frankfurt'a transfer oldu

2025-02-03 23:53 - Spor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M23 isyancıları Goma'yı ele geçirdiklerini duyurdu

2025-01-30 23:43 - Dünya

Fenerbahçe'nin 30. Brezilyalısı Anderson Talisca

2025-01-29 15:12 - Spor

ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ile konuştu

2025-02-03 18:42 - Dünya

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

2025-02-05 01:47 - Dünya

İlgili Haberler

Gazze'deki medya ofislerinin bulunduğu plaza, İsrail'in yıkıcı saldırılarını gözler önüne seriyor

21:33 - Medya

RTÜK Başkanı Şahin'den haber bültenleri için yapılan uyarıyla ilgili açıklama

18:18 - Medya

Gençliğinde gazeteci olmak isteyen Aysel teyze hayaline 78 yaşında kavuştu

12:53 - Medya

Alman aktivistler, Elon Musk’ın X'ine karşı seçim manipülasyonuna ilişkin davayı kazandı

22:41 - Medya

Time dergisi, 'ABD başkanlık koltuğuna oturmuş Elon Musk'ı kapağına taşıdı

22:42 - Medya

Günün Manşetleri

THY Teknik AŞ ile IndiGo arasında bakım anlaşması

17:57 - Ekonomi

Emekli maaş farkları yarın hesaplara yatırılacak

17:53 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, Uşak'ta iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

17:48 - Ekonomi

Marmaris ve Fethiye'de deniz suyu çekildi

17:42 - Gündem

Antalya "2025 Çevre Başkenti" seçildi

17:37 - Gündem